Najlepsze młynki do przypraw - Ranking młynków AdHoc

Autor: SuperWnetrze.pl 2020/06/02

AdHoc jest niemiecką marką specjalizującą się w wysokiej jakości akcesoriach kuchennych. W jej ofercie znajdziemy szeroką gamę różnorodnych narzędzi niezbędnych w kuchni. Uwagę zwraca szczególnie silna reprezentacja młynków występujących w wielu różnych wzorach. Można tutaj znaleźć zarówno klasyczne kształty jak i nieco bardziej awangardowe. Z pewnością odnajdą się w kuchniach o różnej stylistyce i zaspokoją różne gusta i wymagania. Mamy już maj, czyli początek okresu grillowego. Dlatego też powstał ten artykuł, aby ułatwić Wam zapoznanie się z narzędziami, które pomogą Wam w przygotowaniu między innymi wyśmienitych grillowych potraw i będą służyły przez długie lata. I to bez przepłacania, bo produkty marki AdHoc charakteryzują się znakomitą relacją ceny do jakości, która to jakość bez dwóch zdań stoi tutaj na wysokim poziomie. Zapraszamy zatem do zapoznania się z najlepszymi młynkami AdHoca.

młynki do soli i pieprzu adhoc

Młynki do pieprzu i soli Acacia

Młynki ACACIA, jak sama nazwa wskazuje, zostały wykonane właśnie z drewna akacjowego. Występują w dwóch rozmiarach: małym (wysokość: 14cm) i dużym (wysokość: 17cm). Ich konstrukcja jest bardzo prosta, a co za tym idzie są one niezwykle proste w obsłudze. Aby napełnić młynek należy zdjąć jego głowicę (pokrętło, którym obracamy, aby zmielić przyprawy), zsuwając ją do góry ze stalowej żerdzi, która obraca żarnami. Żerdź ta jest wewnątrz młynka podtrzymywana w dwóch miejscach przez elementy konstrukcyjne wykonane z tworzywa sztucznego. Młynki są wyposażone w regulację grubości mielenia. Ustawiamy ją za pomocą pokrętła umieszczonego w osi młynka pod żarnami. Aby zwiększyć grubość obracamy pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Obracając, można wyraźnie wyczuć kolejne stopnie grubości. Oczywiście, młynki ACACIA są wyposażone w żarna ceramiczne CeraCut® o wysokiej wydajności.

drewniany młynek z drewna akacjowego adhoc

Młynki do pieprzu i soli Textura

Młynki z serii TEXTURA nie różnią się w swojej konstrukcji zbytnio od młynków ACACIA. Główną różnicą, zauważalną na pierwszy rzut oka, są zastosowane do wykonania obudowy materiały. Obudowę młynków wykonano z drewna, które dodatkowo poddano procesowi piaskowania, co dało charakterystyczną, ciekawą dla oka oraz dłoni, trójwymiarową strukturę. Młynki TEXTURA otwiera się w taki sam sposób jak młynki ACACIA, budowa wewnętrzna także jest bardzo podobna. Młynki występują w czterech różnych kolorach, dzięki czemu z pewnością dopasują się do kolorystyki różnych wnętrz kuchennych. Oprócz tego dostępne są także w dwóch rozmiarach. Dla czterech młynków widocznych po prawej stronie zdjęcia producent zastosował jednakże odmienny sposób ukompletowania niż dla czterech młynków widocznych po lewej stronie zdjęcia. Młynki po prawej występują tylko w zestawach – małe z małymi a duże z dużymi. W wyniku tego mamy do dyspozycji dwa małe młynki (czarny i jasny) lub dwa duże młynki (również czarny lub jasny). W takim układzie biały można wykorzystać do soli, a czarny do pieprzu. Z kolei młynki po lewej stronie są sprzedawane całkowicie osobno. Oprócz tego struktura na młynkach po lewej stronie zdjęcia jest bardziej wyrazista.

kolekcja młynków do pieprzu i soli textura adhoc

Profesjonalny młynek Profi do pieprzu lub soli

Obudowa tego młynka została wykonana z drewna akacjowego. Różni się on jednak od pozostałych młynków rodzajem żaren. Są to również żarna ceramiczne ale są zdecydowanie większe, dzięki czemu charakteryzują się czterokrotnie większą wydajnością od standardowych żaren CeraCut®. Zastosowane w młynku PROFI żarna CeraCutXL® oprócz większego rozmiaru, mają także szary kolor oraz posiadają dziewięciostopniową regulację grubości mielenia. Grubość tą reguluje się przy pomocy stalowego pokrętła umieszczonego w osi młynka pod żarnami, zaś na stalowej tarczy pod pokrętłem została umieszczona numeracja kolejnych stopni. Charakterystyczne dla systemu regulacji grubości mielenia zastosowanego w tym młynku jest miękkość a zarazem wyrazistość kolejnych kliknięć oznaczających kolejne stopnie w skali. Ustawianie grubości mielenia jest tutaj samą przyjemnością. Duży rozmiar żaren posiada zaletę bezproblemowego mielenia dużych ziaren pieprzu, takiego jak na przykład pieprz tasmański. W porównaniu do wyżej opisanych młynków elementy konstrukcyjne młynka, które podpierają ścianki młynka i zarazem stabilizują trzpień obracający żarnami, są wyraźnie większe i bardziej solidne. Biorąc to pod uwagę jak i rozmiar żaren, można się spodziewać, że młynek PROFI przemieli każdą ilość przypraw.

młynek do mielenia przypraw adhoc drewniany

Młynek podwójny do pieprzu i soli DUOMILL

Obudowa młynka DUOMILL została wykonana z drewna akacjowego. Dodano także akcenty ze stali nierdzewnej: dwa pierścienie wskazujące na sól lub pieprz i dwie zatyczki, po jednej na każdą ze stron. Zatyczki są wyposażone w gumowe uszczelki, które utrzymują je w otworze oraz odseparowują żarna wraz z przyprawami od warunków zewnętrznych, dodatkowo zapewniając czystość blatu. Żarna CeraCut® są regulowane w młynku za pomocą identycznych pokręteł jak w młynkach ACACIA. Konstrukcja młynka składa się z dwóch głowic z żarnami oraz dwóch pojemników na przyprawy. Młynek wewnątrz ma zbiornik z tworzywa sztucznego przedzielony ścianką w połowie młynka na dwie części. Nie ma tutaj żadnej możliwości mieszania się przypraw. Aby napełnić młynek jedną z przypraw należy po prostu odkręcić jedną z głowic z żarnami.

młynek dwustronny do mielenia pieprzu oraz soli

Młynki do pieprzu i soli DUOMILL PURE

Połączenie stali nierdzewnej z akrylem występuje także wśród młynków podwójnych AdHoca. Młynki DUOMILL PURE występują w rozmiarze dużym (22cm) i małym (15cm). Ich wykonane z akrylu pojemniki na przyprawy są, w widoczny na zdjęciu sposób, przedzielone wewnątrz ścianką akrylową. Pojemnik jest oczywiście wykonany z jednego kawałka akrylu. Nieregularny sposób podziału pojemnika na dwie części sprawia, że młynek wygląda intrygująco i nowocześnie. Z pewnością świetnie odnajdzie swoje miejsce we współczesnej kuchni. Zaletą przeźroczystych pojemników jest to, że mamy pewność jakie znajdują się w środku przyprawy. Konstrukcyjnie młynki PURE bardzo przypominają akacjowy młynek DUOMILL. Młynek składa się z dwóch głowic z żarnami CeraCut®, dokręcanych od spodu i od góry młynka. Żarna możemy wyregulować płaskimi pokrętłami z czarnego tworzywa. W celu napełnienia jednego z pojemników należy odkręcić odpowiednią głowicę. Dodatkowo młynki DUOMILL PURE posiadają akrylowe zatyczki, chroniące żarna wraz z przyprawami oraz dbające o czystość blatu.

młynek podwójny do mielenia przypraw duomill pure

Kołyszące młynki do pieprzu lub soli PEPUP

Młynki Pepup w kolorze mocca i topaz również są wykonane z tworzywa sztucznego. Mają jednak pewną ciekawą cechę – po niewielkim przechyleniu zawsze powrócą do pionu. Dzieje się tak, ponieważ w ich dolnej części zastosowano odpowiednie obciążenie, a samo dno zostało wyprofilowane w taki sposób, że styka się z podłożem jedynie na niewielkiej powierzchni o średnicy około 1,5cm. Dzięki temu młynek może się kołysać i powracać do pionu. Na pierwszy rzut oka konstrukcja tych młynków może wydawać się skomplikowana, ale wcale tak nie jest. Młynki posiadają pojemne zbiorniki na przyprawy i aby się do nich dostać niezbędne jest zdjęcie górnej części obudowy, pociągając ją w górę. Wykonawszy tą czynność zorientujemy się, że obudowa ta jest osłoną, za pośrednictwem której obracamy żarnami. Następnie należy, chwytając palcami przy samym zbiorniku, odkręcić głowicę z żarnami CeraCut® uzyskując dostęp do pojemnika. Żarna młynków są chronione przez dwie zatyczki pokryte stalą nierdzewną. Za regulację grubości mielenia odpowiada tutaj podobne pokrętło jak w młynku ACACIA.

kołyszące się młynki do mielenia soli oraz pieprzu Pepup

Młynek do pieprzu lub soli SPIN

Młynek SPIN jest najbardziej nietypowym w ofercie AdHoca, zdecydowanie wyróżniającym się nie tylko na tle innych młynków marki ale także wśród wszystkich innych dostępnych na rynku. Został skonstruowany w taki sposób aby, jak sama nazwa wskazuje, puszczony lekkim ruchem ręki, móc się obracać dookoła własnej osi. Starsi czytelnicy dostrzegą zapewne jego delikatne podobieństwo do jednej z dawnych zabawek. Jego podstawa to coś w rodzaju odwróconego stożka, którym możemy obracać niezależnie od reszty młynka, regulując grubość mielenia. Za owym akacjowym stożkiem schowane są żarna CeraCut®, co powoduje, że zmielone przyprawy wysypują się przez szparę pomiędzy stożkiem a obudową młynka. W celu napełnienia młynka konieczne jest wyjęcie jego górnej akacjowej części, będącej jednocześnie głowicą obracającą żarnami, poprzez pociągnięcie jej do góry. Ciemna część młynka to oczywiście zbiornik na przyprawy, wykonany z tworzywa sztucznego. Przez całą długość zbiornika na przyprawy poprowadzona została stalowa żerdź obracająca żarnami. Jest ona w obrębie zbiornika wsparta dwiema podporami z tworzywa sztucznego i trafia do głowicy wykonanej z drewna akacjowego. Nietuzinkowa forma młynka przyciąga uwagę i odnajdzie się szczególnie w awangardowych wnętrzach. Przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy stawiają na oryginalność i chęć posiadania przedmiotów, o których inni by nawet nie pomyśleli.

nowoczesny młynek Spin do mielenia pieprzu lub soli

Przechyłowe młynki do pieprzu lub soli MILANO

Ciekawą propozycją wśród młynków elektrycznych zdecydowanie są młynki przechyłowe MILANO. Są one wyposażone w specjalny mechanizm reagujący na zmianę położenia względem poziomu. Krótko mówiąc, elektryczny silnik zaczyna obracać żarnami w momencie gdy znajdą się one w pozycji poziomej i dalej kontynuuje pracę gdy są już poniżej poziomu. Zatem, po prostu gdy zwrócimy młynek żarnami w dół, zaczyna on mielić przyprawy, bez konieczności naciskania jakiegokolwiek przycisku. Po odstawieniu młynka w sposób widoczny na zdjęciu, silnik elektryczny się wyłącza. Młynki są sprzedawane osobno w kolorze białym i czarnym. Młynek ma bardzo prostą konstrukcję. Obudowa wykonana jest z tworzywa sztucznego i tworzy jednorodną część kształtem odrobinę przypominającą dzwon zamknięty z jednej strony nakrętką ze stalowym pierścieniem, na którym widnieje logo marki. Po zdjęciu nakrętki ukazuje się silnik elektryczny, który można wysunąć z obudowy. Po wysunięciu widoczne są gniazda na baterie oraz zdajemy sobie sprawę, że wraz z silnikiem w obudowie z czarnego tworzywa wyciągnęliśmy również pojemnik na przyprawy oraz żarna CeraCut®. Dokładnie tak, silnik wraz z pojemnikiem na przyprawy oraz żarnami tworzą jedną całość. Oczywiście są one rozłączalne, wystarczy odrobinę obrócić pojemnik względem silnika. Pomocne w tej czynności są również oznaczenia znajdujące się na pojemniku, które wskazują na zamknięcie (CLOSE) bądź otwarcie pojemnika (OPEN). Podobnie jak w przypadku młynków PEPMATIK trzeba uważać na elektryczne złącza poprowadzone od strony silnika, a które ukazują się po odłączeniu pojemnika na przyprawy. Zapewniają one prąd dla 4 lampek LED rozmieszczonych dookoła żaren. Same żarna można regulować przy pomocy pokrętła w postaci „motylka”, zlokalizowanego pod żarnami. Młynki przechyłowe MILANO zapewne dodadzą charakteru w szczególności nowoczesnym wnętrzom. Dobrą decyzją producenta było stworzenie wersji białej i czarnej, co daje nam możliwość łatwego rozróżnienia pomiędzy pieprzem a solą. Trzeba jednak pamiętać, że biała wersja bardzo łatwo ulega zabrudzeniom, dlatego przed użyciem lepiej zawsze się upewnić, że ma się czyste ręce. Jeśli będziecie pamiętać o tej radzie, młynek pozostanie piękny na długie lata.

zestaw młynków do soli i pieprzu milano adhoc

Poprzedni artykuł Następny artykuł