Patelnie teflonowe

Patelnie teflonowe to jedne z najbardziej popularnych i najczęściej wybieranych produktów do smażenia potraw. Są one bardzo atrakcyjne cenowo i występują w wielu różnorodnych modelach. Dzięki teflonowej powłoce, potrawy smażą się równomiernie i możemy je przygotowywać na niewielkiej ilości tłuszczu. Należy jedynie pamiętać o tym, że powłokę można uszkodzić i nie należy podczas smażenia używać metalowych, ostrych akcesoriów jak na przykład widelce. Jeśli będziemy stosować narzędzia silikonowe lub drewniane, nasze patelnie z teflonu na dłużej pozostaną w idealnym stanie!

Praktyczne patelnie teflonowe sprawdzą się w każdej kuchni


Garnki i patelnie na wyposażeniu kuchennym to naczynia, które powinny służyć przez długie lata, a używanie ich powinno być bezproblemowe i przyjemne. Patelnie z powłoką teflonową od lat cieszą się niesłabnącą popularnością ze względu na dobrą jakość w adekwatnej cenie. Przed zakupem należy pamiętać, aby sprawdzić czy patelnia nadaje się do używanej w pomieszczeniu kuchenki, a przede wszystkim czy odpowiednia jest do wymagającej płyty indukcyjnej. Warto zaopatrzyć swoją kuchnię w teflonowe patelnie, które będą różnej średnicy oraz głębokości. Duża, pojemna patelnia z wysokimi brzegami świetnie sprawdzi się do przygotowania dań wieloskładnikowych, a mniejsze, płaskie naczynia z pewnością świetnie nadadzą się podczas smażenia naleśników lub ryb. W każdej kuchni potrzebne są patelnie, dlatego wato postawić na taką, która będzie wielofunkcyjna i nie sprawi problemu podczas użytkowania.


Czym jest powłoka teflonowa?


Patelnia teflonowa przeznaczona jest do smażenia beztłuszczowego lub na niewielkiej ilości tłuszczu, dlatego dania smażone czy duszone w tym naczyniu są zdrowe i zachowują swoje walory smakowe. O powłoce teflonowej krąży opinia, że jest szkodliwa dla zdrowia, ponieważ wydziela substancje, które mogą zaszkodzić zdrowiu. Jednak nie dzieje się to podczas zwykłego smażenia, które jest w pełni bezpieczne. Teflon zaczyna mięknąć w temperaturze od 290℃, a jego rozkład zaczyna się od 320℃. Podczas zwykłego używania patelni temperatura zazwyczaj nie przekracza 210℃, dlatego prędzej spali się przygotowywana potrawa niż teflon zacznie mięknąć lub wydzielać niezdrowe substancje. W zwykłym użytkowaniu teflon jest obojętny chemicznie, dlatego nie ma obaw, że będzie wchodził w reakcje z jedzeniem. Istotną rzeczą jest to, aby patelnia była pokryta oryginalną powłoką teflonową, w asortymencie SuperWnętrze znajdują się tylko te z autentyczną powłoką. Gwarantują to znane i często wybierane marki, taki jak: Kela czy Fl1. Zakupując produkty tych firm można być pewnym, że są one wykonane z materiałów najwyższej jakości. Na szczególną uwagę zasługuje kolekcja patelni marki Fl1, która wyposażona została w funkcję Oil Control, która dzięki dwóm powłokom na środku patelni kontroluje ilość zużytego oleju w trakcie smażenia. Wszystkie patelnie wyposażone są w wygodne i ergonomiczne rączki, dzięki którym smażenie lub duszenie będzie wygodne i nie sprawi problemu.


Użytkowanie patelni z powłoką teflonową


Warto zapamiętać kilka zasad, dzięki którym patelnie z powłoką teflonową nie ulegną zniszczeniu i będą mogły spełniać swoje funkcje przez długi czas. Najlepszymi akcesoriami do teflonu są różnego rodzaju szpatułki, łyżki i łopatki wykonane z silikonu lub drewna, dzięki miękkiemu surowcowi uniknąć można zarysowań na powłoce. Podczas czyszczenia naczynia należy unikać używania ostrych narzędzi lub szorstkich druciaków. Po każdym użyciu powinno się przetrzeć powłokę ręcznikiem papierowym z kroplą oleju. Zalewanie gorącej patelni może doprowadzić do uszkodzenia i złuszczania się teflonu dlatego przed umyciem lepiej odczekać aż naczynie całkiem ostygnie.

Cena
-
Producenci
Materiały
Kolory
Kolekcja
Na skróty:
Promocje (6)