Zdrowe gotowanie - tak wielostronne i komfortowe jak nigdy dotąd.
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyższających 100 C, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70 procent.
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatny. W porównaniu z tradycyjnym, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witamin, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny.
Gotowanie w szybkowarze to minimum pracy i maksimum korzyści.
Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!
Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!
Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!
Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.
Pomoc przy nakładaniu.
Do łatwego nakładania pokrywki.
Wskaźnik zamknięcia.
Pokazuje optycznie i akustycznie czy garnek jest prawidłowo zamknięty.
Duży wskaźnik
Z dwoma znaczeniami, dla delikatnego i szybkiego gotowania
Zdejmowane uchwyty.
Do prostego zmywania
Przystosowane do kuchenek indukcyjnych dno SuperThermic
Hermetyczne dno SuperThermic przystosowane jest do wszystkich rodzajów kuchenek włącznie z indukcyjnymi, zapewniając idealne wchłanianie, rozprowadzanie i akumulowanie ciepła.
Właściwości:
Stal nierdzewna 18/10 Odporna, łatwa w czyszczeniu
Na kuchnie elektryczne i ceramiczne
Dno SuperThermic na wszystkie rodzaje kuchni włącznie z indukcyjną
Bardzo łatwe w myciu, higieniczne, dostosowane do zmywarek
Dokładnie przylegająca pokrywa do gotowania w małej ilości wody
Brzeg umożliwia bezkroplowe wylewanie
Zaokrąglenie wewnątrz naczynia dla łatwego mieszania, potrawy nie zalegają na obwodzie dna, łatwe do mycia
Odporne na uszkodzenie i zadrapanie nawet przy użyciu trzepaczki
Wskaźnik napełnienia (min/max)