Tłusty czwartek - przepisy na słodkie przekąski

Autor: Ola Wieloch 2020/02/03

Słodycze, choć są przepyszne i kuszą nas swoim wspaniałym smakiem, nie powinny być przez nas jedzone bardzo często. Z oczywistych dla wszystkich powodów (ten kto wymyślił, że po jedzeniu się tyje, powinien zostać surowy ukarany). I jeśli trzymacie się w ryzach, by nie sięgać po ulubione łakocie nagminnie, to w jeden dzień w roku, możecie bez wyrzutów sumienia zatonąć w słodkiej toni. Tym dniem jest...a jakżeby inaczej...TŁUSTY CZWARTEK! Ten, kto ma zamiar zjeść dużo pyszności musi koniecznie zostać z nami i poznać 3 super przepisy na tłusto-czwartkowe smakołyki! Zaczynamy!

pączki na tłusty czwartek

klasyczne pączki

Pączki to symbol tłustego czwartku! Z pudrem, z lukrem, z nadzieniem z róży...po prostu pycha! Nie da się im oprzeć, o czym świadczą liczne kolejki pod cukierniami. Możecie uzbroić się w cierpliwość i wybrać kupne pączki lub przygotować je u siebie w domu! W ilości hurtowej oczywiście! Jak to zrobić? Łapcie przepis!

Składniki na ok. 20 pysznych pączusiów:

- mąka pszenna 500g
- świeże drożdże 50g
- cukier biały 100g
- masło 100g
- mleko 250ml
- 1 całe jajko
- 4 żółtka jaj
- łyżka spirytusu
- ulubiony dżem lub marmolada
- olej rzepakowy 1-1,5l

Wykonanie krok po kroku:

1. W pierwszej kolejności wykonujemy zaczyn. Podgrzane (jedynie lekko) mleko łączymy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi drożdżami. Dodajemy również 5 łyżek mąki. Mieszamy i odkładamy ciasto do wyrośnięcia, gdzieś w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć miskę ściereczką. Zostawiamy nasz zaczyn na ok. 10-15 minut.

2. Rozpuszczamy masło i bierzemy się za ubijanie jajek. Całe jajko oraz żółtka wraz z pozostałym cukrem ubijamy w kąpieli wodnej przez ok. 8-10 minut.

3. Mąkę, która nam została wsypujemy do bardzo dużej miski (weźcie największą, jaką macie). Dodajemy do środka przygotowany wcześniej zaczyn oraz ubite jajka. Wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dolewamy do miski rozpuszczone masło. Ugniatamy ciasto aż do momentu, gdy stanie się elastyczne i gładkie. Na koniec, wlewamy łyżkę spirytusu i ponownie wyrabiamy ciasto. P.S. Mimo iż ciasto się klei, nie dodajemy do niego więcej mąki!

4. Ponownie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Sygnałem "gotowości" będzie podwojenie objętości ciasta.

5. Blat posypujemy lekką warstwą mąki i wykładamy na niego nasze ciasto. Chwilkę je wyrabiamy, po to by pozbyć się ewentualnych pęchęrzyków powietrza i bierzemy się za wałkowanie. Ciasto wałkujemy aż do uzyskania placka o wysokości ok. 2cm. Wyciskamy standardową szklanką (średnica 6,5-7cm) okręgi, jeden obok drugiego. Resztki ciasta zlepiamy formując kulkę i ponownie rozpłaszczamy i wycinamy krążki. Mini placuszki przykrywamy ściereczką i znowu odkładamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

6. Nagrzewamy olej (musi go być naprawdę dużo) w momencie, w którym do końca wyrastania ciasta zostało 15 minut. Olej przelany do dużego i szerokiego garnka ustawiamy na małym ogniu i powoli czekamy aż nabierze odpowiedniej temperatury (175 stopni Celsjusza).

7. Wkładamy po kilka wyrośniętych krążków na rozgrzany olej (maksymalnie 4-5 sztuk jednocześnie) i smażymy przez około 1,5-2 minuty po każdej ze stron. W międzyczasie sprawdzamy czy temperatura oleju wciąż jest odpowiednia (nie może się zwiększyć ani zmniejszyć drastycznie).

8. Gotowe pączki wyciągamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym tacę lub dużą kratkę. Gdy pączki nieco ostygną, za pomocą szprycy dodajemy do ich środka ulubiony dżem lub konfiturę. Możemy je również posypać z wierzchu cukrem pudrem lub lukrem.

pączki z cukrem pudrem na tłusty czwartek

oponki z serem

A może jednak coś innego? Super pomysłem są również oponki o wspaniałym posmaku twarożku! Mniam! Są naprawdę pyszne i dużo prostsze w przygotowaniu niż klasyczne pączki. Jak je przyrządzić? Oto przepis!

Składniki na ok. 25 sztuk:

- mąka pszenna 250g
- twaróg półtłusty 250g
- cukier 100-120g
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- śmietana 18% 100g
- olej rzepakowy 1,5l

Wykonanie krok po kroku:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę oraz drobno zmielony twaróg. Następnie uzupełniamy naszą miskę żółtkami jaj, cukrem zwykłym i waniliowym i zalewamy całość śmietaną. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiego ciasta

2. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy aż do uzyskania grubości ok. 1,5cm. Ponownie w ruch bierzemy szklankę i wycinamy krążki, tak jak w przypadku ciasta na pączki. Z tą różnicą, że w krążkach robimy jeszcze dodatkowe dziurki na środku. Możecie je zrobić na przykład zakrętką po wodzie mineralnej.

3. Tak samo jak w przypadku pączków, musimy smażyć oponki na porządnie rozgrzanym tłuszczu. Musimy więc nagrzać olej do 175-180 stopni i wkładać po kilka sztuk oponek naraz. Oponki smażymy przez 1 do 1,5 minuty po każdej ze stron. Po usmażeniu najlepiej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, kładąc na ręczniku papierowym.

4. Ciepłe jeszcze oponki posypujemy cukrem pudrem albo lukrem i wcinamy. Są przepyszne!

Marmurowy wałek Kuchenprofi beżowy Marmurowy wałek Kuchenprofi beżowy Kuchenprofi

137.90 zł 129.60 zł

Regulowany wałek Joseph Joseph pastelowy Regulowany wałek Joseph Joseph pastelowy Joseph Joseph

123.95 zł 105.31 zł

oponki serowe na tłusty czwartek

amerykańskie donuts

Zamiast polskich słodyczy tłusto-czwartkowych możecie postawić na amerykańskie wersje pączków. Przypominają one wyglądem nasze oponki, ale są one tworzone z ciasta drożdżowego, więc smakują zupełnie inaczej. Ich znakiem rozpoznawczym są kolorowe polewy oraz różnorodne posypki, nadające im tego wyrazistego charakteru.

Składniki na ok. 8 donutsów:

- mąka pszenna 250g
- 1 jajko
- cukier 25g
- masło 40g
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka spirytusu
- polewa czekoladowa
- kolorowe posypki

Wykonanie krok po kroku:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy razem z drożdżami instant. Dodajemy cukier oraz jajko. Masło rozpuszczamy.

2. Wyrabiamy powoli ciasto i dodajemy do niego po troszkę wystudzonego masła. Na koniec wlewamy łyżkę spirytusu lub innego, mocnego alkoholu. Ciągle wyrabiamy ciasto aż do uzyskania elastycznej konsystencji.

3. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości.

4. Kiedy ciasto jest już odpowiednio duże, wyciągamy je na posypany mąką blat i wałkujemy do grubości 1cm. Wycinamy je w ten sam sposób jak oponki, najpierw szklanką krążki, a później, wycinając w nich dodatkowe dziurki.

5. Blat posypujemy ponownie mąką i układamy na nich wycięte w kółeczka ciasto. Przykrywamy nasze krążki ściereczką i zostawiamy je na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

6. Gdy nasze donutsy już urosną, smażymy je na mocno rozgrzanym oleju (175 stopni) po około 2 minutek z każdej ze stron. Odkładamy je po usmażeniu na ręcznik papierowy, a gdy ostygną, dekorujemy je polewą czekoladową lub lukrem i kolorową posypką. Smacznego!

amerykańskie donutsy na tłusty czwartek 

Poprzedni artykuł Następny artykuł