Kamienie do pizzy

Kamienie do pizzy to bardzo fajne akcesoria, pozwalające na przygotowanie znakomitej pizzy w domu. Ich forma i wykonanie pozwala na precyzyjne upieczenie pizzy i zapewnienie jej niepowtarzalnego smaku, niczym z włoskiej restauracji. Dlaczego warto kupić kamień do pizzy i który będzie najlepszy do jej wypieku? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziecie poniżej, zostańcie więc z nami koniecznie!

Co to jest kamień do pizzy i czy jest potrzebny w kuchni?


W 2020 roku kamienie przeznaczone do pieczenia pizzy stają się coraz bardziej popularne – i to nie bez powodu! Próbowałeś zrobić pizzę samodzielnie w piekarniku i nie wyszła? To dlatego, że aby pizza była naprawdę dobra, a spód nie był przypalony tylko chrupiący, nie powinniśmy używać zwykłej blachy, przeznaczonej do innych wypieków. Używanie kamienia, który został stworzony specjalnie do celów pieczenia pizzy, sprawi, że ciasto będzie idealnie chrupkie od spodu, a jego górna część nie wyschnie na wiór ani się nie przypali! Dodatkowo kamień doskonale zachowuje temperaturę, dzięki czemu pozostanie ona jednakowa przez cały czas pieczenia, a Twoja pizza będzie gotowa znacznie szybciej. Struktura kamienia, zapobiegnie przywieraniu, więc ciasto nie porwie się.


Jak prawidłowo zadbać o kamień do pieczenia pizzy?


Utrzymanie czystości i dobrej kondycji kamienia jest wyjątkowo proste, jednak jest kilka zasad, których powinniśmy przestrzegać, aby nie został on w żaden sposób uszkodzony. Pamiętaj! Nigdy nie wkładaj kamienia do nagrzanego piekarnika – zamiast tego, pozwól mu nabierać temperatury wraz ze zwiększającą się temperaturą w piekarniku. W ten sposób zapobiegniesz niepożądanym pęknięciom. Kiedy skończysz piec i będziesz chciał wyczyścić kamień, zostaw go w piekarniku na godzinę lub dwie, aby zdążył całkowicie ostygnąć. Głównie chodzi tutaj o to, żeby zapobiegać nagłym zmianom temperatury, które szkodzą również innym naczyniom. Kiedy wreszcie przejdziesz do mycia kamienia, radzimy Ci nie używać detergentów. Niektórzy producenci na to pozwalają, ale zwykłe mycie z użyciem drucianki w zupełności pozwoli na zachowanie dobrej higieny. Jeżeli kamień pozostanie zabarwiony po pieczeniu, nie przejmuj się! To naturalny proces, który nie wpłynie na dalsze użytkowanie.


Jaki kształt i rozmiar kamienia do pizzy będzie dla najlepszy?


W dużej mierze jest to kwestia indywidualna, ale tak jak posiadasz w swoim domu foremki różnej wielkości, tak i również kamienie o innych wielkościach mogą być Ci potrzebne. Zwykle jednak w zupełności powinny wystarczyć do codziennego użytku dwa kamienie różnych rozmiarów. Dostępne w sklepach modele wykonywane są w prostokątnym oraz okrągłym kształcie. Dodatkowo występują one innych wielkościach. Prostokątne kamienie są bardziej uniwersalne i pozwolą Ci zrobić nie tylko pizzę! Doskonale sprawdzą się również do pieczenia chleba i tym podobnych. Warto również wybrać model z dodatkowymi uchwytami z metalu, które pozwolą na łatwiejsze przenoszenie kamienia. Decydując się na zakup, powinieneś zadbać o łopatkę, która znacznie ułatwi Ci przekładanie pizzy na kamień, bez ryzyka rozerwania ciasta czy zniszczenia jego idealnego kształtu. Pamiętaj, aby posypać łopatkę mąką – ułatwi to zsunięcie pizzy na kamień. Kiedy pieczenie dobiegnie końca i będziesz chciały zdjąć pizzę, podważ ją i przenieś w dogodne miejsce. Dlatego, że kamień dalej będzie bardzo gorący, powinieneś używać drewnianej łopatki, aby zapobiec topieniu nieprzeznaczonych do tego przedmiotów, a w konsekwencji zabrudzenia plastikiem pizzy. Gotowe, Twoja domowa pizza będzie smaczna, jakby przyleciała do Ciebie prosto z Włoch!


Jaki kamień do pieczenia pizzy wybrać?


W trosce o zdrowie Twoje oraz Twoich bliskich, w drodze przemyślanej selekcji, wybraliśmy producentów, tworzących produkty o najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia i nieingerujące w żaden sposób, w pieczone na nich jedzenie. W przeciwieństwie do niektórych, uznane marki, które Ci oferujemy, używają tylko sprawdzonych materiałów, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń. Z przyjemnością oferujemy kamienie do pizzy od Kuchenprofi, Barbecook, a także Jamie Oliver. Spójrz poniżej i zapoznaj się z naszymi propozycjami, które na pewno spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających!


Prostokątny kamień do pieczenia pizzy od Kuchenprofi


To nowoczesny model, którego wykonanie i kształt zostały doskonale przemyślane, w efekcie czego otrzymasz produkt, który z pewnością spełni Twoje oczekiwania i zaskoczy cię swoją funkcjonalnością. Do jego wykonania wykorzystano najwyższej jakości ceramikę, którą charakteryzuje wysoka odporność na uszkodzenia. Dodatkowo kamień umieszczono na przydatnym stojaku z odpornej na korozję stali nierdzewnej, który pozwoli na jego wygodne przenoszenie, minimalizując ryzyko upuszczenia. Dopracowany kształt, grubość oraz użyte materiały, umożliwią utrzymanie idealnej temperatury przez cały czas pieczenia, dzięki czemu pizza zostanie równomiernie upieczona i nieprzypalona, a zbędna wilgoć zniknie całkowicie. Gorąco polecamy kupienie kamienia w zestawie z tacką, która umożliwi przenoszenie pizzy bez jej uszkodzenia oraz zapobiegnie upuszczeniu.


Kamień do pizzy Barbecook


Najwyższej jakości kamień do pieczenia został wykonany szamotu, czyli ognioodpornego materiału, który doskonale sprawdza się zarówno w profesjonalnych kuchniach, jak i w użytku domowym. Dzięki wysokiej porowatości, umożliwia on bardzo równomierne pieczenie, dzięki czemu gotowe ciasto jest idealne w smaku. Kamień szamotowy nagrzewa się szybciej od granitowego, ale i krócej trzyma ciepło, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w kuchni, w Twoim domu. Kamień Barbecook pozwoli Ci na zrobienie pizzy średniej wielkości, która będzie smakować doskonale! Pamiętaj jednak, aby nie narażać go na duże różnice temperatur – dzięki temu będzie Ci służyć bardzo długo.


Okrągły kamień do pizzy z podajnikiem Jamie Oliver


To kamień o okrągłym kształcie polecany przez jednego z najlepszych kucharzy świata – Jamie Oliver. Umożliwi Ci pieczenie wyjątkowej włoskiej pizzy w swojej kuchni! Kamień został wykonany w całości z szamotu, a jego średnica wynosi 33 cm – pizza będzie całkiem duża, więc będziesz mógł cieszyć się nią wraz ze znajomymi. Upieczone na nim ciasto będzie lekko chrupkie na zewnątrz, bez zbędnej wilgoci i równomiernie zarumienione. Przed pierwszym użyciem należy pamiętać, aby kamień wypiekać przez około godzinę, aby był gotowy do użycia. Nie martw się możliwymi zmianami kolorów – to zjawisko całkowicie naturalne, świadczące o jakości materiałów. Kamień do pieczenia z każdym kolejnym użyciem będzie twardszy. Pamiętaj jednak, aby uważać przed przypadkowym uderzeniem w inny przedmiot. Kamień należy myć ręcznie, bez wykorzystywania środków myjących. Nie powinieneś wkładać go do zmywarki, ponieważ może to spowodować jego uszkodzenie. Dodatkowo miej na uwadze, aby nie wkładać mokrego kamienia do piekarnika, bo może to prowadzić do pęknięcia. W zestawie otrzymasz podajnik, który pomoże Ci przenosić kamień, bez ryzyka jego upuszczenia. Na pewno będziesz nim zachwycony!


Porady dla miłośników pysznej pizzy


Wybierając kamień do pieczenia pizzy, na rynku możesz natknąć się na wiele różnych propozycji. Do najczęściej wybieranych materiałów należą: szamot oraz granit. Kamień granitowy częściej spotykany jest w profesjonalnych kuchniach i pizzeriach. Ze względu na jego mniej porowatą strukturę, ciasto jest upieczone odrobinę inaczej, ale łatwiej się go czyści. Możemy piec na nim również mięso i ryby. Jesteśmy jednak zdania, że w użytku domowym warto korzystać z kamienia szamotowego. Jest on odrobinę lżejszy i zdecydowanie szybciej się nagrzewa. Korzystanie z niego jest po prostu przystępniejsze – gotowa pizza jest upieczona niezwykle równomiernie. Dodatkowo ze względu na jego ognioodporność może być używany również na grillu! Niezależnie jaki kamień z naszej oferty wybierzesz, na pewno będziesz zachwycony swoją domową pizzą! W razie trudu z podjęciem decyzji po prostu się z nami skontaktuj, a profesjonalnie Ci pomożemy.