Patelnia granitowa, 24 cm, GRANDE, gaz, indukcja
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 12 osób Dostępność: w magazynie110.90 zł99.90 zł
Idealne patelnie dla wymagającej płyty indukcyjnej
Kuchenki indukcyjne coraz częściej pojawiają się na wyposażeniu kuchni. Są one energooszczędne, łatwe w czyszczeniu, a przy tym prezentują się bardzo stylowo, dodając pomieszczeniu prostoty i elegancji. Przy tych zaletach kuchenka jest jednak bardzo wymagająca, jeśli chodzi o używane na niej garnki czy patelnie. Dlatego tak bardzo ważny jest odpowiedni wybór naczyń. Indukcja pod blatem posiada miedziane zwoje, które w kontakcie z dnem naczynia wytwarzają ciepło, które ogrzewa garnek wraz z zawartością. Aby do tego doszło, konieczne jest, żeby naczynie wyposażone zostało w dno wykonane z ferromagnetycznego materiału. Zazwyczaj producenci umieszczają informacje o przeznaczeniu naczynia na jego dnie lub opakowaniu. Symbol indukcji wygląda jak lekko rozciągnięta, wysoka sprężynka. Warto zwrócić uwagę na fakt, że o ile nie wszystkie naczynia do gotowania, smażenia czy duszenia nadają się do indukcji, o tyle garnki przeznaczone do tej płyty nadają się zazwyczaj do kuchenek gazowych, elektrycznych czy ceramicznych.
Dobre patelnie indukcyjne - jak wybrać?
Poza zwróceniem uwagi na odpowiednie dno patelni trzeba wziąć pod uwagę również kilka innych, równie istotnych kwestii. Spore znaczenie przy wyborze naczynia na płytę jest jego rozmiar. Trzeba dobrać patelnie na indukcję tak, by ich średnica odpowiadała konkretnemu polu grzewczemu. Zbyt duże lub za małe garnki mogą nie wykorzystać w pełni właściwości indukcji, która często wyposażona jest w czujniki, które aktywują płytę, jeśli naczynie idealnie przylega do obszaru grzania. Patelnia indukcyjna może być wyposażona w rączkę lub uchwyty po obu stronach, wszystko zależy od preferencji. Jednak należy zwrócić uwagę na to, czy uchwyty są odporne na działanie wysokiej temperatury oraz, czy są żaroodporne. Dzięki żaroodpornym rączkom można wykorzystać patelnię również w piekarniku. Bardzo istotną kwestią jest również surowiec, z którego zostały wykonane patelnie na indukcję.
Powłoki patelni do indukcji również mają znaczenie
Materiał naczynia może być wykonany z żeliwa, stali nierdzewnej czy aluminium jednak posiadać może zupełnie inną powłokę. Najistotniejszą rzeczą jest to, aby była ona nieprzywierająca, trwała i odporna na zniszczenia. Najczęściej spotykane są cztery powłoki patelni indukcyjnych. Wysokiej jakości teflon, który nie wchodzi w reakcję z żywnością, więc potrawa nie zmienia smaku i zachowuje właściwości odżywcze. Powłoka granitowa słynie z tego, że można na niej gotować lub smażyć bez dodatkowego tłuszczu oraz jest wysoce odporna na zarysowania. Warstwa tytanowa jest niezwykle trwała i solidna, świetnie chroni potrawę przed przypaleniem oraz jest łatwa w czyszczeniu. Ostatnią, ale wcale nie najgorszą jest powłoka ceramiczna, która odporna jest na działanie wysokich temperatur i nie ulega łatwo ścieraniu. Najważniejszą rzeczą w kwestii powłoki jest to, aby unikać kupowania podróbek, które nie spełniają tak dobrze swojej roli, jak oryginalne powłoki.