W czym przechowywać produkty w lodówce?

Autor: Ola Wieloch 2020/03/23

Do lodówki wrzucamy całą masę zakupionych produktów i często nawet się nie zastanawiamy, czy ułożyliśmy je prawidłowo. Nie ma co prawda odgórnego "nakazu" układania żywności w lodówce, ale z pewnością zastosowanie się do kilku rad sprawi, że produkty, które kupiliście, na dłużej pozostaną świeże. Jak więc rozplanować naszą lodówkę, by po pierwsze wszystko się w niej zmieściło, po drugie było praktycznie i po trzecie ekonomicznie? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedź!

W czym przechowywać produkty w lodówce?

Co? Gdzie? Jak?

W lodówce mamy zazwyczaj od 3 do 5 półek. Dochodzą do tego 2 duże pojemniki oraz tzw. boczna kieszonka. Górna półka naszej lodówki to miejsce idealne dla wszystkich produktów nabiałowych. Możemy tu poukładać jogurty, serki, mleko czy kefir. Jest to dla nich odpowiednia "strefa klimatyczna"! Na tej samej wysokości warto też ułożyć dżemy oraz powidła. Na kolejnej półce (środkowej) dobrze mieć na widoku żywność, która ma krótki termin spożycia po otwarciu jak na przykład wędlina czy ser. Tutaj również można pozostawić garnek z wczorajszą zupą czy drugie danie. Dolna półka to miejsce najchłodniejsze w całej lodówce, więc tam należy umiejscowić surowe mięso oraz ryby, które później chcemy obrabiać termicznie na obiad. W bocznej części lodówki zawsze znajdzie się miejsce na jajka, więc tam dobrze jest je powkładać. Na wąskich półkach świetnie odnajdą się sosy w słoiczkach, soki w kartonach czy zamknięte puszki z tuńczykiem czy kukurydzą. Ostatnie zakamarki lodówki to pojemniki na warzywa i owoce. I tak już to nam nieco sugeruje, przechowujmy je osobno. W jednej części same warzywa, w drugiej same owoce. To skoro wiemy już co i gdzie, to musimy odpowiedź na pytanie jak! Poznajcie nasze propozycje!

Lodówka - przechowywanie żywności

Pojemniki do lodówki na wędlinę i ser

Szynkę często kupujemy w gotowych opakowaniach, co stanowi bezpieczne rozwiązanie, jednak po jego otwarciu, zdecydowanie należy już później uważać. Z serem z kolei jest taki problem, że lubi obsychać, a nikt nie lubi nakładać na kanapkę suchych końcówek. Super rozwiązaniem są pojemniki do lodówki Modula marki Mepal! Pojemnik na wędlinę posiada 3 oddzielne części, dzięki czemu możemy w nim przechować różne rodzaje szynek naraz. Oszczędzamy też miejsce w lodówce - wszystko zmieści się z zaledwie jednym pojemniku. Ser wystarczy przełożyć do pojedynczego pojemnika co pozwoli nam nie tylko uniknąć jego przesuszenia, lecz również zapobiegnie rozprzestrzenianiu się zapachu.

Pojemnik 3 poziomowy Modula na wędlinę

Nowoczesne pojemniki na jedzenie

Zamiast wkładać cały duży garnek z zupą lub sosem do lodówki, można przełożyć jego zawartość do specjalnych pojemników. Ważne, by miały one szczelne pokrywy, co uchroni naszą lodówkę przed ogórkową powodzią. Do przechowywania gotowych dań idealnie sprawdzą się pojemniki Cirqula. Są to okrągłe pojemniczki z okienkiem na środku pokrywki, dzięki czemu widzimy co w środku się znajduje. Z łatwością więc weźmiemy odpowiedni pojemnik, bez konieczności sprawdzania jego zawartości. Cirqula to naprawdę fajne rozwiązanie do kuchni, bo bez problemu rozłożymy do nich nasz obiad na czynniki pierwsze. Makaron lub ryż osobno, sałatkę do obiadu osobno i zupę osobno. Lepsze 3 mniejsze pojemniczki, które da się z łatwością przesunąć i ułożyć niż wielkie garnki utrudniające praktyczne funkcjonowanie lodówki.

Miski kuchenne Cirqula Mepal

Pojemniki kuchenne na mięso

Jeśli właśnie zakupiliście świeże mięsko na obiad i nie zamierzacie go mrozić w zamrażarce tylko dać na przeczekanie w lodówce, to zdecydowanie przyda Wam się odpowiedni pojemnik na mięso. Taki pojemnik musi być szczelny i najlepiej wzmocniony silikonową uszczelką. W pojemniku unikniemy przeciekania "mięsnych soków" na lodówkę i dosyć specyficznego zapachu.

Pojemnik kuchenny na mięso Modula

Pojemniki na owoce i warzywa

Owoce i warzywa można jak najbardziej trzymać "luzem" w szufladach, ale część z nich jest na tyle specyficzna, że fajnie by było jednak wykorzystać do nich jakichś pojemnik. Doskonałym przykładem będzie tu chociażby cebula. Dopóki trzymamy ją w łupinie wszystko jest w porządku, ale każdy wie, jaki zapaszek zostaje w lodówce, jeśli zostawimy ją na wierzchu już obraną i lekko obkrojoną. Aby tego uniknąć wystarczy zaopatrzyć się w specjalny pojemnik na cebulę. Taka propozycja to Wasz ratunek przed cebulowym posmakiem pozostałych produktów. Poza takim pojemnikiem znajdziecie również pojemnik na cytrynę, czosnek, pomidorki, a nawet banana! Wybór jest ogromny, więc koniecznie je sprawdźcie!

Pojemnik na warzywa Modula

O czym warto pamiętać?

Jeszcze kilka porad na koniec! Pamiętajcie, że produkty, którym kończy się termin powinny stać w najbardziej widocznym szeregu. Pozwoli nam to na nie marnowanie żywności i nie zapominanie o produktach, które kupiliśmy już jakiś czas temu. Także najpierw zjadamy wcześniejsze zapasy! A jeśli mowa o terminie przydatności, to zawsze sprawdzajcie datę produktów i przede wszystkim jaki jest czas na ich spożycie już po otwarciu! W końcu nikt nie chce mieć żołądkowych rewolucji! Dbajcie o siebie i o lodówkową zawartość tak, by przyjemnie Wam się z niej korzystało każdego dnia!

Miski na żywność Cirqula

Następny artykuł