Dla każdej osoby ceniącej domowe wypieki niezbędnym elementem wyposażenia kuchni są formy i blachy do pieczenia.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów form.
W zależności od potrzeb i wymagań można zdecydować się na foremki silikonowe, metalowe lub ceramiczne.
Czym się różnią od siebie?

Metalowe formy są ciężkie, ale trwałe i odporne na wysokie temperatury. Można je przechowywać w lodówce, a nawet zamrażalce.
Z tego tworzywa w szczególności polecamy formy do tarty, keksówki a także tortownice.

Formy silikonowe są polecane głównie ze względu na nieprzywieralność i odporność na bardzo wysokie temperatury.
Nie trzeba ich wcześniej smarować tłuszczem, ponieważ ciasto z łatwością odchodzi od formy.
W związku z tym z silikonu polecamy foremki do muffinek, babeczek, a także ciast o nieregularnym kształcie.

Formy ceramiczne przede wszystkim efektownie prezentują się nie tylko w piekarniku, ale również na stole.
Ich dużą zaletą jest możliwość krojenia ciasta bezpośrednio w foremce, bez obawy o porysowanie.
Polecane z tego tworzywa są keksówki do chleba, formy do tarty, a także ciast o nieregularnym kształcie oraz tortownice.

W ofercie sklepu SuperWnetrze.pl znajdują się metalowe foremki do ciast Nordic Ware, silikonowe foremki Lekue, Birkmann, ceramiczne formy marki Emile Henry, a także wiele innych.

 

Dostępność
+ więcej