Klasyczny syfon do spieniania przeznaczony zarówno do gorących, jak i zimnych płynów o pojemność 0,3 litra. Z syfonem zrobisz musy, pianki, kremy i bitą śmietanę. Niezbędny w kuchni każdego fana kuchni molekularnej oraz wielbiciela puszystej śmietany! Syfon został wykonany z wysokiej jakości anodowanego aluminium, które ma możliwość podniesienia temperatury płynu do 70 stopni Celsjusza. Nabój do syfonu jest dobrze umocowany do głowicy, aby zapobiec odkręceniu się go w trakcie pracy. Tłok został wykonany ze stali nierdzewnej. Łatwo go wyjąć i rozmontować, aby dokładnie wyczyścić. Do syfonu dołączone są 3 różne końcówki do tworzenia wzorów oraz szczoteczka do czyszczenia. Uwagi dotyczące użytkowania: - przed pierwszym użyciem należy delikatnie umyć elementy syfonu w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu, przed użyciem należy pojemnik przepłukać zimną wodą oraz upewnić się czy wszystkie otwory są drożne, używając dołączonej szczoteczki, - do syfonu należy wlewać płyny bez grudek, najlepiej przecedzone przez sitko, używać cukru pudru, a jeśli stosujemy zwykły kryształ to trzeba go koniecznie rozpuścić w odrobinie wody i w takiej postaci dodać, dotyczy to także soli, przypraw, - używać naboi Mastrad, jeśli używamy innych, należy upewnić się, że są właściwe tzn. N2O 8g, - wkręcamy tylko 1 nabój do syfonu o pojemności 0,3 l, - wlewać dokładnie odmierzoną ilość płynu, nie przekraczać maksymalnej pojemności!, - przed wkręceniem naboju upewnić się, że wszystkie elementy są na swoim miejscu, syfon powinien dać się lekko złożyć, - po wkręceniu naboju wymieszać - potrząsając syfonem główką do dołu do góry i do dołu ok 10 razy, pozwoli to lepiej napowietrzyć zawartość, - syfon otwieramy po upewnieniu się , że nie jest już pod ciśnieniem, naciskamy tak długo rączkę, aż syfon przestanie wydawać charakterystyczny syczący dźwięk, - po użyciu dokładnie czyścimy, zasychające resztki mogą zatykać dyszę, a tłuszcz osadzać się na uszczelce, - przy czyszczeniu nie należy używać żadnych ostrych przedmiotów, - nie należy przekraczać dozwolonej temperatury, - dla lepszego rezultatu w przypadku zimnych musów należy syfon wraz z zawartością schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny- nie wolno wkładać syfonu do zamrażarki, - w celu utrzymania temperatury w przypadku gorących musów na należy syfon trzymać w ciepłej wodzie o temperaturze nie wyższej niż maksymalna 70 stopni Celsjusza. Ważne! Jeżeli zauważysz jakiekolwiek wybrzuszenie, czy uszkodzenie należy natychmiast zaprzestać dalszego używania syfonu! Nabity syfon to urządzenie pod ciśnieniem!