Nóż kuchenny to przedmiot, który posłuży nam przez kilka lat. Są więc cechy noża, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem, które wpływają na to, że przygotowanie filetów jest łatwiejsze i szybsze. Najlepszym wyborem w tej sytuacji będą gładkie noże ze stali albo noże japońskie, dzięki którym nie poszarpiesz mięsa. Drugą ważną rzeczą przy wyborze jest elastyczność, nóż nie powinien być za bardzo giętki. Zwróć też uwagę na ergonomiczną rękojeść, która powinna pewnie leżeć w dłoni.

Jak poprawnie filetować?

Filetowanie ryb może się wydawać trudne, ale wcale takie nie jest, jak wie jak się to zrobić.

Po pierwsze przyrządy, które są niezbędne, to bardzo ostry nóż stalowy i deska. Dobrze, żeby była z tworzywa sztucznego, drewniana może przesiąknąć zapachem.

Gdy już mamy odpowiedni sprzęt i świeżą rybę można zabrać się do filetowania. Ryba powinna być pozbawiona łusek przed filetowaniem.

1.Połóż rybę grzbietem w twoją stronę, głowa zwrócona w prawą stronę. Tnij przy łuku skrzelowym aż do kręgosłupa.

2.Później prowadź nóż przy kręgosłupie od głowy do ogona.

3.Obróć rybę na drugą stronę i powtórz czynności jak za pierwszym razem. Teraz automatycznie powinna zostać obcięta głowa.

4.Następnie z odciętych płatów wytnij ości żebrowe i pozostałe płetwy.