Nieduży szybkowar niemieckiej marki Silit pozwala na szybkie przygotowanie potraw. W porównaniu do gotowania w tradycyjnym garnku szybkowar pozwala na zaoszczędzenie 70% czasu i 50% energii – przygotowanie potrawy trwa zaledwie kilka minut. Krótsze gotowanie ma wpływ na wartości odżywcze potraw – danie zachowuje dzięki temu więcej minerałów i witamin, a także posiada lepszy smak i aromat.
Szybkowar posiada trzy tryby gotowania:
- delikatne gotowanie – w temperaturze 105 stopni, właściwej do przyrządzania potraw delikatnych, jak młode warzywa lub ryby.
- szybkie gotowanie – w temperaturze 119 stopni, odpowiedniej przy gotowaniu zup, mięs, fasoli, buraków itd.
- gotowanie na parze – bez ciśnienia, do tradycyjnego gotowania – wybranie pozycji „0” sprawia, że szybkowar może być używany jako zwykły garnek.
Tryby gotowania przestawiane są za pomocą pokrętła, znajdującego się na rękojeści. Rękojeść można łatwo odczepić i umyć pod bieżącą wodą. Zewnętrzna ścianka szybkowaru pokryta jest estetyczną emalią.
Szybkowar został wykonany z Silarganu®.
Silargan® to unikalny materiał, opracowany przez inżynierów niemieckiej marki Silit. Powstaje poprzez warstwowe połączenie (w temperaturze 860 stopni) przyjaznej dla zdrowia ceramiki oraz ferromagnetycznej stali. Otrzymane w ten sposób tworzywo jest niezwykle wytrzymałe, higieniczne ale przede wszystkim zdrowe. Nie zawiera niklu i innych szkodliwych substancji, jest szczególnie polecane dla alergików.