Jakie pojemniki na żywność do kuchni wybrać?

Autor: SuperWnetrze.pl 2020/03/27

Dobra organizacja w kuchni to podstawa. Gdy wszystko znajduje się na swoim miejscu, łatwiej odnaleźć niezbędne produkty i akcesoria, a to zdecydowanie sprzyja szybkiemu i wygodnemu gotowaniu. Jak więc zorganizować porządek w kuchni i mieć wszystko pod ręką? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne i nawet w małej kuchni jest to możliwe do wykonania. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka praktycznych pojemników kuchennych, w których można przechowywać różnego rodzaju żywność oraz akcesoria. Na rynku występuje wiele rodzajów pudełek na jedzenie. Który pojemnik będzie najlepszy na przyprawy, a który na kawę lub cukier? Poniżej omówimy każdy z nich oraz przedstawimy ich wady i zalety. Należy pamiętać również o tym, że pojemniki do kuchni nie tylko zwiększają jej funkcjonalność i pomagają w lepszej organizacji pracy, ale i również wpływają na przedłużenie trwałości żywności i zapobiegają przed przedostawaniem się zapachów. Dlatego w poradniku zwrócimy też uwagę na to, jaki wybrać pojemnik, w zależności od wybranego rodzaju żywności.

pojemniki na żywność metalowe

Rodzaje pojemników do przechowywania żywności

W zależności od naszych potrzeb możemy wybrać pojemnik plastikowy, ceramiczny, szklany lub metalowy. Każdy z nich ma inne zastosowanie i służy do przechowywania innego rodzaju jedzenia. Niektóre sprawdzają się w przypadku produktów sypkich, inne natomiast służą do przechowywania świeżej żywności w lodówce. Przyjrzyjmy się każdemu z nich z osobna!

pojemniki na kawę, herbatę i cukier Typhoon metalowe 

Plastikowe pojemniki na żywność

Pojemniki z tworzywa sztucznego to najpopularniejszy wybór wśród użytkowników. Są łatwo dostępne, lekkie i uniwersalne. Nadają się do przetrzymywania większości produktów żywnościowych, można przechowywać je zarówno w lodówce, jak i na szafce, a także większość z nich można myć w zmywarce lub podgrzewać w mikrofalówce. Szczegółowe zastosowanie pojemników na jedzenie oraz sposób ich wykorzystania określa zawsze producent. Należy jednak uważać podczas zakupu i wybierać rozsądnie, ponieważ nie każdy pojemnik jest wykonany z odpowiedniego materiału, nadającego się do przechowywania żywności. Niektóre pudełka wykonywane są z tworzywa, zawierającego toksyczne substancje, takie jak np. bisfenol A, które są szkodliwe dla organizmu i mogą przyczynić się do powstania wielu niebezpiecznych chorób. Pamiętaj więc, aby zawsze wybierać pojemnik z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, oznaczonego symbolem BPA free. Zdecydowaną zaletą tego rodzaju pojemników jest fakt, że są one niezwykle lekkie i odporne na stłuczenia. Można je zatem wykorzystywać nawet w formie lunch boxa, bez obawy o rozbicie. Najczęściej jednak są one wykorzystywane do przechowywania świeżej wędliny, serów, owoców, warzyw oraz produktów sypkich, takich jak ryż lub makaron. Pojemniki kwadratowe lub prostokątne, takie jak np. pojemniki marki Mepal, świetnie sprawdzają się w lodówce – układając jeden pojemnik na drugim nie traci się za dużo miejsca, a można w nich schować sporo jedzenia, np. wędliny lub sera. Przydatne w lodówce mogą okazać się również pojemniki MSC International, które zostały wykonane na wzór danego warzywa lub owocu. Wyróżniają się nie tylko kształtem, ale i również kolorem, dzięki czemu można łatwo i szybko odnaleźć je w lodówce. Pojemnik na cytrynę lub cebulę sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy uniknąć rozprzestrzeniania się nieprzyjemnych i intensywnych zapachów w lodówce. Na zakup plastikowego pojemnika decyduje się też wielu zwolenników parzonej kawy. Największe uznanie otrzymał tutaj próżniowy pojemnik na kawę Tommorow’s Kitchen, gdzie dzięki zastosowanej próżni, kawa nigdy nie traci swojego aromatu. Jak widać, plastikowe pojemniki mają wiele zalet i właściwie tylko jedną wadę – szybko chłoną zapachy i czasami, pomimo dokładnego mycia, ciężko je doczyścić. Od czasu do czasu warto je wymieniać.

Pojemniki na produkty sypkie Joseph Joseph Podium przezroczyste

Szklane słoiki i pojemniki

Drugi, najczęściej wybierany przez Użytkowników rodzaj pojemników to pojemniki szklane. Najczęściej przyjmują one postać szklanych słoików, choć występują również w standardowej formie w postaci prostokątnych lub kwadratowych pojemników. Są co prawda dużo cięższe i delikatniejsze od pozostałych pojemników, jednak ich główną zaletą jest fakt, że są wytworzone z naturalnego i ekologicznego tworzywa. Szkło to materiał, który nie wchodzi w reakcję chemiczną z żywnością oraz nie wytwarza żadnych szkodliwych substancji, w skutek czego pojemniki wykonane z tego tworzywa są bezpieczne nawet dla alergików. Co ważne, pojemniki szklane nie przyjmują żadnych zapachów, dlatego nie trzeba martwić się pogorszeniem smaku przechowywanego dania. Są łatwe w utrzymaniu czystości i większość z nich jest odporna na wysokie oraz niskie temperatury. Jeśli szkło pojemnika jest wystarczająco grube lub żaroodporne można w nim przechowywać nawet gorące produkty. Przede wszystkim jednak pojemniki szklane są wykorzystywane do gromadzenia przypraw lub produktów suchych, takich jak kasza, płatki czy też ryż. Szczelne, szklane słoiki pomagają w utrzymaniu na dłużej świeżości produktów, chroniąc żywność przed wilgocią, dzięki czemu produkty takie jak płatki kukurydziane pozostają na dłużej chrupiące, a przyprawy zachowują swój aromat. Bardzo popularne są zestawy pojemników, takie jak np. zestaw szklanych pojemników Lamart Can, w skład którego wchodzi kilka słoików o różnej pojemności. Niewielkie szklane pojemniki idealnie sprawdzą się do przechowywania przypraw w szufladzie, natomiast większe posłużą na schowanie makaronu lub grochu. Świetnym rozwiązaniem jest np. słoik Quatro Stagoni Genietti ze specjalną nakrętką w postaci sitka, które można wykorzystać np. do cukru pudru.

Szklane pojemniki kuchenne na żywność

Pojemniki metalowe

Ten rodzaj pojemników, ze względu na wyjątkową szczelność, wykorzystywany jest głównie do przechowywania kawy, herbaty lub ciasteczek. Większe metalowe puszki mogą również posłużyć do trzymania mąki, orzechów lub bułki tartej – z pewnością nie dostanie się tam wilgoć, a świeżość przechowywanych tam produktów będzie nas długo cieszyć. Należy jednak pamiętać o tym, że metalowe puszki nie nadają się do przechowywania każdego rodzaju produktów. Np. nie zaleca się przechowywania w pojemnikach metalowych produktów kwaśnych, takich jak kiszonki, świeże owoce czy też zupy, ponieważ metal wchodzi w reakcję z kwasem, tworząc nieprzyswajalne dla organizmu związki. Najlepiej więc wybierać pojemniki, wykonane tylko z wysokiej jakości metalu nierdzewnego oraz znanych producentów, aby uniknąć zagrożenia. Pięknie udekorowane puszki na kawę lub herbatę mogą stanowić fantastyczny dodatek do mieszkania. Np. pojemniki Nuova R2S spełniają nie tylko praktyczną funkcję, ale i również dekoracyjną. Wyróżniają się one pięknymi, ręcznie malowanymi grafikami, obok których ciężko przejść obojętnie. Wiele dostępnych wzorów i rozmiarów pudełek pozwala każdemu znaleźć coś idealnego dla siebie.

Metalowe pojemniki do kuchni Typhoon Living

Pojemniki ceramiczne

Ceramika to najstarsze tworzywo, stosowane m.in. do produkcji pojemników i naczyń kuchennych. Nie bez powodu wykorzystywane jest aż do dziś – pojemniki ceramiczne do kuchni wyróżniają się niezwykłą wytrzymałością, ale i również estetyką. Prosty i minimalistyczny styl tworzy ponadczasową formę, wpisującą się do każdej kuchni – zarówno tej urządzonej w stylu klasycznym, jak i nowoczesnym. Jednak to nie wszystkie zalety pojemników ceramicznych – naczynia te nie reagują w sposób chemiczny z żadną żywnością, dzięki czemu można w nich przechowywać praktycznie wszystko i są bezpieczne dla organizmu. Dodatkowo, ceramika dobrze znosi różnice temperatur, można więc przechowywać żywność w lodówkach lub podgrzewać ją w mikrofalówce. Najczęściej wyszukane są pojemniki ceramiczne na sól i cukier, które wspaniale prezentują się na stole podczas rodzinnej uroczystości. Jedyną wadą pojemników ceramicznych jest fakt, że są ciężkie i podatne na uszkodzenia mechaniczne. Aby służyły nam przez długie lata, należy delikatnie się z nimi obnosić.

Ceramiczne pojemniki kuchenne Sagaform

 

Poprzedni artykuł Następny artykuł