Przepis nie tylko od święta! Czerwone pomarańcze i koper włoski

2025/04/07

 

 Sałatka z kopru włoskiego, burraty i czerwonych pomarańczy z prażonym kminkiem – idealna na święta i brunch

Lekka, aromatyczna i elegancka – ta sałatka zachwyca smakiem i wyglądem. Świetna jako przystawka na wielkanocne śniadanie, brunch z rodziną lub lekki obiad na świeżym powietrzu.

Składniki (dla 4 osób):

 

  • 2 bulwy kopru włoskiego (świeżego, jędrnego)

  • 2 czerwone pomarańcze (np. Tarocco, Moro – obrane ze skóry, pokrojone w plastry ok. 2 cm)

  • 1 średnia cebula czerwona (drobno pokrojona w kostkę)

  • 2 kulki burraty (po ok. 125 g każda)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżeczka ziaren kminku

  • Sól morska (najlepiej w płatkach – do smaku)

  • Świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)

  • Listki koperku lub natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  1. Koper włoski dokładnie umyj, odetnij końcówki i przytnij łodygi. Pokrój bulwy w bardzo cienkie plasterki – najlepiej na mandolinie lub ostrym nożem.

  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, możesz zalać ją na chwilę zimną wodą i odcedzić.

  3. Pomarańcze obierz dokładnie ze skóry i białej błony, pokrój w grube plastry (ok. 2 cm).

  4. Kminek upraż na suchej patelni przez 1–2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć. Następnie zdejmij z ognia i dodaj do oliwy z oliwek. Odstaw na chwilę, by smaki się przegryzły.

  5. Na dużym talerzu lub półmisku ułóż na przemian plastry kopru włoskiego i pomarańczy, posyp wszystko cebulą i solą morską.

  6. Na środku talerza ułóż przekrojoną na pół burratę.

  7. Całość skrop oliwą z prażonym kminkiem – nie żałuj aromatu!

  8. Na koniec możesz udekorować świeżym koperkiem lub natką pietruszki i dodać odrobinę pieprzu.


 Porady:

  • Ta sałatka smakuje najlepiej schłodzona – możesz przygotować składniki wcześniej i złożyć ją tuż przed podaniem.

  • Burratę najlepiej wyjąć z lodówki ok. 15 minut przed podaniem, by osiągnęła idealną temperaturę i kremową konsystencję.

 

 

 

Poprzedni artykuł Następny artykuł