Coś dla ochłody? - przepisy na lody!

Autor: Ola Wieloch 2019/06/04

Lody! Czy jest ktoś, kto by ich nie lubił? Ich boski, słodki smak, daje nam ogromne ukojenie w gorące, letnie dni. Kiedy prażymy się w promieniach słońca i myślimy o tym jak szybko się ochłodzić, bardzo często nachodzi nas na lody ochota. W sklepach, kawiarniach i lodziarniach jest ich cały ogrom i jeśli jesteśmy gdzieś na mieście, to chętnie korzystamy z tej dawki ochłodzenia i przyjemności. Możemy jednak przyrządzić sami równie smakowite lody, które będą na nas czekać po powrocie do domu. Jeśli jesteście ciekawi jakie lody samemu łatwo przygotować, zostańcie z nami! Najlepsze lody pod słońcem? Mamy na nie przepisy! Kto chce skorzystać, niech zostanie z nami!

Lody śmietankowo - truskawkowe

Lody na patyku czy lody w foremce?

Domowe lody możemy przyrządzić na dwa główne sposoby. Do ich zrobienia będzie Wam potrzebna głębsza foremka, na przykład taka jak na keks czy chleb lub specjalne foremki do lodów. Foremki do lodów podzielone są z reguły na kilka odrębnych segmentów, do których wkładamy gotową masę i dołączone do zestawu patyczki. Dzięki temu otrzymamy 6 lub nawet 8 porcji orzeźwiających, fantastycznych lodów. Lody na patyczkach są świetną opcją dla dzieci i gdy przychodzą goście. Tak zaserwowane lody na pewno zrobią duże wrażenie! Jeśli natomiast wolicie włożyć do deserowej miseczki kilka kulek lodów, lepszym wariantem będzie zakup praktycznej, dużej formy. Lody z blaszki będą się także pięknie prezentować w wafelkach, które przy okazji można schrupać! Wybór ich podania zależy do Was, ale gwarantujemy, że smakiem domowych lodów nie będziecie zawiedzeni!

Lody śmietankowo - jagodowe 

Lodowe propozycje

Lody to bardzo szeroki, ciekawy i smakowity temat. Możemy je przygotować z wielu przeróżnych składników zyskując fenomenalne, obłędne smaki. Klasyczne, tradycyjne lody oparte są na mleku oraz śmietance z dodatkami owoców, orzechów, kakao. Są to lody bardziej kaloryczne niż na przykład sorbety, a przez wzgląd na obecność laktozy, nie każdy na nie sobie pozwoli. Na szczęście bez problemu da się uzyskać pyszne lody z samych owoców lub wykorzystując na przykład mleka roślinne. Sorbet przyrządzimy w zasadzie z większości owoców. W lecie, kiedy sezon na owoce rozkwita w pełni, idealne sorbety stworzycie z truskawek, malin, arbuza, jagód czy mango. Ciekawym i coraz bardziej modnym wariantem są lody wegańskie. Do ich wykonania oprócz owoców czy czekolady, będziecie potrzebować mleka kokosowego, migdałowego lub sojowego. Smakują nieco inaczej niż lody, które znamy, ale zdecydowanie warto ich spróbować chociaż raz!

Lody truskawkowo - śmietankowe

Przepisy na lody

Macie ochotę na domowe lody? Nic trudnego! Zaraz podamy Wam fajne i proste przepisy na lody, których wykonanie nie zajmie Wam dużo czasu. Wersje przygotowane przez nas samych pozbawione są dziwnych polepszaczy, wzmacniaczy smaku czy barwników, dlatego naprawdę warto spróbować je przyrządzić. Chcemy Wam przedstawić 3 znakomite propozycje, o odmiennych smakach - sorbet, lody na bazie śmietanki oraz z mleka kokosowego. Sprawdźcie koniecznie nasze przepisy umieszczone poniżej i zaczynajcie szykować domowe lody!

Lody czekoladowe

Wegańskie lody kokosowe

Czy mamy tutaj fanów mleka kokosowego? Jeśli tak, to ten przepis na lody z pewnością jest dla Was! Kokosowy smak przeniesie Was w egzotyczny klimat, dlatego nie zwlekajcie! Co będzie potrzebne?

Składniki:

- 500 ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki wiórków z kokosa
- 1 lub 2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub innego słodzidła
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii

Ubijamy w blenderze mleko kokosowe wraz z wiórkami aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wybrany słodzik, ekstrakt z wanilii i przelewamy kokosową miksturę do pojemnika lub foremki. Umieszczamy formę w zamrażalniku na czas ok. 3-4h. Ważne by regularnie, co 30 minut mieszać masę by konsystencja lodów była odpowiednia. Po kilku godzinach możecie cieszyć się gotowymi lodami. P.S dla osób, które chcą zrobić wrażenie na gościach, polecamy serwowanie lodów w połówkach kokosa. Będzie pięknie i pysznie!

Lody kokosowe wegańskie

Lody kawowe

Co może postawić nas na nogi i orzeźwić jednocześnie w gorący, letni dzień? Oczywiście lody kawowe! Połączenie kremowego, śmietankowego smaku z energetyzującą kawą to po prostu bomba! Łapcie przepis i szykujcie porcję kawowego przysmaku!

Składniki (6sztuk):

- 6 filiżanek espresso
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 12 łyżek śmietany kremówki 30%

Parzymy aromatyczne espresso i dodajemy do wszystkich 6 porcji cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Po ostygnięciu kawy, dodajemy śmietankę kremówkę i nasz napój przelewamy do foremek na lody. Wkładamy do zamrażalki na około 4 godziny i...gotowe! P.S. By lody szybciej wychodziły z foremek, połóżcie je na moment nad gotującą się wodą. Z ocieplonej formy szybko wyskoczą, a Wy będziecie się mogli cieszyć wyjątkowym smakiem domowych lodów!

Lody kawowe

Sorbet mango - banan

Mieliśmy już kokos, więc dalej zagłębiamy się w egzotyczne smaki. Połączenie mango z bananem to istna radość dla podniebienia i genialne orzeźwienie. Kwaskowate mango z dojrzałym bananem tworzy świetną kompozycję - musicie to spróbować!

Składniki:

- 2 dojrzałe mango
- 4 dojrzałe banany
- sok z połowy limonki

Obieramy owoce ze skórki i wrzucamy do blendera. Blendujemy mango i banany aż do uzyskania jednolistej masy. Dodajemy sok z limonki i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową mus z owoców musimy przetrzeć przez sitko, gdyż mango posiada włókna, które niekoniecznie są mile widziane w lodach. Po przeciśnięciu owoców przez sitko, umieszczamy je w pojemniku lub formie i odstawiamy na minimum 4h do zamrażarki. Zanim będziemy chcieli serwować nasz sorbet, warto wyciągnąć go ok. 20 minut przed podaniem. Zdąży wtedy lekko się ocieplić i kulki będą się łatwiej formować.

Sorbet mango - banan

Poprzedni artykuł Następny artykuł