Świąteczne wypieki - jakie ciasta upiec na Wielkanoc?

Autor: Ola Wieloch 2019/04/03

Święta Wielkanocne to świetna okazja na przygotowanie całej góry pysznych, domowych ciast oraz ciasteczek. Wciąż nie macie pomysłu jakie ciasta przygotować na święta? Co zadowoli wszystkich gości? My Wam bardzo chętnie pomożemy! W dzisiejszym blogowym wpisie chcemy przedstawić 4 kultowe ciasta, które od dekad królują na polskich stołach i którymi lubimy się zajadać co roku po uszy. Jeśli jesteście ciekawi co to za ciasta i jakie są na nie przepisy, koniecznie zostańcie z nami!

Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Mazurek - niebiańsko słodkie ciacho

Bez mazurka ciężko jest sobie wyobrazić wielkanocny stół. Jest to wspaniałe, kruche ciasto z przyjemnie słodką, idealnie dopasowaną masą. Dla ulepszenia i chrupkości dodaje się do nich orzechy oraz inne bakalie, które jeszcze bardziej pogłębiają radość jedzenia. Kremdo mazurka najczęściej powstaje na bazie zagęszczonego mleka skondensowanego, potocznie zwanego krówką. Karmelowy, mleczny smak masy możemy dopełnić używając gorzkiej czekolady lub kakao. Na pewno też i taka wersja przypadnie wszystkim gościom do gustu. Spośród bakalii najlepiej sprawdzą się tutaj suszone morele, żurawina, rodzynki, natomiast z orzechów, zdecydowanie orzechy laskowe, włoskie oraz migdały. Chcecie przygotować najlepszy mazurek pod słońcem? Oto przepis!

Kruche ciasto:

- 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka

Krem:

- 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy szybko nożem aż ciasto będzie wyglądało jak kruszonka. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i sprawnie zagniatamy całość. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 min. Blachę o wymiarach 35x25cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wałkowujemy ciasto i kładziemy je na blaszce. Porządnie dociskamy spód i wyrównujemy. Możemy zrobić dodatkowo zdobienie na rantach przy użyciu widelca. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, do uzyskania jasnozłotego odcienia. Ciasto powinno być płaskie! Zamkniętą puszkę z mlekiem wkładamy do garnka i zalewamy w całości wodą, na wierzch kładziemy pokrywkę. Gotujemy 2h, pamiętając żeby puszka wciąż była zanurzona w wodzie. Gotową masą kajmakową studzimy, a następnie smarujemy nią upieczone, ostudzone ciasto. Pozostaje nam tylko kwestia dekoracji. Możecie użyć garść orzechów laskowych, płatki migdałów oraz kilka sztuk pokrojonych, suszonych moreli i rodzynek (lub cokolwiek innego, co przyjdzie Wam do głowy). Mniam!

Mazurek wielkanocny przepis na ciasto

Babka - piaskowa czy drożdżowa?

Rodzajów babek wielkanocnych jest co najmniej kilka. Niezależnie jednak od tego jakie są Wasze preferencje, jest to must have na wielkanocnym stole i jeśli by jej zabrakło, mogłoby się to spotkać z ogromnym zdziwieniem. Możecie sobie przygotować babkę piaskową, drożdżową, kakaową, jogurtową...przepisów jest cała masa! A wszystkie smakują po prostu...pysznie! To, co na pewno charakteryzuje babkę jako ciasto to na pewno to iż jest ona lekka i puszysta. Można ją jeść i jeść i ciągle nie mieć jej dość. Jak wykonać klasyczną babkę wielkanocną (piaskową)? Łapcie przepis i wyciągajcie formy na wierzch!

Składniki:

- 200 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietanki kremowej 30% (płynnej)
- 1 łyżka soku z cytryny

Masło, jajka i śmietankę wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby ogrzały się do temp. pokojowej. Potrzebujemy formy z kominem o pojemności co najmniej 2,5l., którą smarujemy grubą warstwą masła i prószymy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy masło wraz z cukrem przez 10 minut minimum. Dodajemy jajka stopniowo po jednym i cały czas precyzyjnie, długo miksujemy (co najmniej 3 min. po każdym jajku). Do ubitej masy dodajemy połowę porcji zmieszanej mąki, a także pół śmietanki. Miksujemy całość na średnich obrotach aż do połączenia się składników. Uzupełniamy teraz masę pozostałą mąką i śmietanką, wlewamy sok z cytryny i ponownie miksujemy do uzyskania zwartej masy. Gotową masę wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. (po 40 min. sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Patyczek powinien być suchy). Wystudzone ciasto wyciągamy z formy i dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Przepis na domową babkę wielkanocną

Sernik - wiedeński, krakowski czy z rosą?

Sernik to klasyczne ciasto, które pasuje tak naprawdę na wszystkie okazje, nie tylko na święta. Podobnie jak i babkę możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Do wyboru mamy między innymi sernik wiedeński, krakowski lub z pyszną bezą na wierzchu zwany sernikiem z rosą. Wszystkie opcje brzmią niezwykle apetycznie i każdy łasuch się na nie z łatwością skusi. My mamy dla Was przygotowany przepis na klasyczny, tradycyjny sernik na bazie mielonego twarogu. Jeśli chcecie go troszkę urozmaicić dorzućcie do niego garść rodzynek. Czytajcie przepis i pieczcie najlepszy, domowy sernik!

Składniki:

- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od ubicia na puszystą masę miękkiego masła. Do masła dodajemy po jednym żółtku przemiennie z łyżką cukru pudru. Pilnujemy by dokładnie ubijać składniki. Mikser ustawiamy na wolniejsze obroty i dodajemy zmielony twaróg. Łączymy wszystko w zwartą całość. Po kolei dorzucamy: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną miksując całość bez przerwy aż do jednolitej masy. Na samym końcu mieszamy delikatnie powstałą masę z ubitymi na sztywno białkami. Wyjmujemy tortownicę o średnicy 26cm, którą smarujemy masłem i prószymy bułką tartą. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut. Ważne, by sernik studzić stopniowo i nie wyciągać go od razu z piekarnika (najpierw otwieramy klapę piekarnika i lekko wysuwamy ciasto. Gdy nieco ostygnie wyciągamy do na blat i pozostawiamy do dalszego stygnięcia. Wierzch ciasta możemy udekorować na przykład cukrem pudrem lub przygotować czekoladową polewę. Pycha!

Sernik tradycyjny przepis

Keks - proste ciasto z bakaliami

Keks to smakowite i łatwe w wykonaniu ciasto na Wielkanocny stół. Jest jednocześnie lekkie, dzięki biszkoptowi, a z drugiej strony treściwe. Zawdzięcza to swojemu bogatemu wnętrzu, które obfite jest w różnego rodzaju bakalie. Idealnie sprawdzi się do porannej kawy i herbaty. Nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, dlatego każdy może je przygotować. A jak? Sprawdź poniżej przepis na pyyyyszny keks!

Składniki:

- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- szklanka cukru
- torebka cukru wanilinowego
- 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu rumowego

Zaczynamy od przygotowania bakalii. Kroimy suszone owoce w kosteczkę oraz siekamy orzechy i migdały. Masło o miękkiej konsystencji miksujemy na kremową masę wraz z cukrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. W dalszym ciągu miksując, dodajemy pojedynczo jajka.Następnie uzupełniamy całość wlewając zapach rumowy. Na samym końcu wsypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz pokrojonymi bakaliami. Mieszamy równomiernie całość. Wykładamy formę keksową pergaminem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku ok. godzinę w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy gotowe ciasto i studzimy na blacie. Przed podaniem usuwamy pergamin, a ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub lukrem. Mmm...będzie pysznie!

Keks - wielkanocne ciasto 

Poprzedni artykuł Następny artykuł