Wielkanoc tuż, tuż, czyli nasz przepis na sałatkę jarzynową!
2025/03/25
Sałatka jarzynowa – smak tradycji, który wraca co święta
Są takie potrawy, które nie potrzebują reklamy. Wystarczy wspomnienie smaku, zapach gotowanych warzyw i charakterystyczne "klik" otwieranej puszki z groszkiem. Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa świątecznych stołów – zwłaszcza tych wielkanocnych. Choć składniki są proste, a sposób przygotowania dobrze znany, każda rodzina ma na nią swój własny sposób. Dla jednych musi być z jabłkiem, dla innych – absolutnie bez. Jedni dodają musztardę, inni chrzan. Ale jedno się nie zmienia – to danie, które buduje wspomnienia.
W tym wpisie przypominamy klasyczny przepis na sałatkę jarzynową – sprawdzony, domowy, taki, który smakuje jak u mamy lub babci. Ale przy okazji mamy do Ciebie pytanie:
A nasze produkty pomoga Wam jeszcze szybciej przygotować Wasze sałatki i nie tylko ;-)
(Zestaw Nóż szefa 20 cm i nóż do warzyw 9 cm - Clas) – Sprawdź tutaj
W tej misie Wasza sałatka będzie się doskonale pezentować ;-)
(Misa do serwowania, kamionka, śred. 21 x 7 cm, szara) – Sprawdź tutaj
Nasz przepis na klasyczną sałatkę jarzynową
Składniki:
-
4 średnie ziemniaki
-
3 marchewki
-
1 pietruszka (korzeń)
-
1/2 selera
-
4 ogórki kiszone
-
4 jajka na twardo
-
1 mała cebula
-
1 jabłko (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
-
1 puszka groszku zielonego konserwowego
-
3–4 łyżki majonezu
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Warzywa ugotuj w mundurkach – dzięki temu zachowają więcej smaku. Ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
-
Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój.
-
Ogórki, jabłko i cebulę posiekaj drobno – to one nadają charakteru całej sałatce.
-
Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj groszek, majonez, dopraw solą i pieprzem.
-
Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Czy w Twojej wersji pojawia się groszek zielony konserwowy, czy może masz na to inny pomysł? Podziel się swoim wspomnieniem a może przepisem na naszych social mediach.
(Su zestaw 24 el. z tubą verlo) – Sprawdź tutaj