Przepis na chłodnik Litewski!
2025/05/14
Chłodnik litewski – świeżość lata w każdej łyżce!
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut + chłodzenie
Składniki:
-
1 pęczek botwinki (liście i młode buraczki)
-
1 ogórek gruntowy
-
4 rzodkiewki
-
1/2 pęczka szczypiorku
-
1/2 pęczka koperku
-
300 ml kefiru
-
300 ml maślanki
-
200 ml jogurtu naturalnego
-
2 łyżki soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
-
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
-
4 jajka na twardo
-
kilka kropel oliwy z oliwek (opcjonalnie – do dekoracji)
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie botwinki:
-
Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Liście botwinki dokładnie umyj i posiekaj.
-
Całość wrzuć do garnka, zalej odrobiną wody (ok. 200 ml), dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut – tylko do miękkości.
-
Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
-
-
Zimne składniki:
-
Ogórka obierz (jeśli skórka jest gruba), pokrój w cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce.
-
Rzodkiewki również pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj.
-
Posiekaj drobno koperek i szczypiorek.
-
-
Łączenie smaków:
-
W dużej misce połącz kefir, maślankę i jogurt naturalny.
-
Dodaj przestudzoną botwinkę wraz z wywarem, ogórka, rzodkiewki i zioła.
-
Dopraw wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie przeciśniętym czosnkiem.
-
Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce przez min. 1–2 godziny (najlepiej całą noc).
-
-
Podanie:
-
Podawaj chłodnik z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
-
Możesz udekorować oliwą, natką lub odrobiną jogurtu.
-