Drylownica do wiśni to nietypowe akcesorium kuchenne, które z pewnością ułatwi Ci przyrządzanie deserów, kompotów lub dżemów. Pestki wśni są uciążliwe w przyrządzaniu wielu deserów, kompotów, czy dżemów. Drylowanie umożliwia pozbycie się pestek ze środka owocu w łatwy i szybki sposób. Nie wymaga dużo siły. Dodatkowo drylownica do wiśni, którą nie każdy posiada w kuchni z pewnością zrobi wrażenie na Twoich znajomych w czasie wspólnego zajadania owoców. Żadne urządzenia mechaniczne nie zastąpią ręcznych klasycznych drylownic do owoców. 

Działanie drylownic do wiśni

 

Drylownica do wiśni przeznaczona jest zarówno do korzystania w naszych domach jak i punktach gastronomicznych. Drylownice ręczne są wygodne w użyciu, nie potrzeba dużo siły więc każdy może z nich korzystać. Urządzenie to jest wykonane z trwałego tworzywa sztucznego, które nie złamie się pod naciskiem, gwarantuje działanie przez długie lata. Wszystkie drylownice do wiśni posiadają atesty potwierdzające, że są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Przygotowanie przetworów z wiśni czy oliwek do obiadu wymaga użycia akcesoria do szybkiego wydobycia pestek, dlatego warto zakupić je do swojej kuchni. Urządzenie jakim jest drylownica do wiśni umożliwia przygotowanie owoców przed robieniem przetworów, dżemów i innych zdrowych, pełnych witamin smakołyków. 

 

Drylownice do wiśni i czereśni - zastosowanie

 

Drylownica do wiśni świetnie sprawdzi się w czasie pieczenia tortu oraz wyrabiania wiśniowej masy. Swoje zastosowanie znajdzie również przy robienie przetworów i dżemów. Potrzebna jest wszędzie tam, gdzie użycie wiśni jest konieczne. Usuwanie pestek ręcznie jest czasochłonne, a wiśnie często ugniatają się i tracą swój kształt przy nacisku bezpośrednio palcami. Dzięki temu urządzeniu w łatwy sposób pozbędziesz się pestki ze środka, a wiśnia nie zmieni znacząco swojej formy. Większość jak na przykład drylownica od Fl1 zawiera dodatkowe przyssawki do stołu, aby stosowanie było jeszcze łatwiejsze. 

 

Jaki typ drylownic sprawdza się najlepiej?

 

Drylownice do wiśni to połączenie klasycznego mechanizmu z pracą mięśni rąk. Choć drylownice do wiśni i czereśni kuchenne jest bardzo proste w budowie działaniu, to na rynku możemy znaleźć wiele jego rodzajów. Wszystkie mają takie samo działanie, jednak różnią się kształtem. Najczęściej wybieranymi są drylownice z metalowym uchwytem, ze względu na swoja wytrzymałość. Równie dobrze sprawdzą się drylownice z kolekcji Corer Gefu. Mają one osobny pojemnik, dzięki czemu nie potrzebujesz dodatkowego talerzyka i nie spadają one nigdzie, zachowując porządek w miejscu drylowania. Najwęższe są drylownice marki Kuchenprofi, które posiadają tylko część do zgniatania (bez pojemniczka na pestki). Można je zabrać w dowolne miejsce i bez problemu przechowywać w szafce na sztućce. Drylownice do wiśni i czereśni są bardzo łatwe w myciu. Warto je myć ręcznie ze względu na swoją budowę. W budowie urządzenia najważniejszy jest trwały, wytrzymały materiał. Najlepiej sprawdzi się drylownica ze stali nierdzewnej, która dzięki swojej wytrzymałości będzie służyła przez długie lata. 

 

Jak używać drylownicy?

 

Przed zakonotowaniem drylownicy należy odpowiednio wyselekcjonować i przygotować owoce. Każda ważna powinna być wystarczająco dojrzałą. Wiśnie, które są miękkie można zmiażdżyć przez przypadek. Następnie należy każdą wiśnie dokładnie umyć, bez względu na to czy mamy ją z własnym zbiorów, czy kupione od osoby prywatnej lub ze sklepu. Jeżeli zapomnimy o tym kroku, będziemy to musieli zrobić w momencie gdy we wiśni będzie już dziura, przez co wypłuczemy część cennego soku. W kolejnym kroku musimy pozbyć się wszystkich szypułek. Z tak przygotowanego owocu możemy zacząć drylowanie. 

 

Czy drylownice można stosować tylko do wiśni?

 

Jak już wcześniej wspomniano na rynku występuje wiele różnych rodzajów drylownic, które każdy musi mieć w wyposażeniu swojej kuchni. Są przeznaczone do różnego typu owoców, dlatego istotne jest czytanie opisu. Jeżeli drylownica jest wykonana z odpowiedniego materiału to można ją stosować także do oliwek czy nawet śliwek, czy czereśni. Wszystko zależy od jej wielkości oraz opisu jakie wysyła nam producent. Oczywiście przykładowo drylownica do śliwek powinna być inna niż ta do mniejszych owoców, ze względu na wielkość pestki. Wiele rodzajów, świadczy o tym, że producenci chcą jak najbardziej ułatwić nam pracę. Warto jednak czytać opisy, ponieważ może zdążyć się, że drylownica do śliwek to również drylownica do wiśni i innych owoców sezonowych, które mają zdecydowanie mniejsze rozmiary. Najważniejsze w drylownicy jest to, żeby sok pozostał w jak największej ilości w środku owoców. Na stronie Superwnetrze.pl znajdziesz drylownicę, która będzie odpowiednia dla ciebie. 

 

Drylownica ręczna czy mechaniczna? 

 

W dzisiejszych czasach jesteśmy fanami szybkich technologicznych rozwiązań. Drylownica do wiśni, czereśni, śliwek i innych owoców.  to proste w użyciu narzędzie, której mechanizm nie jest skomplikowany. Do wydobycia pestek z wiśni i czereśni najlepiej sprawdzi się drylownica ręczna. W celu realizacji swojego zadania potrzebuje tylko trochę siły człowieka. Ręczna drylownica jest zazwyczaj mała dlatego nie ma kłopotu z jej przechowywaniem. Dodatkowo szybko można ją umyć. Świadczy to o tym, że szybko wydobędziemy pestki, a może nawet i sok który wydobędzie się ze środka w czasie otwierania, jak i równie szybko posprzątamy po wykonaniu czynności w naszej kuchni.