Patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne to jedne z najtrwalszych rodzajów patelni. Nie mają tak naprawdę "okresu ważności" i działają sprawnie oraz bez problemu przez naprawdę długie lata. Patelnie z żeliwa to dobra inwestycja, której nigdy nie będziemy żałować. Dzięki nim smażenie staje się banalne, a potrawy wychodzą niezwykle smaczne. Co warto o nich wiedzieć? Więcej informacji o tych patelniach znajdziecie poniżej!

Dlaczego patelnia żeliwna świetnie sprawdzi się w każdej kuchni?


Smażenie potraw jest nieodłączną częścią kuchennego życia, dlatego tak ważne jest by patelnie, które do tego służą były wykonane z materiałów najlepszej jakości. Żeliwo jest tworzywem, które równomiernie nagrzewa się i rozprowadza ciepło. Cechy te gwarantują, że potrawa będzie prawidłowo wysmażona bez przywierania do powłoki. Żeliwne patelnie długo utrzymują temperaturę, dlatego gotowe danie można zaserwować bezpośrednio z naczynia. Dla wygody najlepiej posiadać patelnie w różnych rozmiarach i kształtach oraz takie, które odpowiednie są do smażenia, grillowania czy duszenia posiłków. Patelnie żeliwne idealnie będą spełniać wymienione wcześniej funkcje, materiał z których je wykonano jest bardzo trwały i solidny, z pewnością będzie można przyrządzać na nich smaczne dania dla siebie i bliskich przez kilka ładnych lat. Pomimo prostoty wykonania oraz surowego wyglądu żeliwne modele patelni doskonale sprawdzają się w nowoczesnych i stylowych kuchniach. Patelnie, które znajdują się w naszym asortymencie wyposażone są w lejki, dzięki którym przelewanie sosów lub pozbywanie się nadmiaru tłuszczu staje się znacznie łatwiejsze. Nasza firma stawia na jakość, dlatego w naszym asortymencie znajdują się żeliwne patelnie znanych producentów, takich jak: Kuchenprofi, Judge czy Kela, są oni gwarancją solidnego wykonania i trwałości przedmiotów.


Wyjątkowe zalety żeliwnych patelni


Te ciężkie, trwałe naczynia oraz ich długowieczność sprawiają, że wykorzystywane są nie tylko przez amatorów kucharzenia, ale również cieszą się popularnością wśród szefów kuchni w najlepszych restauracjach. Niewątpliwą zaletą naczyń wykonanych z żeliwa jest to, że znaczna większość z nich nadaje się do używania zarówno na kuchence gazowej, płycie ceramicznej lub indukcyjnej. W naszym asortymencie można nabyć również patelnie, które nadają się do używania w piekarniku, dzięki nim przygotowanie dań stanie się niezwykle proste i szybsze bez potrzeby zużywania kolejnych naczyń. Żeliwna patelnia jest poddawana procesowi oksydowania, który na długo chroni ją przed rdzewieniem. Ciekawostką jest również to, że podczas obróbki termicznej patelnia wydziela śladowe ilości żelaza, dzięki czemu przygotowane potrawy zawierają w sobie ten istotny dla naszego organizmu pierwiastek.


Jak dbać o patelnię żeliwną aby mogła długo służyć?


Żeliwnych patelni nie powinno się myć w zmywarce, aby służyły dłużej zaleca się czyścić je ręcznie bez użycia środków chemicznych. Należy pamiętać, że żeliwo nie lubi szoku termicznego, dlatego po wykorzystaniu patelni lepiej poczekać aż ostygnie, a dopiero potem zalać je wodą, w innym przypadku można doprowadzić do uszkodzenia powłoki. Aby zachować trwałość materiału można regularnie konserwować naczynie. Po wysuszeniu patelni, na jej powłoce pozostawić kroplę oleju roślinnego i przetrzeć ją ręcznikiem papierowym.

Deska do prasowania