Szybkie gotowanie? Tylko z szybkowarem! Zrób pyszne danie na obiad czy na kolację bez dużego zamieszania i bałaganu! Szybkowary to doskonałe rozwiązanie do kuchni. Wszystko gotujemy w jednym miejscu i nie wyciągamy pozostałych garnków, garnuszków i pojemników, by zorganizować posiłek! Oszczędzamy też energię i czas potrzebny do przygotowania jedzenia. Rewelacja! Co warto wiedzieć o szybkowarach? Sprawdźcie to poniżej!

Szybkowary - nieoceniona pomoc w przygotowaniu smacznych potraw


Szybkowar należy do tych sprzętów kuchennych, które zdecydowanie ułatwiają przygotowywanie pysznych dań i pozwalają zaoszczędzić czas, który można poświęcić na dekorację stołu i zadbać o estetykę podawanych dań. Jego praca polega na gotowaniu pod wysokim ciśnieniem, a co za tym idzie - czynność ta staje się bardziej energooszczędna. Dzięki tej metodzie można skrócić przygotowanie potrawy nawet o 70% nakładu czasu. Dobre funkcjonowanie szybkowaru zapewnia szczelnie zamykana pokrywa, która zatrzymuje powietrze w garnku, co przy wzroście temperatury tworzy wewnątrz wysokie ciśnienie. Cała procedura ma na celu uzyskanie potraw lepszej jakości, ponieważ właściwości odżywcze składników pozostają w zamkniętym obiegu. Szybkowary posiadają kominki, którymi ulatnia się nadmiar pary, jednak nie wpływa to na jakość potraw, ale jest konieczne aby naczynie nie rozerwało się pod wpływem silnego ciśnienia. Urządzenie nie absorbuje zapachów, dlatego bez obaw można przygotowywać w nim zróżnicowane dania.


Co wziąć pod uwagę kupując szybkowar?


Większa część szybkowarów przeznaczona jest do każdej kuchenki, można wykorzystywać go na kuchenkach gazowych, płytach ceramicznych lub indukcyjnych. Dostępne w naszym sklepie internetowym jest również szybkowar elektryczny, który ma więcej możliwości. Urządzenia posiadają dodatkowe programy gotowania, smażenia czy duszenia, których nie da się osiągnąć w tradycyjnym szybkowarze. Dodatkowym atutem elektrycznego szybkowaru jest to, że można wykorzystać go nawet wtedy, kiedy brak jest dostępu do kuchenki. Przy wyborze odpowiedniego sprzętu warto wziąć pod uwagę dodatkowe opcje jakie on oferuje. Wyposażenie w postaci możliwości regulowania temperatury, minutnika, dodatkowe wkłady i sitka, wewnętrzna podziałka na wodę lub płyny sprawiają, że produkt staje się atrakcyjniejszy. Warto również zorientować się i wybrać między typem regulatora: klasyczny lub sprężynowy. W ich kwestii należy wziąć pod uwagę to, czy można go demontować i sprawdzić jego drożność. Trzeba zwrócić również uwagę na wielkość i pojemność urządzenia, która będzie odpowiadała potrzebom gospodarstwa domowego.


Jak dbać o szybkowary?


Bardzo ważną kwestią jest odpowiednie czyszczenie szybkowaru. Zaniedbanie sprzętu może spowodować jego uszkodzenie, a zatkany zawór bezpieczeństwa może skutkować nawet wybuchem. Większość garnków, w których gotuje się pod ciśnieniem można myć w zmywarce (poza pokrywą, na której znajduje się uszczelka).W przypadku szybkowaru elektrycznego do mechanicznego mycia mogą nadawać się jedynie niektóre elementy. Trzeba dbać również o uszczelkę pokrywy. Od czasu do czasu warto przyjrzeć się czy nie posiada ona ubytków, które osłabiłyby działanie urządzenia, a po roku użytkowania warto wymienić ją na nową. Przed pierwszym użyciem sprzętu klasycznego lub elektrycznego warto dokładnie zapoznać się z jego instrukcją obsługi.