Przekąski imprezowe - trendy Sylwestrowe 2018

Autor: Ola Wieloch 2018/12/19

W tym roku to Wy zamierzacie urządzić huczne, sylwestrowe przyjęcie? Na pewno przydadzą się Wam nowe, ciekawe przepisy na domowe przekąski, które oczarują Waszych gości. Wybraliśmy dla Was kilka pysznych i niezawodnych smakołyków. Gwarantujemy, że przekąski zrobią ogromne wrażenie i znikną w mgnieniu oka ze stołu. Oto i one - zapraszamy do czytania!

Mini kanapeczki z mozzarellą

Jest to tak prosta przekąska, że podawanie długiego i obszernego przepisu tutaj nie ma racji bytu. Do ich wykonania potrzebujecie paczki podłużnych krakersów (lub kilku paczek, jeśli zapraszacie dużą liczbę gości), kulki (ek) mozzarelli w zalewie, pomidorki koktajlowe oraz odrobinę oliwy extra vergine. Oprócz tego, zaopatrzcie się również w kilka przypraw: bazylię, płatki chili, sól i pieprz. Krakersy rozłóżcie na ładnej tacy lub desce, połóżcie na nich plasterki mozzarelli oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i skropcie lekko oliwą. Na wierzch połóżcie listki bazylii i dodajcie szczyptę przypraw. Będzie prosto, smacznie i elegancko! P.S zamiast krakersów możecie użyć także lekko przypieczonej w piekarniku bagietki. Smacznego!

Rolada szpinakowa

To świetna przekąska, która mocno ożywi sylwestrowy stół swoją intensywną zielenią. Składa się z samych pyszności, jest puszyta i wyrazista w smaku. Po prostu pycha! Jak ją przygotować? Oto przepis!

Potrzebujecie:

- 4 jajka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g serka śmietankowego z chrzanem
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- czarny sezam
- sól, pieprz

Szpinak podsmaż na patelni i dodaj do niego wyciśnięty czosnek. Przypraw do smaku sólą i pieprzem. Odłóż do wystygnięcia. Następnie wymieszaj szpinak z żółtkami jajek, mąką oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek. Gotową masę przełóż do sporej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć około 1,5 - 2 cm wysokości). Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz około 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź (powinno być ono plastyczne). Upieczony placek posmaruj serkiem, dodaj sezam oraz plasterki łososia skropionego odrobiną cytryny. Następnie zwijamy wszystko w roladę. Należy ją zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Roladę podajemy pokrojoną w plastry. Mniam!

Guacamole

Nie oszukujmy się. Możemy mówić, że nie jadamy chipsów i innych słonych przekąsek, ale jak jest okazja to większość z nas skusi się jednak na kilka sztuk. A może zamiast klasycznych chipsów, podać nachos z pysznym sosem guacamole? Jeśli jesteście za, podajemy ultra szybki przepis!

Przygotujcie:

- 3 dojrzałe awokado
- 1 pomidora
- 1 limonkę lub pół cytryny
- 1 czerwoną cebulkę
- połówkę papryczki chili lub ostrą paprykę w proszku
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku

Pomidora natnij, włóż do wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i pozbądź się nadmiaru wody na sitku. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Awokado (2-3 sztuki w zależności od wielkości) pokrój na pół i usuń pestkę. Miąższ wydrąż i włóż do miski. Dodaj pokrojne pomidory i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą widelca - w zależności od upodobań – na mniej lub bardziej jednolitą masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz drobno posiekaną papryczką chili. Całość udekoruj posiekaną natką kolendry. Gotowe!

Zupa meksykańska

Na rozgrzanie polecamy bogatą w składniki i intensywną w smaku zupę meksykańską. Jest to opcja wymagająca większego zaangażowania, ale dla chętnego nic trudnego! Jak ją przygotować? Łapcie przepis!

- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mielonej wołowiny
- 1 średnia marchewka
- 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
Przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i suszonego oregano, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki.

W dużym garnku, podgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej także starte ząbki czosnku. Odsuwamy podsmażone składniki na bok, dolewamy 2 łyżkę oliwy i zaczynamy dodawać mielone mięso. Całość mieszamy i wsypujemy przyprawy. Wrzucamy pokrojoną w małe plasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy potrawę na małym ogniu przez ok 20 minut. Następnie, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrywki 5 min. Wlewamy resztę gorącego bulionu, a także odcedzoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką ok. 25 minut. Jako dodatek, świetnie sprawdzi się tarty ser oraz posiekana kolendra. Goście będą zachwyceni!

Ciasto francuskie z camembertem

Wracamy do bardzo prostych przepisów! Dla fanów sera pleśniowego camembert, będzie to przekąska idealna. Jak przygotować chrupiące ciasto francuskie z niebiańskim camembertem? Sprawdźcie koniecznie!

Przygotujcie:
- opakowanie ciasta francuskiego (lub więcej, dla większej liczby gości)
- krążek (ki) sera camembert
- czarne lub zielone oliwki (jeśli lubicie, dajcie ich sporo)
- suszone pomidory (kilka sztuk)
- oregano i bazylia (suszone)

Ciasto francuskie kroimy na równe porcje, najlepiej na kwadraty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kroimy ser w paski, oliwki przekrajamy na pół lub na krążki, suszone pomidory w zależności od wielkości - na pół lub na ćwiartki. Na ciasto nakładamy pokrojone składniki i przyprawiamy wszystko oregano oraz bazylią. Można też dodać szczyptę pieprzu. Sól nie powinna być potrzebna - oliwki i ser są wystarczająco słone. Przekładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy nasze ciasto w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - aż do zbrązowienia i roztopienia sera. Pychotka!

Poprzedni artykuł Następny artykuł