Coraz modniejsze staje się pieczenie ciast i tortów w domowym zaciszu.

Chętnie dzielimy się i częstujemy naszych gości domowymi wypiekami. W dobie internetu bez problemu można znaleźć wiele pysznych przepisów. Problem może nam sprawić jednak pokrojenie ciasta. Gdy mamy nieodpowiedni nóż ciasto może się kruszyć i zgniatać.

Jak wybrać dobry nóż do ciast?

Zależnie od tego, czy kroimy tort, biszkopt czy ciastko użyjemy innego noża.

Nóż do biszkoptów powinien być długi i ząbkowany, żeby bez problemu przekroić na warstwy nawet biszkopt o średnicy 30 cm.

Nóż do tortów, przy wyborze takiego noża jest najważniejsze gładkie ostrze odpowiednio długie zakończone w szpic. Taka konstrukcja sprawi, że łatwo pokroisz tort na idealne trójkąty. Zaleca się moczyć nóż w gorącej wodzie przed ukrojeniem każdego kawałka. Ważne, żeby nóż był wykonany ze stali nierdzewnej i był dobrze wyważony.

Do ciast dobrze sprawdzi się nóż kuchenny o szerokim ostrzu, niektóre noże są w kształcie łopatki co pozwala na łatwe przeniesienie kawałka na talerz. Dobrze sprawdzą się zarówno noże gładkie, jak i ząbkowane.

 

Na skróty:
Wysyłka 24h (3)
Możliwość mycia w zmywarce
+ więcej
Przeznaczenie
+ więcej
Dostępność
+ więcej