Czyszczenie grilla krok po kroku

2023/05/05

Sezon na grill

Nic tak nie zapowiada nadejścia lata, jak rozpalony grill. Niestety, nic nie psuje letniej imprezy szybciej niż grill, który się nie zapala, za dużo pali lub nierówno grilluje.

Zanim sezon naprawdę się rozgrzeje, poddaj grill corocznemu przeglądowi, korzystając z naszych wskazówek.

Konserwacja i czyszczenie grilla krok po kroku

1. Dokładnie wyczyść grill

Ruszt powinien być zawsze umyty, ponieważ zaschnięty tłuszcz, przypalone resztki czy pozostałości jedzenia to również źródło toksycznych związków i groźnych bakterii. Najlepsze są środki dedykowane tego typu urządzeniom, które dodatkowo nie spowodują korozji.

Jak czyścić grill od wewnątrz?

Wyszoruj na sucho pozostałości z rusztów, palników i powierzchni wewnętrznych za pomocą nierysującej gąbki lub nylonowej szczotki. Możesz nawet użyć płótna szmerglowego lub szczotki drucianej do wyczyszczenia części grilla z niepowlekanej stali lub żelaza. Następnie umyj powierzchnię płynem do naczyń i wodą, dobrze wypłukaj i dokładnie wysusz. Żeliwne lub metalowe ruszty warto naoliwić (chromowane lub ceramiczne ruszty tego nie wymagają). Można również wyczyścić grill octem: napełnij butelkę z rozpylaczem równymi częściami octu i wody, spryskaj wnętrze grilla, zamknij go i pozostaw na godzinę. Ruszt grilla wyczyścimy również sodą oczyszczoną lub połówką świeżej cebuli. Wystarczy potrzeć nią ciepłą kratkę, by pozbyć się brudu. Rozważ wymianę rusztów, jeśli są zardzewiałe lub odpryskują.

Jak czyścić grill od zewnątrz?

Powierzchnię ze stali nierdzewnej i emaliowanej za pomocą gąbki umyj ciepłą wodą z mydłem, a następnie wytrzyj do sucha (aby zapobiec powstawaniu smug na stali nierdzewnej, przetrzyj je na koniec czarno-białą gazetą.) Użyj farby w sprayu odpornej na wysoką temperaturę, aby pokryć odpryski na tych częściach grilla, które nie mają kontaktu z żywnością. Następnie wyszoruj ruszty szczotką do grilla lub kulką folii aluminiowej, ściśniętą między szczypcami.

W przypadku grilla gazowego pomoże wypalenie grilla, czyli piroliza. Nagrzewamy ruszt do 300 stopni Celsjusza przez około 20 minut, następnie obniżamy temperaturę i czyścimy ruszt. Można go pokryć olejem ryżowym w celu zabezpieczenia. Należy co jakiś czas przeprowadzić także konserwację palników.

Aby wyczyścić grill węglowy domowymi sposobami, przygotuj:

- pastę z sody oczyszczonej z wodą utlenioną i nasmaruj nią brudny ruszt, po kilku minutach spłucz wodą,

- użyj wody, octu i płynu do mycia naczyń, zetrzyj zabrudzenia za pomocą gąbki,

- zmieszaj sodę oczyszczoną z niewielką ilością wody, aby powstała pasta i szoruj nią brudne kratki, pomaga pocieranie ciepłego jeszcze rusztu cebulą.

2. Przeprowadź test szczelności gazu

Wykonaj kontrolę gazu — jest to niezbędne do bezpiecznego i wydajnego grillowania, zwłaszcza jeśli grill był nieużywany przez dłuższy czas. Przeprowadź test szczelności grilla. Pokryj regulator, zawory i węże wodą z mydłem, a następnie włącz zbiornik, aby zwiększyć ciśnienie w systemie. Szukaj bąbelków, które wskazują na ulatniający się gaz. Dokręć połączenia i spróbuj ponownie; jeśli nadal występuje wyciek, w razie potrzeby wymień węże lub zbiornik. Następnie, jeśli twój grill nie ma osłon pałąków, użyj szczotki do butelek, aby usunąć zanieczyszczenia lub gniazda owadów z rurek, które łączą gaz z palnikami.

Na koniec rozpal palniki bez założonych rusztów i poszukaj miejsc, które nie płoną równomiernie. Po ostygnięciu usuń wszelkie blokady w palnikach za pomocą spinacza do papieru.

3. Sprawdź poziom gazu w butli z propanem

Zalecamy posiadanie dwóch butli z gazem. Jedną w szafce grilla, drugą zapasową schowaną w wentylowanym miejscu. W ten sposób nawet jeżeli zabraknie Ci gazu w trakcie grillowania, masz druga zapasową butlę. Takie rozwiązanie daje również więcej czasu na wymianę butli na pełną.

4. Znajdź i napraw gorące punkty grilla

Ciepło jest świętym Graalem grillowania. Przed sezonem warto sprawdzić palniki. W tym celu przykryj ruszt kromkami białego chleba i włącz palniki na wysokie obroty na kilka minut. Odetnij płomień i odwróć plasterki, aby zobaczyć, który jest najbardziej opieczony. W ten sposób sprawdzisz, gdzie są gorące punkty na palnikach. Aby wyrównać ciepło, dodaj kratki z anodowanego na twardo aluminium, który jest doskonałym przewodnikiem.

Dekalog grillowania:

1. grill należy ustawić tak, by wydobywający się z niego dym nie przeszkadzał sąsiadom; warto zwrócić uwagę na kierunek wiatru

2. mięsa na steki nie można rozbijać, lecz należy pokroić je na kawałki odpowiedniej grubości i smażyć

3. wołowina lubi krótkie smażenie, zbyt długie sprawia, że mięso twardnieje

4. wołowinę należy traktować delikatnie. W tym przypadku bardzo ważne jest prawidłowe krojenie, a nóż musi być ostry, aby nie szarpać mięsa. Kroimy w poprzek włókien, żeby mięso było miękkie i soczyste. Jeśli mięso wołowe pokroimy wzdłuż włókien, będzie twarde i niezbyt smaczne

5. temperatura na ruszcie nie jest taka sama na całej jego powierzchni, w trakcie przygotowywania warto więc przesuwać mięso z miejsc gorętszych w chłodniejsze, znajdujące się przeważnie na obrzeżach grilla

6. przygotowując grillowe menu, zadbaj o wybór pozycji wegetariańskich

7. warzywa warto marynować i doprawiać po zgrillowaniu, a nie przed nim; niektóre warzywa, np. ziemniaki, wymagają wcześniejszego obgotowania

8. oprócz tradycyjnych mięs i najpopularniejszych warzyw na grillu dobrze sprawdzą się także owoce

9. mięso marynowane na mokro w marynatach solankowych zachowa więcej soczystości i smaku

10. nieumiejętne grillowanie, korzystanie z brudnego rusztu czy tłuszcz wyciekający z mięsa na żar znacząco zwiększają ilość szkodliwych i rakotwórczych substancji powstających w trakcie grillowania

Zobacz wyśmienite przepisy na dania z grilla>>>

Poprzedni artykuł Następny artykuł
  • Jak używać kiełkownicy? Jak używać kiełkownicy?

    Jeśli pragniesz cieszyć się zdrowymi i smacznymi kiełkami w zaciszu własnego domu, nie musisz być specjalistą od ogrodnictwa. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę nasion i specjalną kiełkownicę, by rozpocząć swoją przygodę z uprawą kiełków. Dzięki temu łatwe

    2024/03/04 Czytaj dalej
  • Jak zrobić wielkanocne porządki? Jak zrobić wielkanocne porządki?

    Wielkanoc to czas świętowania i spędzania czasu z rodziną, każdy z nas chce na ten czas przygotować się jak najlepiej aby święta spędzić w czystym i świeżym otoczeniu, jednak przy natłoku codziennych obowiązków może być to trudne do wykononania. Przygotow

    2024/02/29 Czytaj dalej
  • Jak zrobić babkę wielkanocną? Jak zrobić babkę wielkanocną?

    Wielkanoc to nie tylko czas kolorowych jajek, zajączków i wiosennych dekoracji. To również chwila, w której spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół, aby celebrować nie tylko wiarę, ale także tradycję i wspólne wartości.

    2024/02/15 Czytaj dalej
  • Jak zorganizować walentynki w domu? Jak zorganizować walentynki w domu?

    Święto zakochanych to wyjątkowy dzień pełen miłości! Serduszka, róże i czerwień jest wszechobecna. W tej zimnej porsze roku, warto się dodatkowo dogrzać i wspólnie, z drugą połówką dać się porwać walentynkowemu szaleństwu. Właśnie – masz już pomysł na Wal

    2024/01/24 Czytaj dalej
  • Jak upiec najlepsze pączki, faworki i oponki - PRZEPISY Jak upiec najlepsze pączki, faworki i oponki - PRZEPISY

    Nie wiesz jaki wypiek będzie najlepszy na tłusty czwartek? Zainspiruj się naszym blogiem i spraw aby ten dział stał się wyjątkowy i pyszny!

    2024/01/23 Czytaj dalej