Patelnie ceramiczne, żeliwne? - jakie patelnie kupić do kuchni?

Autor: Ola Wieloch 2019/02/08

Patelnie używane są przez nas w zasadzie na co dzień. Potrzebujemy ich w kuchni do przyrządzania wielu rodzajów potraw - od najprostszej, porannej jajecznicy po bardziej skomplikowane, złożone dania główne. W zależności od tego, jakie przysmaki chcielibyśmy sobie przygotować, musimy wykorzystać ku temu odpowiedni rodzaj, typ patelni. Patelnie należy również dobrać biorąc pod uwagę to, jaką kuchenkę posiadamy, ponieważ nie wszystkie patelnie do smażenia są uniwersalne i nie wszystkie mogą na nich prawidłowo działać. W tym blogowym artykule postaramy się przybliżyć Wam informacje na temat rodzajów patelni, a zwłaszcza te dotyczące materiałów, z których najczęściej są one produkowane. Sprawdźcie koniecznie, które będą Wam najbardziej odpowiadać!

Najlepsze patelnie do smażenia

Patelnie ceramiczne

Patelnie ceramiczne to jedne z coraz częściej wybieranych patelni do smażenia. Cieszą się zainteresowaniem ze względu na swoje rewelacyjne właściwości. Jakie to właściwości? Przede wszystkim patelnie z ceramiczną powłoką charakteryzują się zdecydowanie wyższą odpornością na wysoką temperaturę niż chociażby patelnie teflonowe. Ich duży plus to również fakt, iż nagrzewają się one równomiernie, a smażona potrawa na dłuższy czas zachowuje otrzymane ciepło. Patelnie ceramiczne mogą nagrzewać się do temperatury 400 stopni C, a nawet być mrożone do -20 stopni C. Ważne aby powłoka patelni do smażenia była nieprzywierająca, co umożliwi nam smażenie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu. Gładka powierzchnia patelni ceramicznej sprawia, że szybko oraz sprawnie można ją wyczyścić. Wystarczy jedynie mokra ściereczka i w mgnieniu oka pozbędziemy się brudu! Jednym z największych atutów patelni ceramicznych jest to iż nie wchodzą one w reakcje z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. Zdecydowanie pod tym względem przewyższają patelnie do smażenia z teflonową powłoką. Patelnie ceramiczne są przystępne cenowo, więc jeśli nie chcecie wydać dużej sumy pieniędzy na zestaw patelni, będzie to świetny wybór. Jeśli jednak zdecydujecie się na ich zakup, pamiętajcie, że nie należy używać narzędzi kuchennych, które mogłyby uszkodzić powłokę patelni cermicznych - chodzi tu zwłaszcza o metalowe, stalowe sztućce. Najlepiej korzystać z drewnianych bądź silikonowych przyborów, a po zakończeniu smażenia, umyć patelnię ręcznie! Jeśli szukacie super patelni ceramicznych, koniecznie zapoznajcie się z tymi od marki Lamart - doskonała jakość wymagania + atrakcyjna cena! Czego chcieć więcej? Polecamy również patelnie ceramiczne marki Scanpan będące idealnym rozwiązaniem do domowej kuchni.

Najlepsza patelnia ceramiczna

Patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne to tak zwany kaliber ciężki. I to dosłownie. Są to bardzo solidne, wytrzymałe i ciężkie patelnie do smażenia, które mimo wysokiej ceny cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie są pokryte żadną dodatkową powłoką, dlatego ich zarysowanie jest wręcz niemożliwe! Wpływa to też znacząco na nasze zdrowie, gdyż żaden szkodliwy materiał, który mógłby się przedostać do jedzenia tutaj nie występuje. Patelnie żeliwne podkreślają oraz wzmacniają smak przygotowywanych potraw, potwierdzi to z pewnością każdy ich posiadacz. Warto w nie zainwestować również ze wględu na doskonałe przewodzenie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Na tego rodzaju patelni nasza potrawa na dłużej zachowa swoją temperaturę. Żeliwo to materiał niesamowicie odporny na wysokie temperatury co sprawia, że patelnię wykorzystać możemy także w piekarniku! A jakie są ich wady? Przede wszystkim na patelniach żeliwnych musimy używać większej ilości tłuszczu. Wynika to z tego iż nie posiadają one powłoki, która sprawia, że potrawy nie będą do niej przywierać. Wymagają one sezonowania zanim zostaną po raz pierwszy użyte, dlatego koniecznie zapoznajcie się z tym procesem. Należy pamiętać też o tym, że w większości przypadków, patelnie żeliwne nie nadają się mycia w zmywarce. Będziecie musieli więc poświęcić odrobinę czasu na ręczne zmywanie. Patelnie żeliwne to zdecydowanie patelnie z górnej półki, ale ich zakup można potraktować jako swego rodzaju inwestycję. Ich jakość wykonania pozwala na śmiałe wysnucie wniosku iż posłużą nam one na długie, długie lata, dlatego warto je mieć w swojej kuchni. Sprawdźcie koniecznie patelnie żeliwne Skeppshult, które cieszą się bardzo dużą popularnością!

Najlepsza patelnia ceramiczna

Patelnie ze stali

Patelnie stalowe można śmiało nazwać niezniszczalnymi. Nawet jeśli z premedytacją zostanie na nich użyty widelec czy łyżka, nie ulegną żadnemu zarysowaniu. Stal nierdzewna gwarantuje także odporność na wgniecenia czy korozję, jest więc materiałem naprawdę trwałym i solidnym. Jeśli patelnia stalowa posiada 3-warstwowe dno (co występuję zdecydowanie bardzo często) będzie idealnie przewodzić ciepło i równomiernie je rozprowadzać po całej powierzchni zapewniając efektywne smażenie domowych potraw. To, co na pewno przemawia za wyborem patelni ze stali nierdzewnej to fakt iż są niezwykle często użytkowane w restauracjach. A skoro nawet szefowie kuchni z nich korzystają do przyrządzania swoich dań, to dlaczego my mamy ich nie kupić? Dodatkowo, patelnie tego typu są proste oraz łatwe w utrzymaniu w czystości. Jako jedne z nielicznych, nadają się do mycia w zmywarce. Patelnie stalowe są bezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż nie posiadają dodatkowej powłoki, która mogłaby reagować z przyrządzanym jedzeniem. Ich dużym plusem jest także możliwość wykorzystania na wielu typach kuchenek, w tym również na indukcji. A jakie są minusy? Na pewno nie obejdziemy się bez smażenia na tłuszczu. Ze względu na brak powłoki, mogą do niej przywierać poszczególne składniki, jeśli nie użyjemy odpowiedniej ilości oleju czy masła. Patelnie stalowe wymagają sezonowania i wolno się nagrzewają, jednak nie są to aż tak mocno przeszkadzające wady. Superwnętrze zdecydowanie poleca stalowe patelnie!

Najlepsza patelnia stalowa

Patelnie teflonowe

Patelnie teflonowe to najtańsza i jedna z częściej wybieranych opcji. W zasadzie w każdej domowej kuchni chowa się gdzieś patelnia z teflonową powłoką. Za jej popularność z pewnością odpowiada niewygórowana cena oraz spora dostępność modeli. Patelnie teflonowe cechują się bardzo dobrą odpornością na wysokie temperatury. Ich zaletą jest również nieprzywieralna powłoka, która pozwoli nam na przyrządzanie potraw z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Warto nadmienić iż teflon to materiał trwały i jeśli patelnię wykorzystujemy mądrze, z zastosowaniem odpowiednich narzędzi, to nie zagraża on naszemu zdrowiu. Ważne aby podczas smażenia używać silikonowych lub drewnianych akcesoriów, które nie uszkodzą teflonowej powłoki. Patelnie teflonowe szybko się nagrzewają i są łatwe w czyszczeniu. Nie należy ich jednak myć w zmywarce, gdyż może to spowodować zniszczenie powłoki. Jeśli powłoka Twojej patelni teflonowej uległa zniszczeniu i widzisz na niej rysy, koniecznie przestań z niej korzystać. Niska cena pozwala na bezproblemową wymianę patelni na nowszy i sprawny model bez obaw o nasze zdrowie, które jak wiemy, jest najważniejsze!

Najlepsza patelnia teflonowa

Patelnie grillowe

Patelnie podzielić możemy nie tylko ze względu na materiał, z jakiego zostały wyprodukowane, lecz także biorąc pod uwagę ich zastosowanie. Jednym z najczęściej spotykanych i kupowanych typów patelni, są patelnie grillowe. Wyróżnia je karbowana powierzchnia zostawiająca charakterystyczne paseczki na smażonych potrawach. Patelnie grillowe to rewelacyjna opcja dla osób chcących ograniczyć dodawanie tłuszczu do smażenia, ponieważ nie wymagają go w dużej ilości. Dzięki wypustkom, mięso nie będzie przywierać i nie wchłonie rozgrzanego oleju. Zyskamy dzięki temu mniej kaloryczne i bardziej zdrowe danie! Jeśli szukacie super patelni grillowej sprawdźcie koniecznie wszystkie propozycje marki Scanpan, Stellar oraz Lamart. W zależności od budżetu, jaki chcecie przeznaczyć na patelnię grillową, któryś z tych producentów z pewnością da Wam to, czego oczekujecie.

Najlepsza patelnia grillowa 

Patelnie naleśnikowe

Patelnie naleśnikowe nie są co prawda niezbędnym wyposażeniem kuchennej półki, jednakże w zanadrzu także i taką patelnię zdecydowanie warto posiadać. Patelnie do naleśników charakteryzują się niskimi, cienkimi ściankami ułatwiającymi przewracanie zarumienionego ciasta na drugą stronę. Dzięki nieprzywierającej powłoce możemy na nich smażyć bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu, a naleśniki zawsze wychodzą idealnie przypieczone. Oprócz klasycznych patelni naleśnikowych możemy także wybrać te złożone z kilku mniejszych części - przegródek na przykład w formie okręgów lub serduszek. Będzie to ciekawe urozmaicenie i pretekst do częstszego przyrządzania pysznych, słodkich naleśników dla bliskich osób! W tego typu patelniach wyjdą nam również puszyste pancakes'y. Mniam!

Najlepsza patelnia naleśnikowa

Następny artykuł