Noże do warzyw i owoców

Czym kierować się wybierająć noże do warzyw i owoców? Dobre nóże do warzyw i owoców to niezbędne wyposażenie kuchni. Przy zakupie warto zwrócić uwagę przede wszystkim na długość ostrza oraz materiał z jakiego jest wykonane. Z reguły noże przeznaczone do obierania, krojenia warzyw i owoców posiadają lekkie i krótkie ostrza. Związane jest to z tym, że owoce i warzywa są stosunkowo miękkie i łatwo poddają się obróbce. Odpowiednio dobrane noże do warzyw i owoców znacznie ułatwią pracę w kuchni. To jaki nóż wybrać zależy od tego do czego chcemy go dokładnie wykorzystać. Na przykład nóż do siekania powinien mieć ostrze dobrze wyprofilowane o długości około 18 cm. Nóż do obierania będzie bezpieczny i łatwy w użytkowaniu jeśli posiada ostrze długości około 13 cm. Specjalistyczne noże do ważyw i owoców. W ofercie naszego sklepu można znaleźć bardzo specjalistyczne noże do warzyw i owoców. Bardzo popularne w tej kategorii są np. nóż do ananasa i nóż do pomidorów. Pomidory to dość wymagający materiał do pracy, szczególnie kiedy chcemy je równo i estetycznie pokroić. Dobry nóż do pomidorów jest tu kluczowy nawet dla wprawnej ręki. Ciekawym produktem jest nóż do sałaty wykonywany z tworzywa sztucznego. Zapewnia delikatną pracę z sałatą i efekt podobny do rwania liści. Zarówno nóż do sałaty jak i inne specjalistyczne noże są skonstruowane tak aby poddawać produkt obróbce w sposób optymalny dla jego specyfiki. Noże ceramiczne a noże stalowe - co do czego? Jeśli chodzi o materiał z jakiego wykonane jest ostrze możemy wybierać między ceramiką i stalą. Zarówno noże ceramiczne jak i stalowe dobrze sprawdzą się do warzyw i owoców. Czym różnią się noże z ostrzem ceramicznym od noży z ostrzem stalowym? Noże z ostrzem ceramicznym są wyjątkowo twarde i ostre. Zachowują tę ostrość bardzo długo. Nie można ich jednak samodzielnie naostrzyć ponownie. Noże ceramiczne są dość kruche i warto ich używać jedynie do niezbyt twardych artykułów. Noże z ostrzem stalowym natomiast są bardziej uniwersalne i trwałe. Szybciej się tępią, jednak łatwo przywrócić im ostrość. Przy ich wyborze warto koniecznie wybierać noże dobrej marki. Ogromne znaczenie ma bowiem dobra jakość użytego do produkcji ostrza stopu stali.