Zgniatarka do butelek

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób rezygnuje z pakowania jedzenia w papierowe opakowania czy folię. Z kilku prostych powodów: żywność zapakowana w folię jest szybciej podatna na psucie się, zaś papier nie jest dobrym materiałem. Nie chroni on w żaden sposób produktu przed wysuszeniem bądź wilgocią. Standardowe pojemniki kuchenne z kolei nie są wystarczająco szczelne, dlatego pojemniki hermetyczne to konieczność w kuchni. To właśnie dzięki nim zachowasz dłuższą świeżość produktów i nie będziesz przejmować się tym, czy przewożąc w nich zupę nie zobaczysz plamy na tapicerce fotelu w samochodzie.

Pojemniki hermetyczne pozwalają na bezpieczne przechowywanie sypkich produktów, chroniąc je przed wilgocią, która pozbawia ich drogocennych wartości odżywczych. Rewelacyjnie sprawdzą się do przechowywania mąki, cukru, płatków śniadaniowych, a także różnego rodzaju kasz i makaronów.

Zastanawiasz się jak przechować ciasteczka bądź pierniczki? Dzięki pojemnikom hermetycznym dłużej zachowają one swoją kruchość i aromat.

Jak wybrać pojemniki hermetyczne?

Szklane pojemniki hermetyczne idealnie sprawdzą się do podgrzewania jedzenia. Grube szkło daje nam gwarancję, że pojemnik nie pęknie przy wysokiej temperaturze. Poszukując pojemników do lodówki warto zwrócić uwagę na sposób ich zamknięcia. Silikonowe gumki muszą dobrze przywierać do krawędzi tak, by pokrywka nie podnosiła się, dzięki czemu są bardziej szczelne. W przypadku plastikowych pojemników istotne jest to, aby materiał był dobrej jakości, który nie będzie zbytnio podatny na uszkodzenia mechaniczne, takie jak wgniecenia czy zarysowania.