Co kryje się za nazwą Royal Beans? Jeśli ziarno Speciality to kawowe wyżyny, nasze Royal Beans sięgają Himalajów! W tej serii przedstawiamy Wam sam wierzchołek kawowej piramidy, top topów, istne crème de la crème, cenne niczym klejnoty koronne. Anaerobic, Gesha, Nanolot, Lychee - co to znaczy nie po kawowemu? - Royal Beans to asortyment kaw wybranych przez nas z różnych palarni - łączy je wyjątkowy smak, limitowana produkcja, unikalne metody obróbki i najwyższa jakość. Gratka dla kawowych koneserów (również tych aspirujących)!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Boliwii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można spodziewać się nut zbliżonych do kwiatów, gruszki, białej czekolady, mirabelki i ziaren kakaowca.
W jednym pudełku znajdziesz ziarno odmiany Java, pochodzące z jednej farmy, jednak z innych zbiorów i poddane nieco innej obróbce: oto lot #25 i #27. Obydwa zbiory/loty były starannie obrobione w znajdującym się na farmie młynie, a następnie poddane fermentacji przez 20/22 godziny. Suszenie odbywało się głównie mechanicznie w stacjonarnej suszarce o stale kontrolowanej temperaturze (poniżej 35 stopni Celsjusza). Wyjątkiem była jedna noc, kiedy to lot #25 był suszony na podwyższonych afrykańskich łożach.