Wolnowar - czym jest i jak go stosować?

Autor: SuperWnetrze.pl 2021/03/29

Wolnowar to specyficzny garnek elektryczny, który, jak zdradza sama jego nazwa, służy do wolnego warzenia posiłków, czyli powolnego gotowania. Wolnowary to obecnie bardzo popularne urządzenia, choć trzeba przyznać, że w kraju nad Wisłą, podobnie jak cała filozofia slow kitchen, dopiero rozpoczynają swoją wielką karierę. Tymczasem wolne gotowanie, jako że ma liczne zalety, zyskało swoich miliony zwolenników na całym świecie, a wszystkie osoby, które cenią czas, komfort i zdrowe odżywanie, nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez wolnowaru. W wolnowarze dania gotują się pod wpływem niskiej temperatury, a czas przygotowywania posiłków jest znacznie dłuższy niż w tradycyjnych garnkach, nie oznacza to jednak, że to gotujący musi poświęcić swój cenny czas na gotowanie. Jest wręcz przeciwnie – wolnowar to super sprytny garnek elektryczny, który w praktyce gotuje sam i nie wymaga niczyjego nadzoru. W dodatku slow cooker’y, jak nazywa się również wolnowary, są wygodne i banalnie proste w obsłudze, a posiłek w nich przygotowany wyjątkowo smaczny, aromatyczny i pełen wartości odżywczych. Gotowanie w rytmie slow gwarantuje bowiem, że składniki wrzucone do misy urządzenia wolno gotującego zachowają swój naturalny smak i zapach, a przede wszystkim wartościowe dla zdrowia witaminy i minerały. Znawcy sztuki kulinarnej, profesjonalni kucharze, wielbiciele slow food i wszystkie osoby, którym zdarzyło się skosztować dania przyrządzonego w wolnowarze, są również zgodni co do tego, że potrawy, nawet twarde i wymagające mięso, przygotowane w powolnym tempie i bez użycia wysokiej temperatury nie mają sobie równych. Mięso jest idealnie miękkie, soczyste i nabiera niepowtarzalnego, głębokiego smaku, a jarzyny jędrne i aromatyczne.

Jak działa wolnowar?

Wolnowar działa podobnie do klasycznych garnków – ciepło rozprowadzane jest od dołu na ścianki urządzenia i składniki umieszczone w wolnowarze pod wpływem temperatury są gotowane. Ogólna zasada jest tu wspólna, ale samo gotowanie wygląda już zupełnie inaczej i przynosi znacznie lepsze efekty. Wolnowar to, najprościej mówiąc, wolno gotujący garnek elektryczny, którego tryb pracy sami programujemy, na co zezwala wbudowany w urządzenie panel sterowania. W swojej podstawowej wersji wolnowar ma przynajmniej dwa programy gotowania – tryb low oraz tryb high. Tryby te pozwalają ustalić tempo, w jakim wolnowar będzie osiągał pożądaną temperaturę grzania. Slow cooker’y gotują potrawy w niskiej temperaturze, w granicach od 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas przygotowywania posiłku w wolnowarze waha się od kilku do kilkunastu godzin. Praca włożona w przyrządzenie w nim dania jest znacznie mniejsza, niż ma to miejsce w klasycznym gotowaniu. Składniki potrzebne do przygotowania zupy, gulaszu, bigosu, leczo czy sosu wystarczy włożyć do misy ukrytej we wnętrzu urządzenia, nakryć garnek pokrywą, podpiąć sprzęt do prądu, ustawić tryb pracy oraz timer i… gotowe! Wolnowary nie wymagają doglądania ani mieszania, nic z nich nie wykipi, żadne danie się w nich nie przypali. Niska temperatura, w której pracują wolnowary, gwarantuje nie tylko ich bezproblemowe działanie, ale również tak duże bezpieczeństwo, że po uruchomieniu urządzenia w zasadzie można wyjść z domu, by po powrocie cieszyć się ciepłym, smacznym i pełnowartościowym posiłkiem. Warto również wiedzieć, że chociaż standardowy wolno gotujący garnek elektryczny ma wszystkie unikalne zalety, za które uwielbiane są wolnowary – są proste w obsłudze, pozwalają oszczędzać czas i oferują zdrowe i smaczne posiłki – nowej generacji wolnowar to już zwykle zdecydowanie bardziej funkcjonalny i wielozadaniowy sprzęt. Nowoczesne wolnowary z wyższej półki to zaawansowane urządzenia, które pozwalają nie tylko gotować w łatwy i zdrowy sposób, ale także umożliwiają gotowanie na parze czy gotowanie próżniowe, tj. przyrządzenie dania metodą sous vide. Wolno gotujący sprzęt najwyższej klasy często także wyposażony jest w dodatkowe funkcje takie, jak funkcja utrzymywania ciepła, dzięki której potrawy mogą czekać na nas w domu nawet przez długi czas, nie stygnąc czy funkcja pieczenia. Trzeba przyznać, że taki wielozadaniowy wolnowar to prawdziwy super pomocnik, nie tylko dla wielbicieli kuchni slow, ale każdej osoby zainteresowanej oszczędnością czasu podczas gotowania i większą wygodą podczas przygotowywania posiłków.

Jakie zalety ma gotowanie w wolnowarze?

Gotowanie w wolnowarze zabiera w rzeczywistości znacznie mniej czasu niż klasyczne gotowanie. Wymaga ono także minimum umiejętności od osoby, która obsługuje wolnowar. Przygotowanie posiłków przy użyciu wolnowaru ogranicza się w zasadzie do włożenia składników, a potem ich wyjęcia i skonsumowania ze smakiem. Potrawy dzięki niskiej temperaturze nie mają szans wykipieć ani się przypalić, a cały proces gotowania nie wymaga w ogóle uwagi ze strony gotującego. Wolnowar, który ma dużą pojemność, pozwala przygotować posiłki dla kilku osób, angażując kucharza jedynie przez krótką chwilę. Gdy gotująca zabiegana mama umieści składniki dania w wolnowarze, ma później pełną swobodę. Może spędzić więcej czasu z dziećmi, wyjść do sklepu, na spacer, rozwijać swoje pasje, odpocząć. Zaaferowany jedynie nauką student ma szansę na to, że, poświęcając kilka minut przed snem, wypełni garnek czym, trzeba, następnego dnia będzie po zajęciach czekał na niego w domu lub akademiku pyszny i gorący posiłek. Wolnowar zadba o wszystko nocą. Wolnowar to także doskonały sposób na przygotowanie wyśmienitego poczęstunku dla gości, którym gospodyni może poświęcić całą swoją uwagę, bo gotowanie w wolnowarze nie wymaga jej zaangażowania i krzątania się w kuchni. Urządzenie do wolnego gotowania, które ma dużą pojemność, pozwoli też przygotować spore ilości dania – w sam raz na większą imprezę i święta z całą rodziną u boku. Prócz tego, że by gotować w wolnowarze, wystarczą małe umiejętności i niespotykanie skromna ilość czasu, wolnowar w domu oznacza także oszczędności w budżecie rodziny. Wolne gotowanie potrzebuje niskiej temperatury, a więc i wymaga mniej energii. Ponadto nowoczesne wolnowary mają specjalną, sprzyjającą wydajności energetycznej, obudowę. W rezultacie, mimo iż czas gotowania jest długi, wolnowary zużywają niewielkie ilości prądu. Gotowanie slow oznacza też zużycie mniejszych ilości wody, bo ta nie odparowuje z zamkniętego urządzenia podczas podgrzewania potrawy. Przyrządzając dania w wolnowarze, nie trzeba też w zasadzie w ogóle używać tłuszczu, a o tym, jak wielkie zalety ma niskotłuszczowa dieta, nikogo nie trzeba chyba dziś przekonywać. Jakość jedzenia gotowanego w wolnowarze, jego smakowe i zdrowotne zalety, to zresztą jeden z najbardziej atrakcyjnych walorów, jakie oferują wolnowary. Wyśmienity smak i zapach potraw przygotowanych w wolnowarze docenią z pewnością wszyscy domownicy i osoby poczęstowane wolno gotowanym daniem. Dotyczy to zarówno dań mięsnych, jarskich, gulaszy, zup, kasz, jak i popularnych klusek czy knedli. Ponadto istnieją też takie potrawy, które potrzebują długiego gotowania i dzięki niemu będą znacznie lepiej smakowały. Bigos, twarde i włókniste mięso to dania, które przyrządzone w wolnowarze zyskują niesamowitą głębię smaków, a wolno gotowane kąski mięsne kuszą niespotykaną soczystością i miękkością, niemal rozpływając się w ustach. Walory smakowe, jakie mają potrawy przyrządzone w wolnowarach to nie ostatnia korzyść płynąca z tej metody przygotowania posiłków. Użycie niskiej temperatury nie pozbawia gotowanego w wolnowarze jedzenia najcenniejszych wartości odżywczych. W posiłkach dzięki temu możemy zaserwować znacznie więcej witamin i wartościowych składników, a to najlepsze, co w kuchni można zrobić dla zdrowia swoich najbliższych.

Przygotowanie potraw w wolnowarze – to warto wiedzieć!

Wolnowary pozwalają wygodnie przyrządzić niemal każdą potrawę. Świetnie sprawdzają się w roli super garnka do gotowania zup, potrawek warzywnych i mięsnych, gulaszy, pieczeni, sosów, a nawet konfitur, powideł i kompotu. W wolnowarze bajecznie łatwo można ugotować mięso każdego typu. Garnek do wolnego gotowania można też z powodzeniem wykorzystać do gotowania jaj, przygotowania ciasta czy chleba, a nowsze urządzenia pozwalają też przyrządzić kluski na parze i kompletne super lekkie i zdrowe dania obiadowe gotowane pod wpływem pary. Niemal każdy przepis na ulubione przez domowników danie można w dodatku bez trudu zmodyfikować tak, by mogło ono być sporządzone w wolnowarze. Trzeba wówczas jedynie skorygować ilość wody dodawanej do potrawy i dobrze dobrać czas gotowania do rodzaju poddawanych obróbce termicznej składników i oczekiwanych efektów. Ponieważ wolnowar zatrzymuje wilgoć i płyny nie odparowują z wnętrza garnka, do gotowania w nim należy dodać zwykle połowę ilości wody przewidzianej w przepisie czy gdyby dane było przyrządzane w tradycyjny sposób. Wyjątek stanowią ryż, kasze, makarony, których gotowanie przy użyciu wolnowaru będzie wymagało użycia większej ilości wody. Nauka tego, jak przeliczać czas potrzebny na gotowanie konkretnych dań nie należy do najtrudniejszych i szybko można dojść w tym do wprawy. Podpowiedzią służy często instrukcja użytkowania wolnowaru, a i wiele wskazówek na temat tego, jaki jest optymalny czas gotowania poszczególnych dań, można znaleźć w internecie. Ogólny przelicznik, który obowiązuje w przypadku, gdy do gotowania stosowany jest tryb high, nakazuje grzać potrawę ok. 2-4 razy dłużej niż wymaga tego tradycyjne gotowanie w garnku. W trybie low danie powinno gotować się znacznie dłużej. Na przykład duże kawałki mięsa czy pieczenie, które wymagają duszenia w klasycznej metodzie przez 3-4 godziny, garnek elektryczny przygotuje w 9-12 godzin. Warto również pamiętać, że mrożone składniki oraz puszkowane owoce i warzywa gotują się we wnętrzu wolnowaru szybciej i ich czas gotowania należy odrobinę skrócić, by się nie rozgotowały. Do gotowania w wolno gotującym urządzeniu nie trzeba dodawać tłuszczu, a i przypraw warto dodać nieco mniej niż zwykle, gdyż ich aromat nie uwalnia się, gdy wolnowar gotuje i nigdzie nie ucieka, więc smaki i zapachy i tak będą znacznie głębsze i bardziej wyraziste niż dań wyjętych ze zwykłego garnka. I jeszcze jedna super ważna kwestia: nie należy bać się, że wolnowar elektryczny stanie się przyczyną jakiegoś kuchennego wypadku. Wolnowary to bardzo bezpieczne urządzenia, które naprawdę mogą pracować bez naszego dozoru. Można śmiało wyjść z domu na małe i większe szaleństwo zakupowe w czasie, gdy wolnowar gotuje obiad, a potem podtrzymuje jego ciepło i nie pozwala mu ostygnąć, nim trafi na talerz po naszym powrocie. Wolnowary nowej generacji mają także wbudowane liczne zabezpieczenia. Są to moduły chroniące garnek elektryczny przed nieszczelnością, przegrzaniem, gotowaniem bez wody. 

Jaki rodzaj wolnowaru wybrać?

Przy wyborze wolnowaru trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na jego pojemność. Małe wolnowary, których pojemność nie przekracza 3-4 litrów najlepiej sprawdzą się w domu zamieszkałym przez dwie, góra trzy osoby, np. dwóch dorosłych i dziecko, a także znakomicie przysłużą się singlom. Wolnowar, którego pojemność jest większa, np. garnek mieszczący 5 czy 6 litrów to doskonałe rozwiązanie dla licznych rodzin i osób, które planują gotować na zapas. Aby wolnowar elektryczny okazał się w pełni satysfakcjonującym zakupem, warto zwrócić uwagę także na jego dodatkowe funkcje oraz sprzedawane wraz z nim wyposażenie. Niektóre wolnowary pozwalają na przykład korzystać z ponadstandardowych programów takich jak pieczenie w wyższej temperaturze czy specjalny tryb do gotowania ryżu. Najnowszy sprzęt tego rodzaju oferuje ponadto wyjątkowo przydatną funkcję keep warm, która umożliwia podtrzymywanie pożądanej temperatury po ugotowaniu potrawy. Na praktyczne zalety wolnowaru w istotny sposób wpływa także wspomniane dodatkowe wyposażenie. Jeśli mamy w planach gotowanie na parze, warto zwrócić uwagę czy wolnowar ma kosz do tego przeznaczony i z jakiego materiału został on zrobiony. Doskonale sprawdzają się w tej roli zwłaszcza higieniczne i bardzo odporne kosze ze stali nierdzewnej. Ponieważ sercem każdego wolnowaru jest jego misa, należy również i jej walorom dokładniej się przyjrzeć. Rodzaj misy, jej właściwości, a nawet wygląd znacznie mogą bowiem podnieść komfort korzystania z urządzenia i ułatwić kuchenne obowiązki. Kamionkowe, ceramiczne i aluminiowe misy cieszą się najlepszymi opiniami. Misę z ceramiki odpornej na temperatury wraz z gotowaną w wolnowarze potrawą można przełożyć w razie potrzeby do piekarnika, by zapiec danie lub umieścić  w lodówce, gdzie smakołyki będzie można w razie potrzeby dłużej przechować. Oczywiście praktyczniejsze będą ponadto te misy, które można oczyścić w zmywarce, a jeśli przy okazji misa wolnowaru będzie elegancko wyglądać, pozwoli zaserwować danie na stół wprost z elektrycznego garnka. 

Wolnowary, na które warto zwrócić uwagę

Zarówno standardowe, jak i te znacznie bardziej wielozadaniowe wolnowary, mogą różnić się od siebie wieloma detalami, które nabierają wagi, gdy gotowanie w wolnowarze staje się praktyką w naszym domu. Dobrej jakości wolnowar elektryczny już przy pierwszym użyciu potrafi oczarować i sprawić, że każdy inny, nawet najbardziej wyjątkowy, garnek zostanie porzucony z miłości do slow kitchen. Jednym z takich unikatowych urządzeń do powolnego gotowania jest wolnowar Sencor SPR 5500SS – duży, wielofunkcyjny i niezawodny. Misa wolnowaru Sencor ma naprawdę sporą pojemność 6 litrów, dzięki czemu w garnku bez problemu można pomieścić dania dla kilkuosobowej rodziny. Wolnowar Sencor zawstydza inne urządzenia wolno gotujące przede wszystkim dużą swobodą, jaką oferuje swojemu użytkownikowi. Garnek ma aż pięć bardzo przydatnych na co dzień funkcji gotowania na różnych poziomach temperatury. Oprócz najbardziej popularnego programu powolnego gotowania w temperaturze 100 stopni Celsjusza Sencor oferuje też ciekawy tryb prażenia i szybkiego smażenia w wyższych zakresach temperatury. Wolnowar ma także bardzo pożądaną i praktyczną funkcję keep warm, dzięki której potrawy zachowują ciepłotę tak długo, jak długo jest to potrzebne. Czas gotowania potraw i temperaturę pracy wolnowaru w prosty sposób pozwala ustawić intuicyjny i wygodny timer Set and Forget z cyfrowym wyświetlaczem LED. Aluminiowa misa do gotowania, w którą wyposażony jest ten model wolnowaru Sencor, ma nie tylko sporą pojemność, ale także jest bardzo odporna i dodatkowo wyposażona w powłokę nieprzywierającą. Wewnętrzny garnek z urządzenia Sencor można myć w zmywarce i przechowywać w lodówce, a że został on wykonany bardzo starannie z estetycznie wyglądającego materiału, może z powodzeniem służyć także jako naczynie do serwowania. Na wolnowar elektryczny Sencor SPR 5500SS warto też zwrócić uwagę z powodu jego solidnego i starannego wykonania. Dobór wysokiej jakości materiałów, z których wykonano urządzenie, z pewnością przełoży się na trwałość i długą żywotność wolnowaru, a przy okazji czyni go bardzo atrakcyjnym wizualnie gadżetem kuchennym. 

Wolnowar polecany przez SuperWnetrze

Natomiast dla najbardziej wymagających użytkowników, miłośników prawdziwych kuchennych wyzwań i profesjonalistów Sencor stworzył wolnowar SPR 7200SS. Kiedy chce się opisać ten ultranowoczesny i szlachetnie się prezentujący garnek przeznaczony do wolnego gotowania, w pierwszym rzędzie przychodzi do głowy słowo „super”. Wolnowar Sencor SPR 7200SS warto kupić za każde pieniądze – do własnego użytku, zrobić komuś bliskiemu prawdziwy praktyczny i przydatny prezent, który dowiedzie tego, jak bardzo troszczymy się o tę osobę: mamę, babcię, syna czy córkę rozpoczynających samodzielne gospodarowanie na własnych włościach. To, jedno z najnowszych urządzeń typu slow cook ma już nie dwa, nie trzy, ale aż osiem programów gotowania! Można w nim nawet przyrządzać dania techniką sauté i metodą sous vide… Czego więcej można zapragnąć? Podobnie jak to było w przypadku Sencor SPR 5500SS, wolnowar Sencor ma dużą pojemność, która wystarczy, by nakarmić większą rodzinę, ugościć liczniejsze towarzystwo, czy ugotować posiłki na zapas. Wyjmowana misa wolnowaru ma pojemność 6 litrów, jest mocna, wytrzymała i powleczona warstwą zapobiegającą przywieraniu. Może być trzymana w lodówce i wygodnie myta w zmywarce. Duża liczba zabezpieczeń przewidziana w konstrukcji wolnowaru Sencor SPR 7200SS – sprzętu, który przecież już z samej swojej natury jest niezwykle bezpieczny w użytkowaniu – sprawia, że to nowe urządzenie uwielbianej japońskiej marki jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem w stylu slow. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by znalazło się w kuchni każdego mniej doświadczonego kucharza, aby maksymalnie ułatwić mu czynności związane z przygotowaniem pożywnych i zdrowych posiłków oraz zminimalizować wszelkie ryzyka, jakie mogą pojawić się w związku z gotowaniem. Wolnowar Sencor SPR 7200SS ma więc: wyświetlacz, który można spokojnie dotknąć nawet wilgotną dłonią, uchwyty nieprzewodzące ciepła, o które nie da się sparzyć, podwójnie zabezpieczoną pokrywę o doskonałej szczelności, ochronę przed przypaleniem, zabezpieczenie przed gotowaniem bez wody i przegrzaniem. W komplecie z wolnowarem dostaje się ponadto wszystko, co potrzeba do swobodnego gotowania w wersji slow: nierdzewny ruszt, formę do pieczenia, a nawet rękawice ochronne. 

Wolnowar elektryczny Tristar - czy warto?

Na koniec warto poznać jeszcze jedno urządzenie do wolnego gotowania godne polecenia. Czarny, bardzo stylowy wolnowar elektryczny Tristar 4,5 L. Mniejsza pojemność tego wolnowaru sprawia, że jest to idealna propozycja dla małych gospodarstw domowych i singli. Garnek jest nieduży, nie skradnie też zbyt dużo przestrzeni w szafkach niewielkiej kuchni. Jednocześnie urządzenie Tristar ma wystarczającą pojemność, by można było przy jego udziale pokusić się mimo wszystko o gotowanie na zapas dla dwóch czy jednej osoby. Wolnowar Tristar jest bajecznie prosty w obsłudze, oferuje 3 programy do gotowania slow oraz funkcję podtrzymywania ciepła przygotowanego w nim dania. Tryb i czas gotowania komfortowo pozwalają ustalić cyfrowy panel sterowania i regulowany termostat. Gotując w wolnowarze Tristar 4,5 L, będziesz korzystać z solidnej, wytrzymałej i bardzo estetycznej misy ceramicznej, którą można z powodzeniem użyć do podawania aromatycznych posiłków nawet najwytworniejszym gościom. Garnek Tristar ma również wszystkie konieczne zabezpieczenia, jest łatwy do oczyszczenia i łagodny dla blatów w kuchni, dzięki antypoślizgowym nóżkom, stabilizującym go na powierzchni, na której stoi. Wolnowar Tristar działa niezawodnie i spełnia wszystkie oczekiwania, jakie można mieć wobec nowoczesnego garnka elektrycznego do powolnego gotowania. Jest jednak jeszcze jeden powód, który decyduje o tym, dlaczego akurat na ten mniejszy wolnowar warto zwrócić uwagę? Otóż, jak na wolnowar tej klasy i o takich możliwościach, jest zadziwiająco niedrogi. A zatem, czy już wiesz, którą z naszych propozycji Ty wypróbujesz?

Komu przyda się wolnowar elektryczny?

Urządzenie do wolnego gotowania w praktyce przyda się w każdym domu. Wolnowar, bez względu na swoją pojemność i mnogość funkcji dodatkowych, jest przede wszystkim sprzętem, który maksymalnie ułatwia przygotowanie posiłków i umożliwia przyrządzanie wyśmienitych potraw o dużych walorach odżywczych. Wygoda i prostota użytkowania wolnowaru spodoba się z pewnością wszystkim, którzy zdecydują się go kupić i wypróbować. Natomiast osoby, które nie pałają miłością do pichcenia oraz te, którym na gotowanie zwyczajnie brakuje czasu, będą wprost zachwycone możliwościami oferowanymi przez wolnowary. Garnek do wolnego gotowania powinien znaleźć się też w każdej kuchni, w której ceni się rozwiązania proste i praktyczne. Wolnowar, zwłaszcza taki, który oferuje większą pojemność, pozwala wcześniej przygotować smaczne i pełnowartościowe posiłki, by mieć je w zanadrzu w chwilach, gdy nasza uwaga musi koncentrować się na innych zadaniach. Małe zużycie prądu i wody to z kolei te atuty wolnowarów, które docenią nie tylko zwolennicy ekologicznego stylu życia, ale i każdy wielbiciel ekonomicznych i sprzyjających oszczędzaniu rozwiązań.

 

 

Poprzedni artykuł Następny artykuł
  • Co kupić na parapetówkę? Co kupić na parapetówkę?

    Twoi bliscy właśnie zaprosili Cię na parapetówkę? Z jednej strony, nie możesz się doczekać ale z drugiej, wciąż nie wiesz co podarować im w prezencie? Jeśli tak też właśnie jest - bez obaw! Ten artykuł z pewnością Ci pomoże!

    Autor: SuperWnetrze.pl 2022/03/21 Czytaj dalej
  • Jak wyczyścić kubek termiczny? Jak wyczyścić kubek termiczny?

    Jak wyczyścić kubek termiczny z osadu herbaty albo kawy? Mamy na to sposób! Jedyne czego potrzebujesz to jeden składnik ze swojej kuchni. Kliknij tutaj i dowiedz się więcej.

    Autor: SuperWnetrze.pl 2022/03/14 Czytaj dalej
  • Wszystko o montażu wieszaków na ręczniki Wszystko o montażu wieszaków na ręczniki

    Jaki wieszak łazienkowy na ręczniki zatem sprawdzi się najlepiej w Twojej domowej łazience? Wieszaki na ręczniki różnią się nie tylko swoim wyglądem i materiałem, z którego zostały wykonane - ale też przede wszystkim - sposobem montażu. Więcej o tym przec

    Autor: SuperWnetrze.pl 2021/12/22 Czytaj dalej
  • Nowe garnki - czy materiał ma znaczenie? Nowe garnki - czy materiał ma znaczenie?

    Zestaw garnków to zdecydowanie prezent na który czekasz od dawna. Spraw sobie go sam! Zestaw garnków i rondelków przyda się w każdej kuchni. Przeczytaj artykuł i dowiedz się trochę więcej o garnkach.

    Autor: SuperWnetrze.pl 2021/06/20 Czytaj dalej
  • Idealna butelka na wodę na wakacyjne wędrówki Idealna butelka na wodę na wakacyjne wędrówki

    Wakacje tuż tuż, a co za tym idzie również słoneczne dni. Nie zapomnij o odpowiednim nawadnianiu. Przydatna będzie odpowiednia butelka na wodę. Zabierzesz ją ze sobą na każdą wędrówkę, a twój organizm nigdy nie będzie osłabiony.

    Autor: SuperWnetrze.pl 2021/06/10 Czytaj dalej