Serowe wariacje - sposób na deskę pełną serów

Autor: Ola Wieloch 2018/12/13

Dla wszystkich miłośników serów niezbędnym elementem do serwowania będą odpowiednie akcesoria oraz przybory, dzięki którym ulubione sery będą się fenomenalnie prezentować i które pozwolą na przygotowanie wspaniałej i bogatej deski serów. Piękna, elegancka deska doskonale podkreśli szlachetny charakter wytwornych serów. Koniecznym będzie także seria dedykowanych do krojenia serów noży, które nie tylko idealnie wypełniają swoją rolę, lecz pełnią także funkcje designerskich dodatków. Deska serów, kieliszek dobrego wina i smakowite przekąski - to przepis na udany wieczór. A jak przygotować taką deskę serów? O tym przeczytacie poniżej!

Deska do serwowania

Do serwowania serów najlepiej pasują drewniane, marmurkowe lub kamienne deski. Ważne jest ich wykonanie - z dbałością o detale, bez pęknięć, porysowań czy przebarwień. Mają one zachęcać do skosztowania ułożonych starannie serów! Im ciekawsza forma i kształt deski lub jej tekstura, tym większa ochota na degustację smakołyków. Dużym plusem będzie z pewnością rączka, dzięki której z łatwością deskę przesuniemy. Praktycznym rozwiązaniem mogą być na przykład obrotowe deski - must have na przyjęciu pełnym smakoszy serów. A jakie mamy dla Was propozycje desek do serwowania serów? Zobaczcie je poniżej!

Noże do serów

Jeśli chcemy profesjonalnie przygotować deskę serów i będziemy używać różnych rodzajów sera, musimy koniecznie dobrać odpowiedni typ noży. Dedykowanych noży do sera jest całkiem sporo! Do twardych serów twardych będziemy potrzebować noża o krótkiej, ostrej klindze. Z kolei nóż do serów miękkich charakteryzuje się rozwidlonym czubkiem. Do dyspozycji mamy również nóż chessy o dziurkowanej klindze przypominającej ser z dziurami. Noże do serów pleśniowych powinny charakteryzować się bardzo wąskim ostrzem, które minimalizuje kontakt z serem. Dzięki temu, nóż nie przyklei się do sera i pozostanie czystszy. Sery pokroimy także specjalnymi łopatkami - tarkami, które wykonają za nas delikatne, ładne plasterki. Idealnym narzędziem do sera Girolle będzie strug Friends marki Boska, czyli urządzenie składające się z solidnej, dębowej podstawy z 5 metalowymi kolcami do nabicia sera, stalowego prętu mocującego oraz noża z białą rączką. Ser zwinięty w pofalowane rozetki jest silniej napowietrzony, co wydobywa jego charakterystyczny aromat i smak.

Jakie sery wybrać?

Na naszej pysznej desce nie powinno zabraknąć kilku odmiennych gatunków sera, dla urozmaicenia i wzbogacenia walorów smakowych! Wybierać możemy spośród różnych typów sera: twardych i półtwardych oraz miękkich. Do twardych zaliczamy na przykład parmezan, grana padano lub rubin. Cheddar i gouda to sery półtwarde, natomiast miękkimi rodzajami są livarot czy też rokpol. Sery dzielimy również ze względu na gatunek mleka, z którego zostały wykonane. Najpopularniejsze są sery krowie oraz kozie. Serwować możemy także ogromnie lubiane i cenione sery pleśniowe. Camembert, brie, lazur, gorgonzola - to triumfatorzy wśród pleśniowych serów. Oprócz wyżej wymienionych serów, na naszej desce sprawdzą się sery wędzone jak bryndza czy oscypek. Wybór jest naprawdę ogrooomny! Aby Wasze sery świetnie się prezentowały, zostawcie je w całych kawałkach - pozwoli to na zachowanie ich bogatego aromatu. Postarajmy się jednak by każdy ser miał swoje miejsce i przestrzeń, dzięki czemu nie przejdą one na zmianę swoimi smakami. Oczywiście pamiętajmy też o osobnych nożach do krojenia! 

Najlepsze dodatki do serów

Do serów idealnie pasuje wiele rodzajów dodatków, co daje nam duże pole do popisu. Możemy je łączyć z sosami, mięsem, orzechami i owocami czy też marynowanymi warzywami. Chrupkie, świeże pieczywo np. bagietka to także dobre rozwiązanie. Spośród mięsnych przekąsek rewelacyjnie sprawdzą się włoskie wędliny oraz kiełbasy. Fenomenalne prosciutto czy wyraziste chorizo to doskonałe uzupełnienie serowej deski. Z kolei owoce świetnie przełamują smak serów. Najlepiej pasować będą słodkie winogrona (zarówno jasne jak i ciemne), figi, rodzynki oraz żurawina. Deska serów oprószona orzechami włoskimi nada całości wyjątkowego charakteru. Smakową kompozycję dopełnić mogą również przepyszne oliwki - w wersji zielonej oraz czarnej, jak i suszone pomidory. W osobnych miseczkach możemy podać sosy, dipy czy oliwę z oliwek. Do serów sprawdzi się bez wątpienia pesto, chutney, a także domowa konfitura. Ser kozi odnajdzie się genialnie w towarzystwie miodu. Jak widać, swoich gości zaskoczyć możemy mnóstwem wyjątkowych dodatków. Teraz, nie pozostaje nic innego jak wykonać własną, elegancką i wybornie smakującą deskę serów!

Poprzedni artykuł Następny artykuł