Patelnie nieprzywierające

Patelnie non-stick, czyli patelnie z powłoką nieprzywierającą to doskonały, kuchenny wynalazek. Dzięki nieprzywieralnej powłoce smażenie potraw idzie gładko i przyjemnie. Bez obaw o nieprzyjemny zapach spalenizny. Są to bardzo popularne patelnie, a swoją sławę zawdzięczają właśnie tej dominującej właściwości. Ich wybór jest ogromny! Od praktycznych i ekonomicznych wariantów, po specjalistyczne i profesjonalne egzemplarze. Na którą patelnię nieprzywierającą się zdecydować? Informacje znajdziecie poniżej!

Nieprzywierające patelnie - cudowny wynalazek


Nieprzywierające patelnie dzięki wielu zaletom już od dawna są hitem na wyposażeniu kuchni. Unikalne, nowoczesne i opatentowane technologie wykorzystywane do ich produkcji sprawiają, że naczynia do smażenia, duszenia bądź zapiekania są bardzo funkcjonalne i zapewniają długie użytkowanie. Wielowarstwowa powłoka non stick, w którą wyposażone zostały patelnie, gwarantuje nieprzywieralność potraw, co zapewnia wygodne i bezproblemowe przygotowanie posiłków. Patelnie non stick nie potrzebują tłuszczu do smażenia, warto jednak rozsmarować na patelni kroplę oleju jadalnego. Mniej tłuszczowe potrawy będą zdecydowanie zdrowsze, a co za tym idzie - zachowają swój pierwotny smak, właściwości mineralne i cenne witaminy.


Jakie patelnie można znaleźć w asortymencie SuperWnętrze?


Duży wybór zróżnicowanych patelni sprawia, że bez problemu można odnaleźć taką, która będzie spełniała oczekiwania w 100%. Wszystkie są wyposażone w wielowarstwową powłokę non stick, posiadają dodatkowe funkcje i ułatwienia w użytkowaniu. Zastosowanie ergonomicznych i nie nagrzewających się uchwytów sprawia, że można korzystać z naczyń bez obawy przed poparzeniem. Odpinana rączką sprawia, że naczynie jest bardziej kompaktowe i znajdzie swoje miejsce nawet w małej szafce. Warto wyposażyć kuchnię w patelnie z nieprzywierającą powłoką o różnych rozmiarach i głębokościach, dzięki temu smażenie mniejszych dań będzie bardziej efektywne, a niewykorzystana powłoka nie będzie niepotrzebnie się nagrzewać. Z kolei na dużych naczyniach można bez problemu przygotować danie dla całej rodziny. Specjalna patelnia do ryb posiada owalny kształt oraz dużą powierzchnię, dzięki której dodatkowo wraz z rybą można podsmażyć warzywa czy gałązki ziół. Takie przygotowanie sprawi, że potrawa stanie się daniem jednogarnkowym. Specjalnie skonstruowane dno sprawia, że patelnia doskonale przewodzi ciepło, a co za tym idzie - nie ma potrzeby używania pełnej mocy kuchenki, dzięki czemu oszczędza się również energię. Patelnie nieprzywierające wyposażone zostały w wewnętrzne miarki, które ułatwią dodanie odpowiedniej ilości płynów. Posiadają bardzo grube dno, dzięki któremu nadają się do wykorzystania na kuchence gazowej płycie ceramicznej lub indukcyjnej.


Kilka sztuczek, które pomogą zachować funkcjonalność patelni na dłużej


Podczas codziennego użytkowania należy pamiętać, że patelnie z powłoką non stick nie lubią wysokich temperatur, optymalna temperatura do smażenia, duszenia lub zapiekania wynosi 230℃. Warto pilnować by nie zalewać gorącej patelni zimną wodą, może to spowodować odkształcanie się materiału, przez co zmniejsza się żywotność naczynia. Pomimo tego, że jak zapewniają producenci, niektóre patelnie mogą być obsługiwane metalowymi sztućcami, to jednak wskazane jest, by się od tego powstrzymać i używać akcesoriów drewnianych lub silikonowych. Powinno się również zrezygnować z mycia patelni w zmywarce, ręczne czyszczenie jest zdecydowanie bardziej bezpieczne dla patelni z powłoką non stick.

szklanki termiczne 350 ml