Przepis na chłodnik Litewski!

2025/05/14

 

 

Chłodnik litewski – świeżość lata w każdej łyżce!

Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut + chłodzenie


Składniki:

  • 1 pęczek botwinki (liście i młode buraczki)

  • 1 ogórek gruntowy

  • 4 rzodkiewki

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1/2 pęczka koperku

  • 300 ml kefiru

  • 300 ml maślanki

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • 4 jajka na twardo

  • kilka kropel oliwy z oliwek (opcjonalnie – do dekoracji)


Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie botwinki:

    • Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

    • Liście botwinki dokładnie umyj i posiekaj.

    • Całość wrzuć do garnka, zalej odrobiną wody (ok. 200 ml), dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut – tylko do miękkości.

    • Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

  2. Zimne składniki:

    • Ogórka obierz (jeśli skórka jest gruba), pokrój w cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce.

    • Rzodkiewki również pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj.

    • Posiekaj drobno koperek i szczypiorek.

  3. Łączenie smaków:

  4. Podanie:

    • Podawaj chłodnik z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

    • Możesz udekorować oliwą, natką lub odrobiną jogurtu.

 

Poprzedni artykuł Następny artykuł