Ostrzałki do noży profesjonalne - jakie wybrać?
2021/05/25
Ostrzałki do noży to bardzo szeroka gama produktów, dlatego z całą pewnością, wybierając ostrzałki do swojej kuchni, staniesz przed trudnym wyborem, zwłaszcza jeśli ostrzenie noży jest dla Ciebie zajęciem jedynie okazjonalnym. Na szczęście istnieje kilka reguł, których znajomość znacznie ułatwi Ci wybór najlepszej ostrzałki do noży używanych w Twojej kuchni. Jeśli nie chcesz operować w kuchni tępymi nożami, które w niczym Ci nie pomogą, a jedynie wprawią Cię w irytację, ani uszkodzić ostrzy noży, które zapewne nie mało kosztowały, czym prędzej zapoznaj się z naszymi radami i dowiedz się, jaka ostrzałka do noży sprawdzi się w Twoich rękach najlepiej.
Jakie ostrzałki do noży masz do wyboru?
Ostrzałki do noży profesjonalne, czyli takie, które przemieniają uszkodzone i tępe noże różnych typów w wygładzone, oszlifowane i wypolerowane ostrza o idealnych właściwościach tnących, mogą różnić się od siebie wieloma cechami, np. konstrukcją, gabarytem, rodzajem i jakością powierzchni ostrzącej, mechanizmem i sposobem obsługi. Aby ostrzałka do noży spełniła Twoje oczekiwania, musisz przede wszystkim dobrać jej rodzaj do typu posiadanych ostrzy oraz poziomu swoich umiejętności. Ostrzenie noży przy użyciu manualnej ostrzałki, takiej jak kamień ostrzący, osełka, stalka czy musaka wymaga większej wprawy i umiejętności zachowania prawidłowego kąta ostrzenia noża. Dla wielu osób tego rodzaju ostrzałki do noży mogą z tego powodu wydawać się mniej atrakcyjne. Trzeba bowiem nauczyć się je obsługiwać, a ta nauka nie zawsze jest bezpieczna. Może grozić skaleczeniem lub uszkodzeniem noża. Jeśli więc wolisz ostrzyć noże wygodnie, szybko i nie masz czasu zagłębiać się w tajniki sztuki ostrzenia noży kuchennych, lepszym wyborem będzie dla Ciebie automatyczna ostrzałka do noży, np. jedna z bardziej wziętych i szczególnie chwalonych za swoją funkcjonalność – elektryczna ostrzałka AnySharp Classic. Ostrzałka do noży AnySharp Classic to małe, poręczne urządzenie, które ostrzy noże precyzyjnie, szybko i wygodnie. Jej użycie jest banalnie proste i wyjątkowo bezpieczne. Ostrzony nóż wystarczy wprowadzić do szczeliny z prowadnicami i to zagwarantuje prawidłowy kąt ostrzenia noża. Ostrzałka AnySharp dzięki specjalnym przyssawkom nawet nie drgnie podczas pracy i nie narazi Cię na skaleczenie. Nie da się też przy jej użyciu w zasadzie zniszczyć ostrza, nabałaganić, ani uszkodzić czegokolwiek w otoczeniu ostrzałki, co zdarza się czasem przy ostrzeniu kamieniem ostrzącym, w zwłaszcza stalką. Co więcej, automatyczna ostrzałka Anysharp potrafi zaostrzyć gładkie i ząbkowane ostrza, klasyczne noże ze stali, noże ze stali węglowej i noże tytanowe, a za ostrzenie w niej odpowiada technologia wykorzystująca węglik wolframu. Węglik wolframu to wytrzymały surowiec, doskonały do ostrzenia nawet najtwardszych noży, które ostrzy równomiernie i precyzyjnie, a do tego wzmacnia strukturę ostrzy, wydłużając ich żywotność. Warto jednak wiedzieć, że wygodne i uniwersalne automatyczne ostrzałki do noży mają swoje ograniczenia. Jeśli chcesz naostrzyć nietypowy nóż, np. nóż japoński, tasak czy siekierę, zależy Ci na wyjątkowej precyzji ostrzenia lub szukasz sprzętu dla prawdziwych profesjonalistów, często ręczna ostrzałka będzie dla Ciebie lepszym wyborem. Stalka, osełka czy kamień wodny dają Ci swobodę w ułożeniu noża i dobraniu kąta ostrzenia, więc przy odrobinie wprawy nie mają sobie równych. Wysokiej jakości ostrzałka ręczna, np. kamień do ostrzenia noży Chroma z kolekcji Type 301, to wysokospecjalistyczny sprzęt dla najbardziej wymagających profesjonalistów, którzy wiedzą, czego chcą i co robią. Dwie powierzchnie ostrzące o różnej ziarnistości pozwolą fachowcowi korzystającemu z kamienia Chroma naprawić, zaostrzyć, wypolerować i wzmocnić każde, nawet nietypowe, np. jednostronne ostrze zgodnie z najwyższymi standardami sztuki ostrzenia.
Ostrzałka do noży, a rodzaj noża
Oprócz komfortu obsługi i uniwersalności działania, istotna przy wyborze ostrzałki do noży jest rodzaj wykorzystywanej w niej powierzchni ostrzącej, czyli surowiec. Zbyt miękki materiał kamienia naturalnego, czy krążków budujących ostrzałkę automatyczną nie poradzi sobie z naostrzeniem twardych ostrzy. Z tego powodu ostrzałki, a dokładniej ich ścierne możliwości, zawsze trzeba dobierać do rodzaju używanych noży. Jeśli masz w szufladzie kuchennej noże ceramiczne lub noże ze stali damasceńskiej, musisz postawić na ostrzałki o najtwardszych powierzchniach ostrzących, takie jak diamentowa stalka EdgeCraft – wyjątkowo trwała i precyzyjna profesjonalna ostrzałka do noży. Ostrzałką EdgeCraft naostrzysz każdy, nawet najbardziej wymagający i najostrzejszy nóż szefa kuchni, a do tego zyskasz gwarancję, że kupujesz narzędzie, które będzie Ci służyło przez długie lata. Pamiętaj, że miękkie naturalne kamienie pomogą Ci jedynie wstępnie zaostrzyć nóż, a jeśli chcesz dodatkowo wygładzić i wypolerować ostrze, potrzebujesz ostrzałki do noży wyposażonej w twardsze powierzchnie ścierne – ceramiczne, diamentowe, z węglikiem wolframu, korundu lub krzemu.
Które ostrzałki do noży profesjonalne cieszą się największą popularnością?
Ponieważ diamentowa ostrzałka to klasa sama w sobie, nikogo pewnie nie zaskoczy fakt, że najwyżej oceniane i najbardziej pożądane ostrzałki do noży profesjonalne to przede wszystkim ostrzałki wyposażone w diamentowe powierzchnie ścierne: musaki z prętami pokrytymi diamentowym nasypem czy ostrzałki krążkowe z diamentowymi tarczami. Jednym z takich hitów sprzedaży jest 3-stopniowa ostrzałka do noży Lamart. To wygodna i przyjazna w obsłudze, bezpiecznie działająca ostrzałka z trzema różnymi powierzchniami ściernymi, które pozwalają na pełną obróbkę nawet wyjątkowo trwałego ostrza. Ostrzałka Lamart ma aż trzy unikatowe funkcje: tarczka z kamieniem diamentowym naprawia i wyrównuje uszkodzone ostrza, ściernica wolframowa przywraca ostrzu kształt i wstępnie je ostrzy, a kamień ceramiczny poleruje, wyostrza i nadaje ostateczny szlif powierzchni tnącej noża. Ostrzałka Lamart jest wyjątkowa nie tylko z powodu swojej wysokiej klasy i funkcjonalności, ale również dlatego, że może być używana przez każdego – amatora, zawodowca, osobę prawo- i leworęczną! A jeśli potrzebna Ci profesjonalna ostrzałka do krajalnic, wiedz, że furorę w tej wyspecjalizowanej kategorii robi ostrzałka Graef D-1000. Łatwa w montażu, precyzyjna i wytrzymała ostrzałka do krajalnic Graef idealnie pasuje do serii: Master, Classic, Tendenza, EVO, Economic, Vivo i Futura.