Coś dla ochłody? - przepisy na lody!

Autor: Ola Wieloch 2019/06/04

Lody! Czy jest ktoś, kto by ich nie lubił? Ich boski, słodki smak, daje nam ogromne ukojenie w gorące, letnie dni. Kiedy prażymy się w promieniach słońca i myślimy o tym jak szybko się ochłodzić, bardzo często nachodzi nas na lody ochota. W sklepach, kawiarniach i lodziarniach jest ich cały ogrom i jeśli jesteśmy gdzieś na mieście, to chętnie korzystamy z tej dawki ochłodzenia i przyjemności. Możemy jednak przyrządzić sami równie smakowite lody, które będą na nas czekać po powrocie do domu. Jeśli jesteście ciekawi jakie lody samemu łatwo przygotować, zostańcie z nami! Najlepsze lody pod słońcem? Mamy na nie przepisy! Kto chce skorzystać, niech zostanie z nami! Będzie pysznie!

Lody śmietankowo - truskawkowe

Lody na patyku czy lody w foremce?

Domowe lody możemy przyrządzić na dwa główne sposoby. Do ich zrobienia będzie Wam potrzebna głębsza foremka, na przykład taka jak na keks czy chleb lub specjalne foremki do lodów. Foremki do lodów podzielone są z reguły na kilka odrębnych segmentów, do których wkładamy gotową masę i dołączone do zestawu patyczki. Dzięki temu otrzymamy 6 lub nawet 8 porcji orzeźwiających, fantastycznych lodów. Lody na patyczkach są świetną opcją dla dzieci i gdy przychodzą goście. Tak zaserwowane lody na pewno zrobią duże wrażenie! Jeśli natomiast wolicie włożyć do deserowej miseczki kilka kulek lodów, lepszym wariantem będzie zakup praktycznej, dużej formy. Lody z blaszki będą się także pięknie prezentować w wafelkach, które przy okazji można schrupać! Wybór ich podania zależy do Was, ale gwarantujemy, że smakiem domowych lodów nie będziecie zawiedzeni! Gwarantujemy!

Lody śmietankowo - jagodowe 

Lodowe propozycje

Lody to bardzo szeroki, ciekawy i smakowity temat. Możemy je przygotować z wielu przeróżnych składników zyskując fenomenalne, obłędne smaki. Klasyczne, tradycyjne lody oparte są na mleku oraz śmietance z dodatkami owoców, orzechów, kakao. Są to lody bardziej kaloryczne niż na przykład sorbety, a przez wzgląd na obecność laktozy, nie każdy na nie sobie pozwoli. Na szczęście bez problemu da się uzyskać pyszne lody z samych owoców lub wykorzystując na przykład mleka roślinne. Sorbet przyrządzimy w zasadzie z większości owoców. W lecie, kiedy sezon na owoce rozkwita w pełni, idealne sorbety stworzycie z truskawek, malin, arbuza, jagód czy mango. Ciekawym i coraz bardziej modnym wariantem są lody wegańskie. Do ich wykonania oprócz owoców czy czekolady, będziecie potrzebować mleka kokosowego, migdałowego lub sojowego. Smakują nieco inaczej niż lody, które znamy, ale zdecydowanie warto ich spróbować chociaż raz!

Lody truskawkowo - śmietankowe

Przepisy na lody

Macie ochotę na domowe lody? Nic trudnego! Zaraz podamy Wam fajne i proste przepisy na lody, których wykonanie nie zajmie Wam dużo czasu. Wersje przygotowane przez nas samych pozbawione są dziwnych polepszaczy, wzmacniaczy smaku czy barwników, dlatego naprawdę warto spróbować je przyrządzić. Chcemy Wam przedstawić 3 znakomite propozycje, o odmiennych smakach - sorbet, lody na bazie śmietanki oraz z mleka kokosowego dla wegan (i nie tylko). Sprawdźcie koniecznie nasze przepisy umieszczone poniżej i zaczynajcie szykować wspaniałe, domowe lody!

Porcjoner do lodów dł. 18 cm Porcjoner do lodów dł. 18 cm de Buyer

59.90 zł 50.90 zł

Lody czekoladowe

Wegańskie lody kokosowe

Czy mamy tutaj fanów mleka kokosowego? Jeśli tak, to ten przepis na lody z pewnością jest dla Was! Kokosowy smak przeniesie Was w egzotyczny klimat, dlatego nie zwlekajcie! Przepis jest banalnie prosty i każdy może go z łatwością wykonać. Co będzie potrzebne?

Składniki:

- 500 ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki wiórków z kokosa
- 1 lub 2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub innego słodzidła
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii

Ubijamy w blenderze mleko kokosowe wraz z wiórkami aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wybrany słodzik, ekstrakt z wanilii i przelewamy kokosową miksturę do pojemnika lub foremki. Umieszczamy formę w zamrażalniku na czas ok. 3-4h. Ważne by regularnie, co 30 minut mieszać masę by konsystencja lodów była odpowiednia. Po kilku godzinach możecie cieszyć się gotowymi lodami. P.S dla osób, które chcą zrobić wrażenie na gościach, polecamy serwowanie lodów w połówkach kokosa. Będzie pięknie i pysznie!

Color Lab miseczka szara 80 ml Color Lab miseczka szara 80 ml Revol

40.90 zł 34.90 zł

Color Lab miseczka zielona 80 ml Color Lab miseczka zielona 80 ml Revol

40.90 zł 34.90 zł

Lody kokosowe wegańskie

Lody kawowe

Co może postawić nas na nogi i orzeźwić jednocześnie w gorący, letni dzień? Oczywiście lody kawowe! Połączenie kremowego, śmietankowego smaku z energetyzującą kawą to po prostu bomba! Łapcie przepis i szykujcie porcję kawowego przysmaku!

Składniki (6sztuk):

- 6 filiżanek espresso
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 12 łyżek śmietany kremówki 30%

Parzymy aromatyczne espresso i dodajemy do wszystkich 6 porcji cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Po ostygnięciu kawy, dodajemy śmietankę kremówkę i nasz napój przelewamy do foremek na lody. Wkładamy do zamrażalki na około 4 godziny i...gotowe! P.S. By lody szybciej wychodziły z foremek, połóżcie je na moment nad gotującą się wodą. Z ocieplonej formy szybko wyskoczą, a Wy będziecie się mogli cieszyć wyjątkowym smakiem domowych lodów!

Lody kawowe

Sorbet mango - banan

Mieliśmy już kokos, więc dalej zagłębiamy się w egzotyczne smaki. Połączenie mango z bananem to istna radość dla podniebienia i genialne orzeźwienie. Kwaskowate mango z dojrzałym bananem tworzy świetną kompozycję - musicie to spróbować!

Składniki:

- 2 dojrzałe mango
- 4 dojrzałe banany
- sok z połowy limonki

Obieramy owoce ze skórki i wrzucamy do blendera. Blendujemy mango i banany aż do uzyskania jednolistej masy. Dodajemy sok z limonki i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową mus z owoców musimy przetrzeć przez sitko, gdyż mango posiada włókna, które niekoniecznie są mile widziane w lodach. Po przeciśnięciu owoców przez sitko, umieszczamy je w pojemniku lub formie i odstawiamy na minimum 4h do zamrażarki. Zanim będziemy chcieli serwować nasz sorbet, warto wyciągnąć go ok. 20 minut przed podaniem. Zdąży wtedy lekko się ocieplić i kulki będą się łatwiej formować.

Szklanki termiczne 2 szt  260ml Lungo Szklanki termiczne 2 szt 260ml Lungo Vialli Design

83.90 zł 58.90 zł

Szklanki termiczne 2szt 300ml Lungo Szklanki termiczne 2szt 300ml Lungo Vialli Design

89.90 zł 62.90 zł

Sorbet mango - banan

Poprzedni artykuł Następny artykuł
  • Jak układać żywność w lodówce? Jak układać żywność w lodówce?

    W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton, na świecie aż 1,3 mld ton wyprodukowanej żywności rocznie (dane ONZ). Wystarczyłoby uratować 1/4 tego, co marnujemy, aby wykarmić wszystkich głodujących na świecie. Co sekundę wyrzucamy 184 bochenki chleba!

    2023/01/31 Czytaj dalej
  • Jak oczyścić powietrze w domu? Jak oczyścić powietrze w domu?

    Mój dom – moja twierdza. To miejsce, w którym możemy odpocząć i schronić się przed tym, co na zewnątrz. Łatwo założyć, że zanieczyszczenie powietrza jest problemem tylko zewnętrznym, ale to samo powietrze zawierające ślady spalin samochodowych, pyłu...

    2023/01/26 Czytaj dalej
  • Jak usunąć kamień z czajnika? Jak usunąć kamień z czajnika?

    Czajnik to rodzaj garnka, zwykle metalowego, używanego do gotowania wody. Jako jeden z najstarszych i najczęściej używanych przedmiotów kuchennych towarzyszy nam od tysięcy lat. Od brązu i żelaza po porcelanę i szkło – na przestrzeni wieków czajnik....

    2023/01/16 Czytaj dalej
  • Najlepsze metody na sprawdzenie pogody Najlepsze metody na sprawdzenie pogody

    Jak często zdarzało Ci się sprawdzać pogodę w telefonie, która okazała być się błędna? Aktualnie w prawie każdym telefonie komórkowym możemy sprawdzić temperaturę. Niestety często okazuję się zwodnicza, a my jesteśmy ubrani nadwymiar lub za zimno. Termome

    2023/01/05 Czytaj dalej
  • Jaki budzik wybrać? Jaki budzik wybrać?

    Idea budzika pojawiła się już w starożytności. Według legendy, pierwszy budzik (zegar wodny wyposażony w gwizdek) stworzył Platon około 400 r.p.n.e. W średniowiecznych Chinach przełomem były zegary ogniowe. Za sprawą przepalanych nici dany ciężar upadał

    2022/11/30 Czytaj dalej