Przekąski imprezowe - trendy Sylwestrowe 2018

Autor: Ola Wieloch 2018/12/19

W tym roku to Wy zamierzacie urządzić huczne, sylwestrowe przyjęcie? Na pewno przydadzą się Wam nowe, ciekawe przepisy na domowe przekąski, które oczarują Waszych gości. Wybraliśmy dla Was kilka pysznych i niezawodnych smakołyków. Gwarantujemy, że przekąski zrobią ogromne wrażenie i znikną w mgnieniu oka ze stołu. Oto i one - zapraszamy do czytania!

Mini kanapeczki z mozzarellą

Jest to tak prosta przekąska, że podawanie długiego i obszernego przepisu tutaj nie ma racji bytu. Do ich wykonania potrzebujecie paczki podłużnych krakersów (lub kilku paczek, jeśli zapraszacie dużą liczbę gości), kulki (ek) mozzarelli w zalewie, pomidorki koktajlowe oraz odrobinę oliwy extra vergine. Oprócz tego, zaopatrzcie się również w kilka przypraw: bazylię, płatki chili, sól i pieprz. Krakersy rozłóżcie na ładnej tacy lub desce, połóżcie na nich plasterki mozzarelli oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i skropcie lekko oliwą. Na wierzch połóżcie listki bazylii i dodajcie szczyptę przypraw. Będzie prosto, smacznie i elegancko! P.S zamiast krakersów możecie użyć także lekko przypieczonej w piekarniku bagietki. Smacznego!

Rolada szpinakowa

To świetna przekąska, która mocno ożywi sylwestrowy stół swoją intensywną zielenią. Składa się z samych pyszności, jest puszyta i wyrazista w smaku. Po prostu pycha! Jak ją przygotować? Oto przepis!

Potrzebujecie:

- 4 jajka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g serka śmietankowego z chrzanem
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- czarny sezam
- sól, pieprz

Szpinak podsmaż na patelni i dodaj do niego wyciśnięty czosnek. Przypraw do smaku sólą i pieprzem. Odłóż do wystygnięcia. Następnie wymieszaj szpinak z żółtkami jajek, mąką oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek. Gotową masę przełóż do sporej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć około 1,5 - 2 cm wysokości). Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz około 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź (powinno być ono plastyczne). Upieczony placek posmaruj serkiem, dodaj sezam oraz plasterki łososia skropionego odrobiną cytryny. Następnie zwijamy wszystko w roladę. Należy ją zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Roladę podajemy pokrojoną w plastry. Mniam!

Guacamole

Nie oszukujmy się. Możemy mówić, że nie jadamy chipsów i innych słonych przekąsek, ale jak jest okazja to większość z nas skusi się jednak na kilka sztuk. A może zamiast klasycznych chipsów, podać nachos z pysznym sosem guacamole? Jeśli jesteście za, podajemy ultra szybki przepis!

Przygotujcie:

- 3 dojrzałe awokado
- 1 pomidora
- 1 limonkę lub pół cytryny
- 1 czerwoną cebulkę
- połówkę papryczki chili lub ostrą paprykę w proszku
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku

Pomidora natnij, włóż do wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i pozbądź się nadmiaru wody na sitku. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Awokado (2-3 sztuki w zależności od wielkości) pokrój na pół i usuń pestkę. Miąższ wydrąż i włóż do miski. Dodaj pokrojne pomidory i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą widelca - w zależności od upodobań – na mniej lub bardziej jednolitą masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz drobno posiekaną papryczką chili. Całość udekoruj posiekaną natką kolendry. Gotowe!

Zupa meksykańska

Na rozgrzanie polecamy bogatą w składniki i intensywną w smaku zupę meksykańską. Jest to opcja wymagająca większego zaangażowania, ale dla chętnego nic trudnego! Jak ją przygotować? Łapcie przepis!

- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mielonej wołowiny
- 1 średnia marchewka
- 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
Przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i suszonego oregano, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki.

W dużym garnku, podgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej także starte ząbki czosnku. Odsuwamy podsmażone składniki na bok, dolewamy 2 łyżkę oliwy i zaczynamy dodawać mielone mięso. Całość mieszamy i wsypujemy przyprawy. Wrzucamy pokrojoną w małe plasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy potrawę na małym ogniu przez ok 20 minut. Następnie, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrywki 5 min. Wlewamy resztę gorącego bulionu, a także odcedzoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką ok. 25 minut. Jako dodatek, świetnie sprawdzi się tarty ser oraz posiekana kolendra. Goście będą zachwyceni!

Ciasto francuskie z camembertem

Wracamy do bardzo prostych przepisów! Dla fanów sera pleśniowego camembert, będzie to przekąska idealna. Jak przygotować chrupiące ciasto francuskie z niebiańskim camembertem? Sprawdźcie koniecznie!

Przygotujcie:
- opakowanie ciasta francuskiego (lub więcej, dla większej liczby gości)
- krążek (ki) sera camembert
- czarne lub zielone oliwki (jeśli lubicie, dajcie ich sporo)
- suszone pomidory (kilka sztuk)
- oregano i bazylia (suszone)

Ciasto francuskie kroimy na równe porcje, najlepiej na kwadraty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kroimy ser w paski, oliwki przekrajamy na pół lub na krążki, suszone pomidory w zależności od wielkości - na pół lub na ćwiartki. Na ciasto nakładamy pokrojone składniki i przyprawiamy wszystko oregano oraz bazylią. Można też dodać szczyptę pieprzu. Sól nie powinna być potrzebna - oliwki i ser są wystarczająco słone. Przekładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy nasze ciasto w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - aż do zbrązowienia i roztopienia sera. Pychotka!

Poprzedni artykuł Następny artykuł
  • Jak zrobić lemoniadę? Jak zrobić lemoniadę?

    Nie wiesz jak przygotować lemoniadę na nadchodzące upalne dni? Przygotowaliśmy kilka wariantów abyś mógł zaskoczyć swoich znajomych i zaserwować im przepyszną lemoniadę!

    2024/05/08 Czytaj dalej
  •  Jak uprawiać i dbać o warzywa w szklarni? Jak uprawiać i dbać o warzywa w szklarni?

    Nie wiesz jak uprawiać i dbać o warzywa w szklarni? Zapraszamy do naszego bloga który odpowie na każde twoje pytanie i sprawi ze pokochasz sadzić swoje ulubione warzywa i owoce w szklarni.

    2024/05/02 Czytaj dalej
  •  Jak zrobić kawę mrożoną? Jak zrobić kawę mrożoną?

    Nie wiesz jka wykonać doskonałą kawe mrożona na zbliżające się letnie upale dni? Przedstawiamy nasz przepis na najlepszą kawę mrożoną którą możesz wykonać w mniej niż 10 minut! Koniecznie zajrzyj do naszych szklanek termicznych które jeszcze bardziej umil

    2024/04/24 Czytaj dalej
  • Jak przygotować przyjęcie w ogrodzie ? Jak przygotować przyjęcie w ogrodzie ?

    Nie wiesz jak przygotować przyjęcie w ogrodzie aby twoi goście byli zachwyceni? Sprawdź nasze rady i spraw aby twoje przyjęcie było zapamiętane na długo!

    2024/04/10 Czytaj dalej
  • Jakie prace ogrodowe wykonywać w kwietniu? Jakie prace ogrodowe wykonywać w kwietniu?

    Nie wiesz jakie prace ogrodowe wykonywać na wiosne? Czy to odpowiedni czas na przygowanie ogrodu ? W naszym blogu dowiesz się jakie prace najlepiej wykonać na wiosne oraz podpowiemy jak prawidłowo dbać o ogród jak i o swój azyl zwany balkonem lub tarasem

    2024/04/03 Czytaj dalej