Jak zrobić piernik staropolski?

2024/11/13

 

Składniki:

 

-1 kg mąki

-1,8 szklanki cukru

-250 g masła

-500 g miodu

-3 jajka

-3 płaskie łyżeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-1/2 łyżeczki soli

-3 opakowania przyprawy korzennej

ew. własna kompozycja, tu zostawiamy dowolność.

 

Receptura:

 

Cukier, miód i masło wrzuć do garnka, mieszaj powoli na średnim gazie, doprowadź prawie do wrzenia. Uwaga! masa nie może być zagotowana.

Ściągamy z kuchenki, odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie przełóż do dowolnej miski. Sodę połącz z mlekiem i porządnie rozmieszaj, aby proszek był rozpuszczony.

 

 

Masa miodowa:

sodę z pozostała resztą składników wraz z przesianą mąką wymieszaj mikserem na bardzo małych/ najniższych obrotach. Konsystencja ciasta będzie lejąca, ale nie przejmuj się. Ciasto stężeje i będzie gęste.

Ciasto: Przełóż do szklanej miski/ naczynia lub jak masz kamienne naczynie to również tam może leżakować. Następnie owiń czystą ściereczką i odłóż wszystko do chłodnego miejsca na 5 tygodni.

Idealnym miejscem będzie chłodna spiżarka, lodówka

lub inne pomieszczenie bez wilgoci, lecz chłodne.

 

 

 

Pieczenie:

 

3-4 dni przed wigilią

 

-180 stopni Celsjusza przez 15min każdy płat

-Dzielimy na 4 równe części

-każdą porcję ciasta wałkujemy

-układamy na papierze pergaminowym do pieczenia każdy płat 

 

Ciasto po wystygnięciu smarujemy dość grubą warstwą ulubionej komfitury.

Tradycyjnie może być o smaku śliwki.

Poprzedni artykuł Następny artykuł