Grillowanie - niezbędne akcesoria do grilla

Autor: Ola Wieloch 2019/04/10

Grillowanie kojarzy nam się z cudownym, letnim czasem, z relaksem na łonie natury w gronie najbliższych osób oraz oczywiście smacznym, aczkolwiek nie zawsze super zdrowym jedzeniem (no, ale raz na jakiś czas można). Jest to w zasadzie nasza narodowa tradycja, dlatego warto sobie ułatwić pracę przy rozgrzanym ruszcie. Do grillowania potrzebujemy fajnej pogody, odrobinę wolnego czasu oraz niezbędne akcesoria, sprzęt i narzędzia, które nam umożliwią pichcenie na świeżym powietrzu. Co konkretnie przyda się do przygotowania udanego grilla? W co się koniecznie zaopatrzyć? O tym już za chwilkę! Zostańcie z nami!

Grillowanie

Grill - jaki grill będzie najlepszy?

Grillowanie bez grilla? Oczywiście nie jest możliwe. Grille ogrodowe możemy podzielić na trzy główne rodzaje. Mamy więc do wyboru: klasyczny grill węglowy, grill gazowy, a także grill elektryczny. Grill węglowy to opcja najtańsza i najmniej skomplikowana pod względem budowy i działania. Ten rodzaj grilla spotkamy najczęściej podczas imprez na świeżym powietrzu, ale pozostałe propozycje stają się coraz bardziej popularne. Ich zaletą jest mnogość modeli, rozmiarów i kształtów oraz szeroka dostępność. Minusem z kolei będzie często żmudny i nieco długi proces jego rozpalania. Musimy się uzbroić w węgiel drzewny lub brykiet, podpałkę i czekać na sprzyjający wiatr. Kto rozpalał choć raz grilla, ten wie jakim jest on przeciwnikiem. Problematyczne jest też tutaj utrzymanie jednostajnej temperatury. Przy otwartym grillu może być z tym ciężko. Można jednak wybrać specjalny model grilla węglowego z pokrywą, zapewniającą optymalną temperaturę paleniska i równomierne grillowanie naszych przekąsek. Grille gazowe jak sama ich nazwa wskazuje, zasilane są gazem. Taki grill wyposażony jest w gazowe palniki, których ilość wpływa na regularne, odpowiednie rozchodzenie się ciepła po całej powierzchni. W im więcej takich palników jest wyposażony, tym lepiej. Nad palnikami mamy płytę blaszaną, do której trafia tłuszcz z grillowanego mięsa. Co ciekawe, kontrolę nad temperaturą zapewniają nam pokrętła, takie same jakie posiadamy w domowej kuchence. Dużą zaletą grilli gazowych jest brak wytwarzania dymu (który niekoniecznie jest dobry dla naszego zdrowia) oraz bardzo prosta i sprawna jego obsługa, z którą każdy sobie poradzi. Mankamentem jest jednak spory rozmiar grilla i jego waga. Tego grilla z łatwością na pewno nie przeniesiemy. W porównaniu do grilli węglowych są też one znacznie droższe i za dobry grill gazowy zapłacimy niestety kilkaset złotych. Naszym ostatnim wybrańcem są grille elektryczne. Aby móc je uruchomić niezbędne będzie podłączenie się do prądu. Jeśli zamierzacie grillować w ogrodzie przyda się z pewnością przedłużacz. Wyglądem nie odbiega on zbytnio od grilla węglowego, jednak to co go odróżnia (oprócz oczywiście metody "rozpalania") to wyposażenie w tackę czy też zbiornik na kapiący tłuszcz. Grille elektryczne pozwalają nam na regulację temperatury, dzięki czemu możemy być pewni, że kiełbaski wypieką się idealnie. Są też w przeciągu kilku minut gotowe do pracy, gdyż szybko się nagrzewają. Nie spędzimy więc mnóstwa czasu na przygotowaniach. Grille elektryczne ze względu na brak wydzielania dymu mogą być używane na balkonie, tarasie czy nawet w domu. Są wariantem najbardziej ekologicznym i nie ma żadnych negatywnych skutków ich użytkowania. Do atutów grilli elektrycznych należy dołączyć również przystępność cenową. Kupując ten rodzaj grilla nie wydamy ogromnych pieniędzy, a grillowane potrawy będą smakować świetnie. Na szybkiego grilla, który wynika bardzo spontanicznie, super sprawdzi się grill elektryczny. Dla osób lubiących charakterystyczny, dymny posmak przekąsek nie ma nic lepszego jak klasyczny grill węglowy. Grill gazowy za to polecamy wszystkim grillomaniakom, którzy z dumą będą stać przy tej ogromnej i masywnej maszynie.

Kiełbaski z grilla

Akcesoria do grilla

Kiedy temat naszego głównego, kluczowego urządzenia mamy już z głowy, warto poświęcić chwilkę na pozostałe, niezbędne akcesoria do grilla. A jest ich troszkę! Przede wszystkim do weekendowego grillowania będą Wam potrzebne szczypce do przewracania smażonych kiełbasek oraz mięsa czy warzyw. Dzięki nim unikniecie poparzonych palców, a przyrządzane jedzonko nie spadnie przypadkowo pod ruszt (byłaby wtedy wielka szkoda). W tym celu rewelacyjnie sprawdzi się również długi, solidny widelec, który z łatwością nabija się na mięso i pozwala na jego sprawne obrócenie na drugą stronę. Ważną cechą tego rodzaju przyborów do grilla powinna być ergonomiczna, nienagrzewająca się rączka. Jeśli jest ona zabezpieczona dobrej jakości materiałem, wysoka temperatura grilla nie będzie nam się dawać we znaki. Ciekawym gadżetem na grilla są różnego typu ruszty, na których możemy bezpośrednio położyć smakołyki. Jednym z przykładów jaki możemy Wam polecić, jest ruszt do grillowania ryby. Pozwoli nam on na idealne grillowanie, ale także zabezpieczy kruche, delikatne mięso ryby przed rozpadnięciem się i ześlizgnięciem z rozpalonego grilla. Jeśli często przyrządzacie szaszłyki, zamiast łatwo łamiących się drewnianych patyczków, wykorzystajcie stalowe szpikulce. Stanowią one doskonałą alternatywę, a przy tym są wielorazowego użytku, dzięki czemu nie będziecie musieli sobie zawracać głowy ciągłym kupowaniem wykałaczek. Praktycznym rozwiązaniem na grillowe szaleństwa są gotowe zestawy akcesoriów grillowych, w których znajdziecie podstawowe narzędzia dla każdego grillmen'a. Po hucznym grillowaniu koniecznym będzie pozbycie się wszelkich nagromadzonych zabrudzeń. Pomoże Wam w tym solidna szczotka do czyszczenia grilla. Dzięki odpowiedniej budowie dociera ona do wszystkich zakamarków i zostawia ruszt w stanie idealnego porządku (aż do następnego grillowania).

Grillowanie

Co podać na grillu?

Królową każdego grilla jest oczywiście kiełbasa i bez niej grillowanie w żadnym wypadku nie mogłoby się obejść. Nie jest to jednak jedyny smakołyk, który w kłębach dymu zyskuje niepowtarzalnego charakteru. Na swoją grillową ucztę możecie przygotować na przykład soczystą karkówkę. Najlepiej marynowaną dzień wcześniej dla wzmocnienia i podkręcenia jej smaku. Jeśli chcecie użyć mniej kalorycznego, chudszego mięsa, to świetnym zamiennikiem będzie pierś z kurczaka, która przypieczona na grillu smakuje fenomenalnie. Dużo zdrowszą alternatywą na grilla są szaszłyki. Na wykałaczki ochoczo nadzieją się warzywa takie jak papryka, pieczarki, cebulka, cukinia czy pomidorki koktajlowe. Mięsożercom można dorzucić również pokrojone w kostkę kawałki kurczaka, jednak wersja wege na pewno spotka się z aprobatą gości. Na grilla polecają się także ryby! Pstrąg, delikatnie przyprawiony i skropiony cytryną to istna uczta dla podniebienia. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków polecamy również grillowane kolby kukurydzy. Smakują obłędnie! Kto raz spróbuje, ten włączy je bezpowrotnie do grillowego menu! Jeśli chcecie zaskoczyć wszystkich czymś niecodziennie spotykanym na grillu postawcie na sery. Grillowany camembert lub oscypek, miękkie w środku i podane z konfiturą z żurawiny - niebo w gębie!

Szaszłyki z grilla

Przepis na idealną marynatę

Chcecie poznać sekret udanego, grillowanego mięsa? Jest nim marynata! Bogata kompozycja przypraw, w których zamarynujecie mięso sprawi, że zaraz po upieczeniu zniknie ono w mgnieniu oka! Jak więc przygotować najlepszą marynatę do mięs? Mamy dla Was specjalny przepis! Możecie go użyć zarówno do karkówki jak i piersi z kurczaka lub udek. Będzie pysznie!

Potrzebujecie:

- 5 ząbków czosnku
- 1 średniej wielkości cebulę
- 8 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 1 łyżeczkę przyprawy curry
- sól i pieprz

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce, kroimy drobno cebulę i w misce łączymy wszystkie składniki razem. Ta porcja marynaty wystarczy na ok. 4 plastry karkówki lub 5 większych kawałków piersi z kurczaka. Wrzucamy mięso do przygotowanej marynaty i zostawiamy całość w lodówce na dobę. Przez ten czas mięso idealnie przejdzie smakiem przypraw i będzie smakować bosko!

Grillowanie - mięso z grilla

Poprzedni artykuł Następny artykuł