Ostrzałka do noży kuchennych

Niezbędny dodatek w kuchni - ostrzałka do noży.

Ostrzałki do noży to od stuleci jeden z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Ostrze eksploatowane nawet w małym stopniu po pewnym czasie tępi się i psuje przyjemność z przygotowywania posiłków. By uniknąć negatywnych wrażeń i zmaksymalizować zadowolenie z gotowania sięgnij po ostrzałki do noży Fiskars. Dzięki tym małym arcydziełom naostrzysz nawet najbardziej stępione i zaniedbane noże.

Jak wybrać ostrzałkę do noży?

Przy wyborze tak ważnego akcesoria musisz zwrócić uwagę na to, by ostrzałka do noży była wykonana z materiału twardszego niż ostrzony nóż. Jeśli nie wiesz do końca, jaką grubość ma Twój nóz, poradź się naszych ekspertów lub sięgnij po uniwersalną ostrzałkę diamentową. Sprawdzi się ona do wszelkiego rodzaju noży. Ceramiczne, ze stali nierdzewnej - dzięki tej ostrzałce nawet najbardziej wymagające noże wyostrzysz w kilka chwil.

Jak ostrzyć nóż kuchenny?

Ostrzenie noża to czynność podstawowa przy dbaniu o swoje ostrza. Zalecane jest ostrzenie każdego z nich codziennie lub przed każdym użyciem. Nawet delikatne ostrzenie przed krojeniem sprawi, że potrawy przygotujesz z niespotykaną dotąd satysfakcją. Nóż najszybciej i najskuteczniej naostrzysz, trzymając ostrze pod kątem około 20 stopni. Lekko przyciśnij nóż i płynnymi ruchami przesuwaj z każdej strony. Powtórz czynność kilka razy. Prawidłowo wyostrzony nóż to podstawa zadowolenia i satysfakcji z gotowania. Dzięki naszym ostrzałkom do noży stanie się to niezwykle łatwe do osiągnięcia. Postaw na sprawdzone rozwiązania polecane przez szefów kuchni na całym świecie.