Whisky - szlachetny trunek nie tylko dla koneserów

Autor: Ola Wieloch 2018/10/25

Whisky – z gaelickiego: uisge beatha – woda życia. Jest to trunek, który powstaje dzięki procesowi podwójnej destylacji zacieru ze słodu jęczmiennego. Dojrzewa on w drewnianych, najczęściej dębowych beczkach przez okres wynoszący co najmniej 3 lata. Whisky kojarzy się głównie z krajami anglosaskimi takimi jak Szkocja, Irlandia czy Stany Zjednoczone. Najprawdpodobniej pochodzi z Irlandii i początkowo używana była w VII wieku przez Iryjskich mnichów wyłącznie do celów leczniczych. Z kolei według innych podań, whisky miała zostać wynaleziona przez św. Patryka. Historia whisky jest bardzo długa, zawiła i sięga naprawdę wczesnych czasów, dlatego z pewnością warto ją zgłębić. My postaramy się powiedzieć Wam coś o współczesnych akcesoriach do serwowania i degustacji whisky oraz jej rodzajach!

Ekskluzywne szklanki do whisky z kamieniami chłodzącymi

Gatunki whisky

Whisky powstaje w wielu rejonach świata, a do jej produkcji wykorzystuje się często odmienne metody jak i standardy jakości, warto więc chociaż w niewielkim stopniu rozeznać się pod kątem jej gatunków. Biorąc pod uwagę kraj pochodzenia whisky możemy dokonać między innymi podziału na:

Szkockie (niekiedy uważane za odmienny rodzaju alkoholu: "Scotch") – powstają wyłącznie w Szkocji. Produkowane w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub stanowiące mieszankę z innych zbóż (blended). Dojrzewają we wcześniej używanych, dębowych beczkach co najmniej przez okres trzech lat. Najbardziej popularne gatunki single malt whisky: Laphroaig, Ardbeg, the Balvenie, Glenmorangie, Glenfiddich. Z kolei najsłynniejsze blendy to: Grant's, Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal.

Amerykańskie – produkowane jedynie w USA. Powstają z kukurydzy, żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. Dojrzewają w nowych, dębowych beczkach przez przynajmniej 2 lata. Można je podzielić na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee) oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania). Popularne gatunki: Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's.

Irlandzkie – powstają w Irlandii wyłącznie z jęczmienia oraz słodu jęczmiennego i dojrzewają przez co najmniej trzy lata. W odróżnieniu od szkockiej whisky, w Irlandii whiskey ulega trzykrotnej destylacji. Rynek irlandzkiej whiskey dominuje obecnie Irish Distillers (marki: Jameson, Powers, Tullamore Dew, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy), wywodzący się z francuskiego koncernu gorzelniczego Pernod Ricard SA. Jest jednak sporo mniejszych producentów jak chociażby, Kilbeggan czy Tylconell.


Japońskie – produkowane od 1924 roku. Whisky pochodząca z  Japonii idzie śladami produkcji szkockiej whisky, a nie irlandzkiej czy też amerykańskiej. Dwie najbardziej rozpoznawalne marki to: Nikka, Yamazaki (Suntory). Japońska whisky nie posiada może wielowiekowej tradycji destylacji, ale obecnie cieszy się coraz większym uznaniem. W japońskich destylarniach dominują zdecydowanie blendy.

Nowoczesne szklanki do whisky

Z czym pić whisky?

Styl spożywania whisky to bardzo często temat gorących sporów i kłótni. Dla jednych picie whisky z colą to profanacja, drugim whisky bez dodatków średnio smakuje. Bądźmy jednak wyrozumiali i niech każdy cieszy się jej smakiem na swój sposób. Jeśli należycie do smakoszy czystej, niczym nieskalanej whisky to polecamy po prostu zasiąść do niej w ciszy, spokoju, przelewając jej wybraną ilość do ulubionej szklaneczki! Osobom dopiero odkrywającym jej walory, proponujemy stopniowe przyzwyczajanie się do whisky. Możemy więc próbować połączeń z colą (oczywiście w proporcjach niezabijających całkowicie szlachetności whisky) lub uwaga - sokiem jabłkowym! Tak, sok jabłkowy fajnie komponuje się z whisky. Dobrze maskuje posmak alkoholu, ale w odpowiednich proporcjach przyjemnie łączy oba smaki. Te dwie kompozycje świetnie sprawdzą się na początku "podróży" z whisky. Do lekkiego rozcieńczenia mocnego smaku whisky nadaje się również niegazowana woda. Należy ją dolać w niewielkich ilościach lub wrzucić 1-2 kostki lodu. Uzyskamy wtedy lżejszy posmak trunku, a przy okazji nieco ją schłodzimy. Ilu ludzi, tyle metod picia whisky. Liczy się natomiast to, żeby każdy odnalazł tę idealną dla siebie i mógł delektować się spożywaniem dobrego trunku!

Ładna szklanka do whisky

Szklanki do whisky

Szklanki są niezbędnym akcesorium do serwowania whisky. Do degustacji wykorzystywane są również specjalne kieliszki, jednak do domowego delektowania się whisky wystarczą nam przeznaczone do niej szklaneczki. Ich wybór jest naprawdę ogromny! Od klasycznych, gładkich szklanek, po designerskie i innowacyjne. Jednym z takich imponujących rozwiązań są bujające się szklanki do whisky marki Sagaform. Nie tylko doskonale prezentują alkohol, lecz robią naprawdę ogromne wrażenie. Wystarczy lekko dotknąć szklankę by zaczęła się ona kołysać na wszystkie strony. Co ważne, ruchy te nie powodują wylewania się trunku. Szklanki Sagaform są więc idealnym sposobem na serwowanie whisky podczas imprez w gronie znajomych. Będą również rewelacyjnym prezentem dla smakosza whisky. Kolejną, ciekawą propozycją jest zestaw do degustacji marki Peugeot. W jego skład wchodzi wysokiej jakości szklanka o subtelnym kształcie, do której dołączono wkład chłodzący oraz elegancką podkładkę. Całość zapakowana jest w ozdobną tubę, dzięki czemu komplet możemy wręczyć bliskiej osobie. W naszym sklepie znajdziecie wiele więcej świetnych szklanek do whisky, które umilą Wam sączenie tego wybornego trunku.

Bujające się szklanki do whisky

Karafki do whisky

Whisky przechowywać możemy zarówno w butelkach jak i w eleganckich karafkach. Jeśli butelka prezentuje się elegancko i dostojnie, nie ma konieczności jej przelewania - wszak liczy się jej zawartość. Karafki mają jednak swój urok, a dodatkowo razem ze szklaneczkami możemy stworzyć piękny komplet, który zachęci nas do degustacji pojedynczego drinka. Karafki do whisky wykonywane są w przeróżnym designie, dlatego jesteśmy w stanie dopasować ją do pozostałych akcesoriów wedle naszych upodobań. Ważnym kryterium jest to by była ona wykonana z dobrej jakości, grubego szkła przez co nie tylko będzie trwalsza, lecz także wybornie będzie się prezentować. Szczególnie ciekawą i wyróżniającą się kolekcję karafek do whisky posiada marka Schott Zwiesel, której akcesoria do serwowania alkoholu są rozpoznawalne i bardzo często wybierane przez klientów.

Elegancka karafka na whisky

Kostki chłodzące

Jeśli nie chcemy rozcieńczać szlachetnego smaku whisky, do szklaneczki możemy wrzucić specjalne kostki chłodzące. Mogą być one wykonane z różnych materiałów. Znaleźć możemy te metalowe, plastikowe lub wykonane z prawdziwego kamienia - na przykład granitu. Najlepszym rozwiązaniem według nas są kamienie, które nie wchodzą w reakcję z alkoholem i nie zmieniają jego smaku. Ich dużym atutem jest również elegancki wygląd. Whisky otaczająca granitowe kamienie będzie wyglądać jeszcze bardziej szlachetnie i wytwornie. Kostki chłodzące możecie zakupić osobno jak i dobrane w komplecie ze szklankami. Taki komplet będzie stanowił świetny prezent dla wielbicieli whisky!

Kamienie chłodzące do whisky

Poprzedni artykuł Następny artykuł