Najlepsze akcesoria do jajek - Ranking Superwnętrza

Autor: Ola Wieloch 2019/01/18

Jajecznica, jajko na miękko, omlet? Jaka potrawa z jajek to Wasz ulubieniec? Niezależnie od tego w jakiej formie się lubujecie, z pewnością do przygotowywania i podawania jajek będą pomocne różnego rodzaju gadżety oraz akcesoria, które ułatwią nam z nimi pracę. O najlepszych propozycjach przeczytacie w naszym kolejnym rankingu! Zapraszamy do lektury!

Kieliszki i podstawki do jajek

Kieliszki i podstawki to must have każdej kuchni! Bo któżby nie chciał co jakiś czas skusić na świeże jajko na miękko z idealnie płynnym żółtkiem? Wybór podstawek na jajka jest naprawdę ogromny. Producenci prześcigają się w coraz to bardziej wymyślnych formach, dzięki czemu możemy zdecydować się na takie, które będą najlepiej pasować do naszej zastawy stołowej. Podstawki są wykonane z różnego rodzaju materiału, przez co także ich ceny będą się różnić. Plastikowe to zdecydowanie najtańsza z opcji i można je bez problemu myć w zmywarce. Z kolei podstawki z ceramiki/porcelany będą stosunkowo droższe, ale umówmy się kwota i tak nie powinna nas przerazić. Część kieliszków nadaje się również do mikrofali, jednak zanim to uczynicie, lepiej się przekonać czy te, które akurat macie na pewno są ku temu przeznaczone.

Foremki do jajek sadzonych

Jeśli lubicie jajka sadzone i chcielibyście uzyskać jakiś ciekawy kształt, zdecydujcie się na przeznaczone do nich, specjalne foremki. Najczęściej są one wykonane z silikonu, dzięki czemu możemy z nich bezpiecznie korzystać podczas smażenia. Dobrą alternatywą będą również foremki ze stali nierdzewnej. Dzięki foremkom nasze usmażone jajka zyskają zarys gwiazdki, serduszka, kwiatka lub śmiesznych kotków. Jajka podawane w ten sposób z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym!

Krajalnica do jajek

Ugotowaliście jajka na twardo i musicie je teraz pokroić? Nic prostszego! Pomoże Wam w tym specjalny krajacz, który pozwoli na podzielenie jajka na równe plasterki. Nie będziecie musieli się już przejmować nierównymi kawałkami i rozsypującym się żółtkiem. Tak perfekcyjnie pokrojone jajko to smakowity dodatek do kanapek! Krajalnica sprawdzi się także do innych produktów spożywczych jak na przykład mozzarella, pomidory czy awokado. Sposób jej użycia jest wręcz banalny! Wystarczy włożyć obrane jajko do krajacza i "nałożyć" wieczko/pokrywkę. Po otwarciu nasze jajko będzie już równiutko pokrojone. Raz, dwa i gotowe!

Separator do jajek

Też macie problem z rozdzieleniem żółtka od białka? Przy wielu kuchennych przepisach jest to wręcz wskazane. Przy ręcznym oddzielaniu nie mamy 100% pewności, że zrobimy to idealnie, dlatego możemy skorzystać z drobnej pomocy. A udzieli nam ją separator do jajek. Jest to niewielki gadżet, którego kształty i formy są przeróżne! Ważne jest jednak to, że precyzyjnie wykonają swoją pracę! Niektóre narzędzia dodatkowo posiadają zbiorniczek na białka, dzięki czemu schowamy je bezpośrednio do lodówki, jeśli nie są nam potrzebne. W takim separatorze, w zależności od wielkości na raz możemy oddzielić od 1 do 6-7 żółtek. Od teraz pieczenie ciast i innych smakołyków będzie niezwykle proste i sprawne!

Jajowary

Jeśli zależy Wam na błyskawicznym przygotowaniu jajek na miękko lub twardo musicie się koniecznie zaopatrzyć w jajowar! To sprytne urządzenie w bardzo krótkim czasie przygotuje za Was idealne jajka. Jak działa? Wystarczy włożyć jajka w przeznaczone przegródki i zalać je odpowiednią ilością wody. Jajowar jest naprawdę łatwy w obsłudze, a swoim nietypowym, ciekawym designem z pewnością intryguje. W zależności od wielkości urządzenia możemy w nim przyrządzić od jednego do 7-8 jajek jednocześnie. Wybierając odpowiedni model warto więc rozpatrzyć zakup także i pod tym kątem.

Poprzedni artykuł Następny artykuł