Domowe ciasteczka - poczuj magię świąt już teraz!

Autor: Ola Wieloch 2018/11/29

Ciasteczka korzenne to bardzo popularna forma łakoci serwowana podczas świątecznego, zimowego okresu. Aromatyczne przyprawy, różnorodne kształty i cukrowe ozdoby sprawiają, że ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Pieczenie ciasteczek, ciast i innych smakołyków to nie tylko wzbogacanie świątecznego stołu, lecz także świetna zabawa i możliwość spędzenia dodatkowego czasu z najbliższymi przy dekorowaniu czy zawieszaniu słodkości na choince. Jak przygotować pyszne, pachnące świętami ciasteczka i co będzie Wam potrzebne? O tym już za chwilkę!

Foremki i wykrawacze

Do upieczenia smakowitych ciasteczek niezbędne są oczywiście foremki i wykrawacze. Do wyboru mamy wiele przeróżnych kształtów! Od tych w formie choinki, gwiazdek po wesołe ludziki i aniołki. Dzięki ciekawym i niebanalnym wzorom, ciasteczka będą kusić na stole, a zawieszone na choince pięknie się prezentować. Foremki mogą być wykonane z plastiku, silikonu lub z metalu. Dostępne są zarówno w pojedynczych sztukach jak i zestawach, dzięki czemu bez problemu możemy się zdecydować na którąś z tych opcji.

Foremki metalowe

Metalowe foremki lub tzw. wykrawacze wykonane są najczęściej ze stali lub aluminium, a ich oferta jest największa i najbardziej dostępna. Ostre krawędzie foremek z łatwością wykroją odpowiedni kształt w cieście, dzięki czemu szybko i sprawnie przygotujemy całą masę ciastek do upieczenia. Jeśli zdecydujemy się na zakup tego typu foremek, to lepiej wybrać te ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Będą one bardziej wytrzymałe, odporne na zniszczenia i nie zardzewieją. Foremki aluminiowe są dużo bardziej podatne na odkształcenia i korozję.

Foremki silikonowe

Foremki silikonowe to bardzo ciekawe rozwiązanie. Z reguły są one w jednym płacie i umożliwiają przygotowanie ciasteczek za jednym zamachem. Nadają się również do przyrządzania smakowitych czekoladek, więc nie koniecznie musimy o nich zapomnieć zaraz po świętach. Silikon to materiał bezpieczny zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach, dlatego możemy bez obaw go używać do domowych wypieków. Dzięki temu, że silikon jest elastyczny z łatwością przygotujemy w nim nawet biszkoptowe ciasteczka. Formy silikonowe są proste w utrzymaniu w czystości i bardzo trwałe, dlatego posłużą nam świetnie przez długi czas. Ich dużym atutem jest również duża różnorodność wzorów - nie musimy koniecznie piec gwiazdek czy choinek!

Foremki plastikowe

Foremki plastikowe to zaraz po metalowych, najbardziej popularne produkty do przygotowywania ciastek. Jeśli planujemy piec słodkości z dziećmi, będą one na pewno bardziej bezpieczną opcją niż foremki metalowe. Występują w różnorodnych wariantach, dzięki czemu pozwolą na przygotowanie całej gamy świątecznych ciasteczek. Ich malutkim minusem może być to, że nie są aż tak ostre, dlatego do wykrojenia kształtu będzie potrzebne ciutek więcej siły. Nie musimy się jednak martwić o zabrudzenia i uszkodzenia. Foremki plastikowe bardzo szybko umyjemy, a tworzywo sprawdzi się dobrze przez wiele lat.

Dekorowanie ciasteczek

Jednym z końcowych etapów tworzenia świątecznych ciasteczek jest ich dekorowanie. Kolorowy lub biały lukier to doskonały pomysł na wykończenie domowych wypieków. Do dekoracji sprawdzi się również roztopiona czekolada, cukrowe koraliki czy posypki. Lukier nałożymy na przykład, dzięki praktycznym pisakom lub poprzez specjalne szablony. Dzięki cukierniczym gadżetom w prosty sposób nasze ciasteczka zyskają świątecznego charakteru i jeszcze lepszego smaku!

Przepis na ciasteczka świąteczne

Składniki na ciasteczka (z tych propocji wyjdzie około 50):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 170 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu

Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną przesiewamy do jednej miski. Dodajemy następnie cynamon i korzenną przyprawę. Wymieszajmy wszystkie składniki dokładnie. Do miski dokładamy posiekane nożem masło. Wrzucamy następnie jajko, łyżkę miodu i zaczynamy zagniatać ciasto. Kiedy ciasto ma dobrą formę, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Stolnicę lekko prószymy mąką i zaczynamy wałkować ciasto (grubość wedle uznania). Za pomocą foremek wycinamy odpowiednie kształty ciasteczek. Przekładamy ciastka na blaszkęPiec na blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnujmy dokładnie nasz wypiek, gdyż dokładny czas uzależniony jest od grubości ciasta. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce. Ciasteczka możemy ozdobić lukrem lub innymi dekoracjami. Smacznego!

Poprzedni artykuł Następny artykuł
  • Przepis na chłodnik Litewski! Przepis na chłodnik Litewski!

    Gdy temperatura rośnie, a słońce zagląda do kuchni, czas na prawdziwą klasykę w letnim wydaniu – chłodnik! Nasza autorska wersja chłodnika litewskiego to połączenie świeżości botwinki, chrupiących warzyw i kremowej bazy jogurtowo-kefirowej!

    2025/05/14 Czytaj dalej
  • Jak wygodnie suszyć ręczniki w małej łazience- Poradnik funkcji! Jak wygodnie suszyć ręczniki w małej łazience- Poradnik funkcji!

    Masz małą łazienkę i ciągle brakuje Ci miejsca na suszenie ręczników? Sprawdź nasze sprytne rozwiązania, które pozwolą Ci wygodnie i estetycznie zagospodarować przestrzeń – bez chaosu i rozwieszania ręczników „gdzie się da”.

    2025/05/13 Czytaj dalej
  • Wiosna rozgościła się na dobre, a majówkowe planowanie czas zacząć Wiosna rozgościła się na dobre, a majówkowe planowanie czas zacząć

    Maj to doskonały moment, by przenieść codzienność do ogrodu – tam, gdzie zieleń koi zmysły, a zapach grillowanych potraw unosi się w powietrzu. Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami wszystko budzi się do życia – również nasza potrzeba odpoczynku i wspólnych c

    2025/05/08 Czytaj dalej
  • Jak przygotować ogród na majówkę? Jak przygotować ogród na majówkę?

    Wiosna rozkwita w pełni, a majówka zbliża się wielkimi krokami. Dla wielu to ulubiony czas na odpoczynek wśród zieleni, wspólne grillowanie i radosne chwile z rodziną. Jeśli chcesz, by Twój ogród zachwycał podczas tych dni– mamy dla Ciebie garść pomysłów!

    2025/04/24 Czytaj dalej
  • Który wybrać nóż? Który wybrać nóż?

    Jeśli choć raz zdarzyło Ci się walczyć z pomidorem, który zamiast dać się pokroić, zmienił się w przecier – to znak, że czas przyjrzeć się jakie noże kuchenne naprawdę warto mieć w domu. Dziś porównujemy tańszy, ceramiczny nóż szefa kuchni z profesjonalny

    2025/04/09 Czytaj dalej