Jak układać żywność w lodówce?

2023/01/31

W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton, na świecie aż 1,3 mld ton wyprodukowanej żywności rocznie (dane ONZ). Wystarczyłoby uratować 1/4 tego, co marnujemy, aby wykarmić wszystkich głodujących na świecie. Co sekundę wyrzucamy 184 bochenki chleba!

Szokujące dane, zmuszające do zastanowienia i szukania rozwiązań. Jednym z pomysłów jest ograniczenie konsumpcyjnego stylu życia, między innymi za pomocą filozofii zero waste. Jej głównym założeniem jest ograniczenie marnowania żywności i odzieży. Jak wygląda zero waste od kuchni?

Jak przechowywać żywność, by oszczędnie i optymalnie nią gospodarować?

 

Zero waste - pomysły na oszczędzanie w kuchni

Ograniczenie konsumpcyjnego stylu życia to ogólnoświatowy trend, którego celem jest dotarcie do świadomości ludzi z jednym przesłaniem – „obudźmy się, zanim będzie za późno”.  Zanim kupimy kolejny gadżet/ciuch/zabawkę, wymienimy telefon, laptop, tv, samochód na nowszy/lepszy/ładniejszy, zadajmy sobie pytanie – „po co mi to”? W trend ten wpisuje się filozofia zero waste/no waste (nie marnuj) i less waste (marnuj mniej). Jej celem jest ograniczenie marnowania produktów, przede wszystkim jedzenia i odzieży poprzez oszczędne i optymalne nimi gospodarowanie.

Idea szczytna. Jak wprowadzić ją w życie? Wymaga to przecież niemałego wysiłku, a naszym celem jest ułatwianie sobie codziennego funkcjonowania. Na początek możemy zacząć od less waste, aby nie zmieniać swojego życia o 180 stopni z dnia na dzień

LESS WASTE: 

  • przemyślane decyzje zakupowe

  • wykorzystanie resztek

  • ograniczenie konsumpcyjnego stylu życia

 ZERO WASTE: 

  • refuse – odmawiaj

  • repair – naprawiaj

  • reuse – użyj ponownie

  • recycle – recyklinguj

  • reduce – redukuj

  • rot - kompostuj

Jak ograniczyć marnotrawienie żywności ? - najlepsze pomysły Zero Waste 

1)Zaplanuj zakupy

Planowanie posiłków i przekąsek na początku tygodnia może pomóc w utrzymaniu celów zdrowego odżywiania i faktycznym zużyciu całej żywności w lodówce. Zacznij od kupowania tylko tego, co możesz zjeść w ciągu tygodnia. Zaplanuj posiłki, zrób listę i zabierz ją ze sobą do sklepu. 

2)Myśl globalnie 

Kupuj lokalnie Kupuj sezonową żywność (zwłaszcza warzywa i owoce) od lokalnych producentów na targowiskach. Produkty są często zbierane dzień wcześniej, a nawet rano w dniu targowym, co oznacza, że dłużej przetrwają w lodówce, jeśli będą odpowiednio przechowywane. Oprócz świeżych warzyw na talerzu zyskasz satysfakcję z wsparcia polskich ro, zamiast pomnażania zysków światowych koncernów.

3)Korzystaj z kooperatyw spożywczych

Kooperatywy spożywcze to grupowe zakupy bezpośrednio u rolnika z pominięciem pośredników w łańcuchu dostaw żywności. Celem jest pozyskanie żywności – zdrowej i jak najlepszej jakości – w możliwie niskich cenach. Takie zaopatrywanie się w jedzenie to nie tylko sposób na ekologiczne zakupy, ale również oszczędność    w domowym budżecie. Omijając pośredników i kupując bezpośrednio u rolników, możemy negocjować niższe ceny – towar od rolnika lub z giełdy rolnej jest nawet o połowę tańszy niż w sklepie. Istotne jest również to, że w przeciwieństwie do jedzenia z hipermarketu tu istnieje możliwość kontroli jakości produktów i ich świeżości.  

4)Kompostuj

Kompostowanie resztek jedzenia to doskonały sposób na wykorzystanie odpadów w kuchni, zmniejszając tym samym ilość zmarnowanej żywności, którą wysyłamy na wieczny spoczynek na wysypisku śmieci. Resztki żywności, które możemy przeznaczyć na tzw. zielony kompostownik to:  - resztki warzyw i owoców

- ziarna kawy i orzechów

- fusy z herbaty

- obierki

- skorupki jaj

5)Kreatywnie wykorzystaj resztki

Resztki warzyw i skórki można przekształcić w zupę. Jabłka lub jagody doskonale sprawdzą się w owsiance. Czerstwy chleb to najlepszy materiał na grzanki. Lekko zwiędłe warzywa świetnie nadają się na frytki, a fusy z kawy na peeling. Łodygi warzyw zielonych takich jak brokuły, jarmuż, boćwinka szybko lądują w koszu. A mogą być pyszne, jeśli zostaną właściwie potraktowane. Od wyciskania soku po marynowanie, pieczenie, dodawanie do zup, smażenie i pesto, istnieją nieskończone sposoby wykorzystania łodyg tych pożywnych warzyw.

6)Oceń daty przydatności do spożycia

Bardzo niewiele produktów spożywczych ma prawdziwą datę ważności. Większość etykiet zawiera opis „najlepiej spożyć przed". Wskazuje datę, po której żywność może stracić świeżość, wartość odżywczą lub smak. Daty przydatności do spożycia nie oznaczają, że jedzenie jest bezpieczne, jednak mamy tendencję do postrzegania tych dat jako ewangelii. Warto używać zmysłów - wzroku, smaku, węchu, dotyku - do oceny żywności.

7)Zorganizuj swoją lodówkę i spiżarnię

Systematycznie przeglądaj lodówkę i spiżarnię, aby wiedzieć, co i w jakiej kolejności wykorzystać. Regularnie czyść lodówkę, ponieważ brud i nieświeża żywność powodują, że również nowe produkty spożywcze szybciej się psują. Z przodu lodówki umieszczaj jedzenie wcześniej kupione. Pomocne jest również przechowywanie gotowych produktów lub składników luzem w przezroczystych pojemnikach, aby widzieć, co się w nich znajduje.

8)Prawidłowo przechowuj żywność

Jest to niezbędny pierwszy krok do ograniczenia marnotrawienia żywności w domu. Lodówki mają różne temperatury w różnych miejscach i dlatego niektóre miejsca są lepsze do przechowywania produktów niż inne. Ponadto niektóre rzeczy lepiej przechowywać poza lodówką, aby uzyskać maksymalną świeżość. Prawidłowe przechowywanie żywności pomoże jedzeniu zachować świeżość.

Jak układać żywność w lodówce? 

PORZĄDKOWANIE LODÓWKI

Zasada ułożenia produktów jest prosta. Wyznacza ją panująca w lodówce temperatura – im niższa półka, tym jest na niej chłodniej. A że różne produkty spożywcze mają inne wymagania temperaturowe, ich poznanie ułatwi właściwe ułożenie produktów w lodówce i tym samym dłuższe ich przechowywanie.

górna półka – najwyższa temperatura, miejsce na: produkty mleczne (jogurty, kefiry, mleko), miękkie sery, domowe wypieki, otwarte konserwy, soki świeżo wyciskane, resztki ugotowanych potraw, dżemy, konfitury

drzwi – zmienna temperatura wynikająca z częstego otwierania lodówki, miejsce na: ketchup, musztarda, majonez, sosy, alkohol, soki pasteryzowane

środkowe półki – średnia temperatura, miejsce na: wędliny, sery żółte, gotowe dania gotowe, jogurty, mleko, jajka

dolna półka – najniższa temperatura, miejsce na surowe mięso oraz ryby

dolne szuflady – najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce - wskazówki 

  • produkty spożywcze z najkrótszym terminem ważności trzymaj z przodu lodówki

  • w zamrażalce produkty układaj ciasno, w lodówce zachowaj przestrzenie między nimi, aby zapewnić cyrkulację powietrza

  • drzwi do lodówki powinny być otwarte jak najkrócej - dlatego tak ważne jest zachowanie porządku wewnątrz urządzenia

  • gotowe potrawy i surowe mięso nie mogą leżeć obok siebie na półce

  • nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki

  • produkty posiadające silny zapach przechowuj w szczelnych pojemnikach, dzięki temu inne produkty go nie wchłoną

  • nie trzymaj jedzenia w otwartych puszkach - zyskają one metaliczny posmak

  • nie myj jajek przed włożeniem do lodówki - skorupka posiada naturalne drobnoustroje chroniące je

  • nie zamrażaj dwukrotnie produktów - raz odmrożony produkt trzeba przygotować i spożyć

  • gotową żywność można przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni

  • na bieżąco kontroluj termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów - wszystkie po terminie wyrzuć

WARTO WIEDZIEĆ

Niektóre produkty, zarówno warzywa, jak i owoce, z różnych względów nie nadają się do przechowywania w lodówce. Są to min. pomidory, dynie, ogórki, cukinie, bakłażany, papryka, warzywa strączkowe, ziemniaki, owoce egzotyczne: mango, pomarańcze, banany, cytryny. Do lodówki nie wkładamy także chleba, przyspiesza to jego czerstwienie. Tak samo nie wkładamy mokrych produktów, gdyż będzie to sprzyjało rozwojowi pleśni. W lodówce nie przechowujemy oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i rzepakowego

Przykry zapach z lodówki można szybko usunąć, wykorzystując domowe sposoby, np. wstawiając do niej świeżo zmieloną kawę, sodę oczyszczoną, cytrusy lub goździki

jajka - najlepiej przechowywać w kartonowych pudełkach, w których były kupione, zamiast przekładać do plastikowych pojemników, które nieraz są dodawane do lodówek

mleko – najlepiej przechowywać z tylu lodówki (jak najdalej od drzwi). Dzięki temu będzie w stabilnej temperaturze

surowe, zapakowane mięso – są dwa sposoby na przechowywanie mięsa w lodowce: dolna szuflada, którą należy regularnie myć lub najniższa półka w szczelnym pojemniku

warzywa – dłużej zachowają świeżość, jeżeli będą miały dostęp do odrobiny wilgoci. Można je przechowywać w opakowaniach, w których były kupione, pod warunkiem że są to opakowania umożliwiające cyrkulacje powietrza np. z dziurkami. Warzywa nie musza być przechowywane na dole lodówki, można je ułożyć na wyższych półkach

owoce – święta zasada głosi: nie łączyć owoców z warzywami, ponieważ owoce nie lubią wilgoci (wyższa zawartość cukru sprawia ze łatwiej się wtedy psują). Cytrusy można przechowywać bez opakowania, ponieważ mają grubą skórkę. Ani owoców, ani warzyw nie myjemy przed włożeniem do lodówki - zbyt duża wilgoć może powodować wzrost bakterii i pleśni

wędliny – lubią niższe partie lodówki, gdzie jest chłodniej

masło i miękkie sery – nie potrzebują niskiej temperatury, można je przechowywać na drzwiach. Sery typu brie bądź kozie po ich otwarciu, pakujemy do pojemników próżniowych

przyprawy, sosy – mogą stać na drzwiach lodówki. Zawarta w nich sól oraz ocet działają jako naturalne konserwanty, dlatego nie psują się tak łatwo. Oliwa z oliwek oraz olej mogą stać w spiżarni, nie w lodowce, natomiast oleje z orzechów, sezamowy powinny być przechowywane w lodówce, np. na drzwiach

soki owocowe – jeśli są pasteryzowane, można je przechowywać na drzwiach lodówki. Jeśli są świeżo wyciskane, najlepiej im będzie na dolnej półce, tam gdzie jest chłodno przechowuj owoce i warzywa w osobnych szufladach

Najlepsze pojemniki do przechowywania żywności w lodówce

POJEMNIKI SZKLANE, CERAMICZNE, PORCELANOWE - bezpieczne, nie wchodzą w reakcję z żywnością, wszystkie produkty muszą być przykryte lub zamknięte, dzięki czemu nie wyschną i nie przejmą innego zapachu.

PLUSY

+ekologiczne

+łatwe do czyszczenia

+świetna jakość

MINUSY

-podatne na stłuczenia

-droższe niż inne pojemniki

POJEMNIKI PLASTIKOWE - można w nich przechowywać większość produktów spożywczych, dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, muszą posiadać atest uprawniający do kontaktu z żywnością (ikona widelca na kieliszku)

PLUSY

+tanie

+trwałe

MINUSY

-podatne na poplamienia

-niektóre nie są wolne od BPA

BPA POJEMNIKI SILIKONOWE - nadają się do przechowywania żywności zarówno w lodówce, jak i zamrażarce; przechowujemy w nich świeże ryby, owoce czy warzywa

PLUSY

+niepodatne na plamy

+odporne na zapachy

+duża tolerancja termiczna

MINUSY

-brak stabilności

WORECZKI FOLIOWE – zamykane na strunę są idealne do pakowania produktów przeznaczonych do mrożenia

PLUSY

+przystępne cenowo

+kompaktowe

MINUSY

-większość nie jest wolna od BPA

-nieekologiczne

Poprzedni artykuł Następny artykuł
  •  Jak zrobić kawę mrożoną? Jak zrobić kawę mrożoną?

    Nie wiesz jka wykonać doskonałą kawe mrożona na zbliżające się letnie upale dni? Przedstawiamy nasz przepis na najlepszą kawę mrożoną którą możesz wykonać w mniej niż 10 minut! Koniecznie zajrzyj do naszych szklanek termicznych które jeszcze bardziej umil

    2024/04/24 Czytaj dalej
  • Jak przygotować przyjęcie w ogrodzie ? Jak przygotować przyjęcie w ogrodzie ?

    Nie wiesz jak przygotować przyjęcie w ogrodzie aby twoi goście byli zachwyceni? Sprawdź nasze rady i spraw aby twoje przyjęcie było zapamiętane na długo!

    2024/04/10 Czytaj dalej
  • Jakie prace ogrodowe wykonywać w kwietniu? Jakie prace ogrodowe wykonywać w kwietniu?

    Nie wiesz jakie prace ogrodowe wykonywać na wiosne? Czy to odpowiedni czas na przygowanie ogrodu ? W naszym blogu dowiesz się jakie prace najlepiej wykonać na wiosne oraz podpowiemy jak prawidłowo dbać o ogród jak i o swój azyl zwany balkonem lub tarasem

    2024/04/03 Czytaj dalej
  • Jak urządzić balkon na wiosnę ? Jak urządzić balkon na wiosnę ?

    Nie wiesz jak urządzić swój balkon na wiosne? Zajrzyj do naszego bloga gdzie znajdziesz przydatne tipy jak nawet z małej przestrzeni stworzyć swój azyl i oaze spokoju na zbliżającą się wiosne!

    2024/03/27 Czytaj dalej
  • Jak smażyć zdrowo na patelni? Jak smażyć zdrowo na patelni?

    nie wiesz jak smażyć zdrowo na patelni? przeczytaj nasz blog i spraw aby twoje potrawy smakowały jeszcze lepiej!

    2024/03/22 Czytaj dalej