Woki

Woki, to głębokie patelnie, które doskonale nadają się do przyrządzania azjatyckich potraw, ale i nie tylko. Dzięki głębokiemu dnu, można bez problemu mieszać i przewracać wszystkie składniki, bez obaw o to, że wypadną one poza patelnię. Większość patelni typu wok wykonanych jest z żeliwa, dzięki czemu są one trwałe i w zasadzie niezniszczalne. Żeliwne woki doskonale przewodzą temperaturę, a przygotowywane w nich dania mają fantastyczny smak. Na jakie woki warto się zdecydować? Co jeszcze wyróżnia ten rodzaj patelni? Dodatkowe informacje znajdziesz poniżej!

zobacz wiecej » zobacz mniej »

Wok jako doskonałe naczynie do przygotowania orientalnych dań


Na wyposażeniu kuchni każdego miłośnika dań azjatyckich powinna znaleźć się idealna patelnia typu wok. Dzięki niej z łatwością przygotować można ulubioną chińszczyznę lub inną równie aromatyczną potrawę z kuchni orientalnej. Patelnie wok wykorzystuje się do przygotowania dań metodą stir-fry, czyli energiczne mieszanie i smażenie potraw na wysokim ogniu. Oczywiście z powodzeniem można wykorzystywać ją również do smażenia na głębokim oleju, duszenia czy gotowania składników w wodzie. Czym wyróżniają się woki? Jego klasyczna odmiana to całkowicie zaokrąglone tworzywo, dzięki któremu temperatura doskonale rozchodzi się po całym naczyniu. Najczęściej występuje w kształcie stożka z lekko płaskim dnem, dzięki któremu można używać go również na kuchenkach ceramicznych lub indukcyjnych. Wyposażony jest zazwyczaj w uchwyty po obu stronach bądź w długą rączkę. Posiada wysokie brzegi, dzięki którym podczas intensywnego mieszania składniki nie wypadają poza naczynie.
 

Jaki wok najlepiej sprawdzi się w kuchni?


Szeroki wybór woków w asortymencie SuperWnetrze pozwoli wybrać odpowiednie naczynie, z którego będzie można korzystać z powodzeniem przez długie lata. Uznani producenci akcesoriów kuchennych tacy jak: Fissler, de Buyer, Fl1 czy Revol są gwarancją trwałego i solidnego wykonania. Patelnie różnią się przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Wok żeliwny doskonale akumuluje temperaturę, jest bardzo odporny na zarysowania lub odkształcenia. Wok stalowy doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu potrawa podgrzewa się równomiernie unikając tym samym przypalenia składników. Dobrym wyborem są również patelnie wok, które posiadają w zestawie pokrywkę, dzięki której można przygotować więcej smacznych dań, doskonale sprawdzi się do duszenia potraw. W ofercie SuperWnetrze znajdują się również woki w wieloelementowych zestawach, na przykład z dodatkowymi szczypcami, rusztem czy drewnianymi pałeczkami. 
 

Jak dbać o patelnie typu wok?


Należy pamiętać, że nie tylko woki, ale również innego rodzaju patelnie należy impregnować, z pewnością przedłuży to ich żywotność, przede wszystkim jeśli chodzi o żeliwne woki. Przed pierwszym użyciem żeliwny wok należy umyć gorącą wodą z płynem i zakonserwować. Warto pamiętać, że płyn do naczyń można zastosować tylko za pierwszym razem, następne mycia powinno wykonywać się samą gąbką z wodą. Patelnie wok należy po umyciu i wysuszeniu papierowym ręcznikiem (nie powinno się zostawiać patelni zalanej wodą na dłużej) rozgrzać na dużym ogniu i poczekać chwilę aż woda całkiem wyparuje, następnie jak tylko lekko przestygnie nanieść na powłokę cieniutką warstwę oleju jadalnego i podgrzać patelnię ponownie. Podczas tych czynności warto zostawić otwarte okno w kuchni i włączyć okap, ponieważ impregnowany wok będzie wydzielał sporo dymu. Cały proces najlepiej jest powtórzyć dwa, trzy razy. Z czasem powierzchnia woka będzie coraz lepiej zabezpieczona dzięki kolejnym warstwom oleju, co będzie miało bardzo dobry wpływ na nieprzywieralność powłoki.