Wielkanocne sałatki- coś innego niż tradycyjna sałatka jarzynowa!
2025/04/07
Sałatka z pieczarkami i jajkiem na święta a nawet na grilla sprawdzony przepis z porem i majonezem!
✅ Dlaczego warto wypróbować ten przepis?
-
✅ Idealna sałatka do grilla z pieczarkami i jajkiem
-
✅ Świetna sałatka na święta z majonezem i porem
-
✅ Przepis na tanią i szybką sałatkę bez ziemniaków
-
✅ Sprawdza się jako sałatka na imprezę, urodziny, sylwestra
-
✅ Można ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce
Składniki na sałatkę z pieczarkami i jajkiem
(porcja na 4-6 osób):
-
800 g świeżych pieczarek (pokrojonych w cienkie plastry i zblanszowanych)
-
1 średni por (biała i jasnozielona część)
-
5 jajek (ugotowanych na prawie twardo – kremowe żółtko = lepszy smak)
-
3 łyżki śmietany 18%
-
3 łyżki majonezu (najlepiej Kielecki lub Winiary)
-
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
-
Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, pieczarkami i majonezem – krok po kroku:
-
Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć je na 1–2 minuty do wrzątku, zblanszuj i odcedź. Ostudź dokładnie.
-
Jajka ugotuj na półtwardo – lekko kremowe żółtko to sekret tej sałatki. Pokrój je w nieregularne cząstki.
-
Por obierz z wierzchniej warstwy, umyj i pokrój w ok. 1 cm plasterki.
-
W dużej misce połącz pieczarki, jajka i por.
-
Dodaj śmietanę, majonez i musztardę sarepską – wymieszaj dokładnie.
-
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Gotowe! Odstaw do lodówki na min. 30 minut – będzie jeszcze lepsza.
Dodatkowo do dekoracji: garść rukoli, kiełki rzodkiewki – dla efektu "wow".
Z czym podawać sałatkę z pieczarkami i jajkiem?
-
jako dodatek do grilla
-
jako sałatka na kolację
-
na wielkanocny stół
-
z chrupiącym pieczywem lub jako farsz do tortilli
-
na kanapkę – w roli pasty jajeczno-grzybowej